Брисел је резултат Додиковог страха од санкција

Додик је још једном показао да је за своје спасавање спреман заложити апсолутно све и свакога. Био је договор да и Додик поступи као што је урадио Човић и да се остали учесници означе као "политичко Сарајево", али Додиков страх од санкција преокренуо је ситуацију у посљедњем тренутку себи у корист - појашњава Бећировић.

Босна и Херцеговина 14.06.2022 | 12:08
Брисел је резултат Додиковог страха од санкција

Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Љубљана каже како постигнути договор у Бриселу никога ни у чему не обавезује. 

 - Скуп у Бриселу је још једном пружио шансу Милораду Додику да избјегне санкције и елиминацију, која је била на прагу и он је ту прилику искористио. Чак је и Драган Човић имао шансу, али је није искористио и додатно је закомплицирао и отежао своју позицију - каже Бећировић за сарајевски Фактор.

Наглашава да договорени документ није против интереса Босне и Херцеговине и то је,каже, најважније, али нема никакав значај, односно досадашња правна легислатива и правна стечевина ЕУ иду у корист БиХ.

"Наравно да се пресуде судова морају спроводити и поштовати преузете обавезе према ЕУ и НАТО. Додик је још једном показао да је за своје спасавање спреман заложити апсолутно све и свакога. Био је договор да и Додик поступи као што је урадио Човић и да се остали учесници означе као "политичко Сарајево", али Додиков страх од санкција преокренуо је ситуацију у посљедњем тренутку себи у корист - појашњава Бећировић.

Мишљења је да је Европска унија поновно показала да је неспремна и да без икаквог плана приступа рјешавању кризе.

- Додик и Човић су поодавно требали бити санкционирани. Овако ЕУ им с времена вријеме пружа могућност рехабилитације упркос чињеници да и Додик и Човић "играју" за Русију. Овдје се може препознати хрватски утиецај и лобирање. Изван свих оквира је да се предсједник Европског вијећа Шарл Мишел састаје са страначким лидерима државе, која чак није ни кандидат за чланство у ЕУ и са собом носи високи корупцијски ризик и о томе ће морати повести рачуна надлежне институције у ЕУ", каже он.

Према његовим ријечима, није у питању само новац него и друге коруптивне активности и услуге.

"Све у свему, све већ виђено од стране ЕУ - површно, неконзистентно и врло неправедно према БиХ. Показало се још једном да ЕУ није у стању да прати ритам и активности САД-а на Западном Балкану, чак их у значајном дијелу и опструише што отвара питање колико је ЕУ поуздан партнер. ЕУ умјесто да санкционише Милорада Додика, који се два пута нашао на "црној листи" америчке администрације, ЕУ га спашава. То је нажалост слика стања и слабости ЕУ данас - закључује Бећировић.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МК

14.06.2022 12:20

Ако је Додик израдио Човића онда га је испушио.Човић га у много чему држи у шаци.Не вјерујем да га је смио преварити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.06.2022 12:24

Додик би све издао због свога богаства стацему РС ако он није БОГАТ

ОДГОВОРИТЕ