Brisel sporazumom spasava Dodika i Čovića sankcija

"Brojni sporazumi EU, poput onog Briselskog o dogovoru Beograda i Prištine, ostali su mrtvo slovo na papiru. Ovdje čak niti nemamo potpisan, već samo usaglašen sporazum. Svako ga tumači na svoj način u predizborno vrijeme. Vrlo je neobično da je sastanak održan upravo nakon raspisivanja Opštih izbora. Tu se vidi utjecaj HDZ-a..."

Bosna i Hercegovina 13.06.2022 | 18:26
Brisel sporazumom spasava Dodika i Čovića sankcija

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, smatra da sporazum iz Brisela neće donijeti neophodne promjene.

"Vrlo je čudno što je Šarl Mišel u Brisel pozvao čak 15 političkih lidera iz BiH koja nije ni zemlja kandidiat za članstvo u EU. To je pokazalo da EU nije ozbiljan partner BiH poput SAD-a, jer su ovim sporazumom Dodik i Čović spašeni sankcija i pritom su derogirane bh. institucije", kazao je Bećirović TV Hayat.

On dalje navodi da se ovako stiče utisak da se sastanci odvijaju po kafanskom načinu, hotelima, restoranima, umjesto zvaničnih institucija BiH.

"SAD su vrlo jasno uvele sankcije, za razliku od EU. Ovaj dogovor, iza kojeg stoji Andrej Plenković, u funkciji je zadovoljenja Čovićevih ličnih ambicija da bude izabran za člana Predsjedništva BiH, što nas vraća 30 godina unazad. EU vodi površnu politiku i nagrađuje one koje bi trebala sankcionisati – ističe Bećirović.

Dodaje da se svemu treba dodati činjenica da se nalazimo u izbornoj godini.

"Brojni sporazumi EU, poput onog Briselskog o dogovoru Beograda i Prištine, ostali su mrtvo slovo na papiru. Ovdje čak niti nemamo potpisan, već samo usaglašen sporazum. Svako ga tumači na svoj način u predizborno vrijeme. Vrlo je neobično da je sastanak održan upravo nakon raspisivanja Opštih izbora. Tu se vidi utjecaj HDZ-a koji želi priskrbiti izmjene Izbornog zakona BiH po svojoj želji", naveo je Bećirović.

Ovo što radi Andrej Plenković, kaže on, je neka vrsta udruženog zločinačkog poduhvata sa EU, a protiv BiH.

"Brisel mora znati da prijetnje po BiH dolaze iz Hrvatske, zemlje koja je pred Haškim tribunalom pravosnažno presuđena kao agresor na BiH, te da sa takvim politikama ne može biti pregovora i dogovora u korist naše zemlje – ocjenjuje Bećirović. 

Otkako se Amerika povukla iz BiH i procese prepustila EU, već posljednjih 10 godina se vide štetne posljedice loše politike i naslijeđa po BiH – zaključuje Bećirović.

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Чекај

13.06.2022 16:50

Зар није Додик јуче капитулирао у Бриселу?

ODGOVORITE
Name

Sad

13.06.2022 17:12

Smo u EU ... Znamo li se brinuti o sebi ...

ODGOVORITE
Name

Deda Tripko

13.06.2022 17:55

Kako je to g Becirovic dobro skuzio..Mudro je to Plenković odradio.A BiH nestaje..A nestaje jer se za nju ne bore lideri Bpšnjaka..Iza borbe stranki sda ,sdp i ostalih stoji samo borba za pozicije..Prodali bi dušu a kamol da nebi BiH za pare..Pa i male pare..Jer nije sve u parama,mora se trazit mjesta u novom drustvu

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.06.2022 17:55

Pa to je glavni cilj odlaska našeg generala

ODGOVORITE
Name

Kruško

13.06.2022 18:30

Dosta ste njega spašavali, spasite ovaj narod!

ODGOVORITE
Name

Zna se

13.06.2022 20:01

Na pres konferenciji vidi se da su i Dodik i Stevandic pocrnili a misle da su to uspjeli sakriti. Svjesni su da sax narod vidi ko su i sta su. Procitani izdajnici.

ODGOVORITE
Name

+

13.06.2022 20:14

Evropska nameće i šta ćemo misliti i šta ćemo osijećati. Oni traže da vijerujemo više njihovim podvalama, nego svojoj pameti i očima. I zajedno sa našim Poltronima, koštaju državu B i H i RS. VLAST se krije iza leđa ovih Stranih dušebrižnika.

ODGOVORITE
Name

re

14.06.2022 07:21

Sve svoje govore do sada za burlu si slagao da će biti maknut prije izborima 2022 g u RS, lažeš sve za kratku radost naroda i boraca koji ga ne žele više u RS.

Name

Iskreno

13.06.2022 20:52

Nema nama boljeg života dok narod ne ustane i rastjera ovu bandu. Pustili smo da nas 30 godina uništavaju " naši legitimni" kriminalci potpomognuti bjelosvjetskim personalitijem. I gdje smo to svi zajedno. Otišli u 3 p.m. A mi i dalje sjedimo i tipkamo na ovim mobitelima, dopunimo 2, 3 marke kredita i opleti. Ma dizimo se narode jer ovo što nam rade je neizdrživo u čitavoj BIH

ODGOVORITE
Name

Istina

14.06.2022 09:56

Na zalost.

Name

Xxx

13.06.2022 20:58

Ne mlatite praznu slamu, u briselu se samo malo ispricali a nista nije potpisano.

ODGOVORITE
Name

pitanje

14.06.2022 07:55

Kako je Covic spasen sankcija,kada je odbio da prisustvuje konferenciji?Uz to nisu svi dosli.Halo,niko nece da kaze da zakljucci ove konferencije nisu obavezujuci!Vise turisticka nego poslovna tura.

ODGOVORITE
Name

ODGOVOR

14.06.2022 08:32

BUDALE.

Name

Василије

14.06.2022 08:21

Ово је један од највећих стручњака за млаћење празне сламе. Преведено на српски - обични муслимански лобиста, који живи и ради у Љубљани. Сарадници су му Мирко Пејановић - Триша (познати србин аутошовиниста из Сарајева), Стипе Месић. Његове прогнозе су "фантастичне". Прије 15 - година позову га са словеначке телевизије и ко из топа испали "за 5 година нестаће Републике Српске" - колико видим Република Српска постоји - није угрожена. Једино што је тачно уготовио да је Мило Ђукановић корумпиран - па то зна свака будала на Балкану. Све што говори, само извлачи из дневне штампе са подручја бивше СФРЈ. Један небитан и љигав лик.

ODGOVORITE
Name

BOBA

14.06.2022 09:03

KAKO VJETAR PIRI TAKO SE ONI PONASAJU.NOVAC KUPUJE SVE.KO JE MOCAN TAJ USPJEVA. OVE IZ EVROPSKE UNIJE BOSNA JE OCARALA. OVDJE ZIVE A TAMO SU VOSTANE FIGURE.TO SU ISTINE SVE DRUGO SU LAZI.PRICE SU JAKO DOSADNE I NEMAJU SMISLA.SVAKI DAN SE MLATI O ONOM STO JE ODAVNO POZNATO.

ODGOVORITE