Da bi se spasio sankcija Dodik na tacni nudi Srpsku!

Sporazum političkih lidera koji su u Briselu prihvatili lideri vlasti u Republici Srpskoj Milorad Dodik, Nenad Stevandić i Petar Đokić najgori je mogući dokument još od aprilskog paketa ustavnih amandmana, poručila je Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Republika Srpska 14.06.2022 | 15:36
Da bi se spasio sankcija Dodik na tacni nudi Srpsku!

Ona kaže da je, dok priča o nezavisnoj Republici Srpskoj i povratu nadležnosti, Milorad Dodik u Briselu prihvatio prenos nadležnosti na nivo BiH.

„Prihvatio je i jednog predsjednika BiH, ukidanje Doma naroda PS BiH i entitetskog glasanja, ali i da će sprovesti odluke o otimačini državne imovine, poljoprivrednog zemljišta, rijeka itd“, napominje Pandurevićeva. 

Ona kaže da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, umjesto što se bavi SDS-om i predsjednikom Mirkom Šarovićem, morala još juče hitno sazvati sastanak svih lidera i ograditi se od ovog neprihvatljivog i štetnog Sporazuma, jer je, ističe Pandurević, njena ustavna obaveza da štiti i predstavlja Republiku Srpsku.

Pandurevićeva objašnjava da su Dodik, Stevandić i Đokić prihvatili promjene Ustava BiH u skladu s mišljenjem Venecijanske komisije iz 2005. godine:

''Voljela bih da ne znaju šta tamo piše, ali nažalost nije tako. S hipotekama nad glavama, ucijenjeni, prihvatili su sljedeće: 

-jednog predsjednika BiH kojeg će birati PS BiH;

-ukidanje Doma naroda PS BiH i entitetskog glasanja u Predstavničkom domu za koje u mišljenju Venecijanske komisije piše da je ''višak'';

-jačanje Savjeta ministara i sveobuhvatan prenos nadležnosti na nivo BiH, ali i finansijskih resursa i izvršne vlasti;

-prebacivanje cijele administrativne strukture entiteta na nivo BiH.

Sve to je navedeno u mišljenju Venecijanske komisije kao zahtjev za izmjenu Ustava BiH.''

Ona navodi da su trojica lidera vlasti u Republici Srpskoj prihvatili i sprovođenje presuda i odluka sudova u BiH.

''Niko nema pravo, pa makar to bio i Milorad Dodik, da suprotno stavovima Narodne skupštine čak i verbalno prihvati da će sprovesti političke i antidejtonske odluke Ustavnog suda BiH kojima se derogira Srpska i ostavlja bez imovine. Takođe, u Sporazumu postoji ocjena sukoba u Ukrajini kao 'agresije Rusije' što je suprotno neutralnom stavu Republike Srpske'', navodi Pandurevićeva.

''Republiku Srpsku i njene interese, Dodik rasprodaje na briselskom dobošu da bi se spasio crnih listi i sankcija. Lider koji nije sposoban podnijeti ličnu žrtvu radi interesa naše države, mora otići u političku penziju. Republika Srpska neće i ne smije biti talac i žrtva ucijenjenih lidera, i mi im obećavamo da svoja obećanja iz Brisela nikada neće sprovesti jer će Republiku Srpsku čuvati njen narod koji je i stvorio'', naglašava Aleksandra Pandurević.

Za razliku od Dodika, Stevandića i Đokića koji u Briselu nisu pisnuli o neprihvatljivosti stavova ''Venecijanske komisije'', naglašava ona, predsjednik SDS-a Mirko Šarović je u pripremama te sesije rekao Evropljanima da je to za njega i SDS neprihvatljivo, kao i kvalifikacija sukoba u Ukrajini i sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

''Za razliku od Dodika, Mirko Šarović je dobrovoljno otišao u progon, svjesno prošao i zatvor i crne liste, i upade SFOR-a u kuću,  jer nije želio prihvatiti nestanak Vojske Republike Srpske. Dodik danas za skidanje sa crne liste na tacni servira Republiku Srpsku i pravi centralizovanu BiH po mjeri sarajevskih partija. Zato, predsjednica Republike Srpske, treba da se pozabavi svojim partijskim šefom i pokaže da je dostojna pozicije koju obavlja, umjesto što pokušava klevetati Mirka Šarovića'', zaključila je Pandurevićeva.   

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

BIG TOIN

14.06.2022 13:44

A užasa! :-)

ODGOVORITE
Name

Pa šta

14.06.2022 21:58

Pa i ako je on prihvatio,ne moramo mi.

Name

Re

15.06.2022 01:16

A šta je tu loše za narod. Sve je bolje nego sada.

Name

Пр

14.06.2022 13:46

Миле реко ништа није потписато!

ODGOVORITE
Name

Marinko

14.06.2022 13:48

Bravo Aleksandra

ODGOVORITE
Name

Rel

14.06.2022 13:51

Znam da Mile nije opcija ali ne razumijem zašto sada ne odgovaraju kretanja prema EU. Stavovi moraju biti prilagodjeni i to je sigurno dobro ako zelimo zivjeti bez diktatura, korupcije, opterećenja nacionalista itd. EU to jednostavno ne prepoznaje kao budućnost.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

14.06.2022 14:01

Nazivas RS drzavom treba te krivicno goniti,dosta vam se pustalo da laprdate i vrijedjate, postujte Ustav i zakon.

ODGOVORITE
Name

Zika

14.06.2022 14:06

Naravno da je treba i prije to uciniti za nas sve ce biti bolj

ODGOVORITE
Name

Logika

14.06.2022 14:09

Tako je uradio i sa dosadašnjim prenosima. SVE je prenio na BiH i sada kao nešto se On bori da vrati. Prevarant koji može zamajavati samo glupi narod u Republici Srpskoj. U svakoj normalnoj drzavi bi završio na lomači.

ODGOVORITE
Name

Predator

14.06.2022 14:51

Odkud ti Aleksandra? Odavno te nije bilo. Ali sve si u pravu

ODGOVORITE
Name

XXXL

14.06.2022 15:00

Željka, Dodik i Anton Kasipović u svojstvu hrvatskih špijuna štite hrvatske nacionalne interese.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

14.06.2022 16:11

Oni štite samo svoje vlastite interese i ničije više. Kakve hrvatske,kakve gluposti ???

Name

Fenix

14.06.2022 15:11

Zna on šta je potpisao ali hoće da se cjedi do izbora nebi li ih dobio a poslje opet po starom.Svjetski lažov kao stojat će ovaj put iza potpisa.

ODGOVORITE
Name

Tatar

14.06.2022 17:34

Da ta RS postade vrlo jeftina .Zamisli general je zalaže za svoju samostalnost i neovisnost

Name

Plavuša

14.06.2022 19:07

I ja sam radi ličnog zadovoljstva davala neku stvar dojučerašnjim neprijateljima.

ODGOVORITE
Name

Filozof_sa_Vrbasa

15.06.2022 05:37

Ionako je sve otišlo u 3pm. Srpske je prazna!

ODGOVORITE
Name

Milorad

15.06.2022 07:18

Sve je tako nasa dobra, postena i rodoljubiva Aleksandra. Cvrst karakter i moral, a oni to ne vole. Samo jako!

ODGOVORITE