Брисел споразумом спасава Додика и Човића санкција

"Бројни споразуми ЕУ, попут оног Бриселског о договору Београда и Приштине, остали су мртво слово на папиру. Овдје чак нити немамо потписан, већ само усаглашен споразум. Свако га тумачи на свој начин у предизборно вријеме. Врло је необично да је састанак одржан управо након расписивања Општих избора. Ту се види утјецај ХДЗ-а..."

Босна и Херцеговина 13.06.2022 | 18:26
Брисел споразумом спасава Додика и Човића санкција

Зијад Бећировић, директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије, сматра да споразум из Брисела неће донијети неопходне промјене.

"Врло је чудно што је Шарл Мишел у Брисел позвао чак 15 политичких лидера из БиХ која није ни земља кандидиат за чланство у ЕУ. То је показало да ЕУ није озбиљан партнер БиХ попут САД-а, јер су овим споразумом Додик и Човић спашени санкција и притом су дерогиране бх. институције", казао је Бећировић ТВ Хаyат.

Он даље наводи да се овако стиче утисак да се састанци одвијају по кафанском начину, хотелима, ресторанима, умјесто званичних институција БиХ.

"САД су врло јасно увеле санкције, за разлику од ЕУ. Овај договор, иза којег стоји Андреј Пленковић, у функцији је задовољења Човићевих личних амбиција да буде изабран за члана Предсједништва БиХ, што нас враћа 30 година уназад. ЕУ води површну политику и награђује оне које би требала санкционисати – истиче Бећировић.

Додаје да се свему треба додати чињеница да се налазимо у изборној години.

"Бројни споразуми ЕУ, попут оног Бриселског о договору Београда и Приштине, остали су мртво слово на папиру. Овдје чак нити немамо потписан, већ само усаглашен споразум. Свако га тумачи на свој начин у предизборно вријеме. Врло је необично да је састанак одржан управо након расписивања Општих избора. Ту се види утјецај ХДЗ-а који жели прискрбити измјене Изборног закона БиХ по својој жељи", навео је Бећировић.

Ово што ради Андреј Пленковић, каже он, је нека врста удруженог злочиначког подухвата са ЕУ, а против БиХ.

"Брисел мора знати да пријетње по БиХ долазе из Хрватске, земље која је пред Хашким трибуналом правоснажно пресуђена као агресор на БиХ, те да са таквим политикама не може бити преговора и договора у корист наше земље – оцјењује Бећировић. 

Откако се Америка повукла из БиХ и процесе препустила ЕУ, већ посљедњих 10 година се виде штетне посљедице лоше политике и наслијеђа по БиХ – закључује Бећировић.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Чекај

13.06.2022 16:50

Зар није Додик јуче капитулирао у Бриселу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

13.06.2022 17:12

Смо у ЕУ ... Знамо ли се бринути о себи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда Трипко

13.06.2022 17:55

Како је то г Бецировиц добро скузио..Мудро је то Пленковић одрадио.А БиХ нестаје..А нестаје јер се за њу не боре лидери Бпшњака..Иза борбе странки сда ,сдп и осталих стоји само борба за позиције..Продали би душу а камол да неби БиХ за паре..Па и мале паре..Јер није све у парама,мора се тразит мјеста у новом друству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.06.2022 17:55

Па то је главни циљ одласка нашег генерала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

13.06.2022 18:30

Доста сте њега спашавали, спасите овај народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

13.06.2022 20:01

На прес конференцији види се да су и Додик и Стевандиц поцрнили а мисле да су то успјели сакрити. Свјесни су да саx народ види ко су и ста су. Процитани издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

13.06.2022 20:14

Европска намеће и шта ћемо мислити и шта ћемо осијећати. Они траже да вијерујемо више њиховим подвалама, него својој памети и очима. И заједно са нашим Полтронима, коштају државу Б и Х и РС. ВЛАСТ се крије иза леђа ових Страних душебрижника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.06.2022 07:21

Све своје говоре до сада за бурлу си слагао да ће бити макнут прије изборима 2022 г у РС, лажеш све за кратку радост народа и бораца који га не желе више у РС.

Name

Искрено

13.06.2022 20:52

Нема нама бољег живота док народ не устане и растјера ову банду. Пустили смо да нас 30 година уништавају " наши легитимни" криминалци потпомогнути бјелосвјетским персоналитијем. И гдје смо то сви заједно. Отишли у 3 п.м. А ми и даље сједимо и типкамо на овим мобителима, допунимо 2, 3 марке кредита и оплети. Ма дизимо се народе јер ово што нам раде је неиздрживо у читавој БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.06.2022 09:56

На залост.

Name

Xxx

13.06.2022 20:58

Не млатите празну сламу, у бриселу се само мало исприцали а ниста није потписано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

14.06.2022 07:55

Како је Цовиц спасен санкција,када је одбио да присуствује конференцији?Уз то нису сви досли.Хало,нико неце да казе да закљуцци ове конференције нису обавезујуци!Висе туристицка него пословна тура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДГОВОР

14.06.2022 08:32

БУДАЛЕ.

Name

Василије

14.06.2022 08:21

Ово је један од највећих стручњака за млаћење празне сламе. Преведено на српски - обични муслимански лобиста, који живи и ради у Љубљани. Сарадници су му Мирко Пејановић - Триша (познати србин аутошовиниста из Сарајева), Стипе Месић. Његове прогнозе су "фантастичне". Прије 15 - година позову га са словеначке телевизије и ко из топа испали "за 5 година нестаће Републике Српске" - колико видим Република Српска постоји - није угрожена. Једино што је тачно уготовио да је Мило Ђукановић корумпиран - па то зна свака будала на Балкану. Све што говори, само извлачи из дневне штампе са подручја бивше СФРЈ. Један небитан и љигав лик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

14.06.2022 09:03

КАКО ВЈЕТАР ПИРИ ТАКО СЕ ОНИ ПОНАСАЈУ.НОВАЦ КУПУЈЕ СВЕ.КО ЈЕ МОЦАН ТАЈ УСПЈЕВА. ОВЕ ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ БОСНА ЈЕ ОЦАРАЛА. ОВДЈЕ ЗИВЕ А ТАМО СУ ВОСТАНЕ ФИГУРЕ.ТО СУ ИСТИНЕ СВЕ ДРУГО СУ ЛАЗИ.ПРИЦЕ СУ ЈАКО ДОСАДНЕ И НЕМАЈУ СМИСЛА.СВАКИ ДАН СЕ МЛАТИ О ОНОМ СТО ЈЕ ОДАВНО ПОЗНАТО.

ОДГОВОРИТЕ