Детаљи споразума који су усвојили бх. лидери у Бриселу

Документом под називом ‘Политички договор о начелима осигуравања функционалне Босне и Херцеговине која напредује на европском путу‘ бх. лидери су се обавезали:

Босна и Херцеговина 13.06.2022 | 00:02
Детаљи споразума који су усвојили бх. лидери у Бриселу

– очувању и изградњи мирне, стабилне, суверене и независне функционалне еуропске државе Босне и Херцеговине коју чине Бошњаци, Хрвати и Срби као конститутивни народи (заједно с осталима), те грађани Босне и Херцеговине, која се састоји од два ентитета и Брчко Дистрикта, успостављена у складу с Уставом и Општим оквирним споразумом за мир;

– поштивању начела владавине права и провођењу слободних и демократских избора, као и развоју демократских институција на свим нивоима влада/власти;

– начелима и вриједностима на којима се темеље Европска унија и демократска друштва као и будућности Босне и Херцеговине унутар Европске уније;

Наглашавају важност примјене реформи које унапређују европске интеграције Босне и Херцеговине, односно 14 кључних приоритета наведених у Мишљењу Комисије,

Учесници потврђују Заједничку изјаву чланова Предсједништва Босне и Херцеговине поводом 25. годишњице Дејтонског мировног споразума.

Препознају важност политичког тренутка и одговорности према свим грађанима Босне и Херцеговине, имајући на уму “Резолуцију Генералне скупштине Уједињених народа ЕС‑11/1 о агресији на Украјину”, усвојену 2. марта 2022. године (Представници Републике Српске позивају на расправу и доношење одлуке у Предсједништву БиХ о ситуацији у Украјини)

За постизање ових циљева, судионици се слажу да је неопходно ојачати повјерење, дијалог, изградњу компромиса и радити на миру и међусобном поштовању међу свим народима и грађанима у Босни и Херцеговини.

Лидери политичких странака и чланови Предсједништва:

1. Предани су просперитету, демократском функционирању и сигурности Босне и Херцеговине, те се обавезују да ће конструктивно подузети потребне реформе како би заштитили и унаприједили ове циљеве.

2. Наглашавају важност продужења извршног мандата ЕУФОР-а Алтхеа и њене континуиране присутности у Босни и Херцеговини како би се одржало сигурно окружење.

3. Предани су потпуном поштивању свих коначних и обавезујућих међународних и домаћих судских одлука, те конструктивно радећи заједно на њиховој примјени у доброј вјери, с циљем осигуравања усклађености с европским стандардима.

4. Предузеће све потребне кораке како би Општи избори 2022. били организовани ефикасно и проведени на уредан начин, уз потребна средства. Странке ће изборну кампању водити поштено, конструктивно и без реторике која изазива подјеле и мржњу.

5. Конструктивно ће сурађивати ​​након гласања како би се осигурало брзо формирање нових законодавних и извршних власти на свим нивоима власти у складу са законом прописаним роковима.

6. Одлучно ће радити на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије о захтјеву земље за чланство у ЕУ, како би се напредовало на путу према ЕУ и одговорило на тежње грађана;

7. У том контексту, настојаће хитно и најкасније у року од шест мјесеци од формирања свих тијела донијети:

8. Закон о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине (ВСТВ) и Закон о судовима;

9. Закон о спречавању сукоба интереса;

10. Закон о јавним набавкама;

11. изборне реформе и оне ограничене уставне реформе које су потребне како би се осигурала пуна усклађеност с пресудама Еуропског суда за људска права и Уставног суда Босне и Херцеговине, препорукама Венецијанске комисије и препорукама ОСБЕ/ОДИХР-а и ГРЕЦО-а;

12. мјере за потпуну обнову редовног политичког дијалога с ЕУ, укључујући кроз структуре Споразума о стабилизацији и придруживању и предузимање свих потребних корака како би земља имала користи од ЕУ фондова у оквиру Инструмената за претприступну помоћ (ИПА ИИИ), укључујући правовремену ратификацију финансијског оквира и Споразум о партнерству.

13. Даље, с циљем да Босна и Херцеговина оствари критичну масу реформи и одлучно напредује на свом путу према ЕУ, пристају предузети сљедеће кораке:

14. осигурати потпуно функционирање институција на нивоу Босне и Херцеговине и осигурати да се одлуке у складу с надлежностима на нивоу Босне и Херцеговине доносе на том нивоу, те предузети конструктиван дијалог након избора о темељним питањима која се тичу ​​функционисања земље, укључујући усвајање стратегије на нивоу цијеле државе у подручјима подијељених надлежности, у складу с кључним приоритетом који захтијева осигурање правне сигурности у расподјели надлежности међу нивоима власти;

15. ојачати превенцију и борбу против корупције и организираног криминала, укључујући осигуравањем да тијела за примјену закона и правосуђе могу дјеловати независно и имати сва потребна средства за успостављање резултата проактивних истрага, потврђених оптужница, кривичних прогона и правоснажних пресуда, укључујући оне на високом нивоу.

16. кретати се ка побољшању цјелокупног функционисања јавне управе осигуравањем професионалне и деполитизоване државне службе.

17. наставити усклађивање Босне и Херцеговине са Заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, укључујући примјену и сарадњу у подручјима обухваћеним Заједничком спољном и сигурносном политиком ЕУ, у складу с чланком 10. Споразума о стабилизацији и придруживању.

18. Одлучни су предузети конкретне кораке за промовисање окружења погодног за помирење у циљу превладавања насљеђа рата, у складу с кључним приоритетима и Заједничком изјавом чланова Предсједништва Босне и Херцеговине, у поводу 25. годишњице Дејтонског мировног споразума.

19. Поздрављају активну подршку ЕУ и олакшавање дијалога, изградњу повјерења и повјерења за завршетак горе наведених радњи.

Изјаву прихватају: Петар Ђокић (СП), Милорад Додик (СНСД, и члан Предсједништва БиХ), Шефик Џаферовић (СДА, предсједавајући Предсједништва БиХ), Един Форто (НС), Бакир Изетбеговић (СДА), Елмедин Конаковић (НиП), Жељко Комшић (ДФ, члан Предсједништва БиХ), Нермин Никшић (СДП), Нермин Огрешевић (НЕС), Елзина Пирић (ПДА), Сенад Шепић (НБ), Ненад Стевандић (УС), објављено је на сајту Европског вијећа..

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Мурија

12.06.2022 22:38

И Рудоња то све потписао! Прави босанчеро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

12.06.2022 23:25

Коме се не свидја да зиви у Босни, мозе да сели! Ја сам побјегао нпр.

Name

За Полицију

12.06.2022 23:41

А шта треба да будемо Бјелорусија ? Ја нисам за ту опцију. Инатио се годинама и само живимо горе и горе а и он Лицно трпи санкције.

Name

АР

13.06.2022 02:04

Него ста стао први у ред да потписе Прпа миле Јеси ли И'м рекао о референдуму кад це бити оно миран развод како то воли реци нас буздован

Name

Ре

13.06.2022 03:01

Веома занимљиво искуство. Споразум дефинише закључцима све што пише у уставу и законима. А тражи се усмено прихватање предсједника странака који за то нису надлежни.

Name

значи..

13.06.2022 03:31

миле неће моћи наставити са својим циркусом осим под шатором

Name

ЖИКАЖ

13.06.2022 05:52

Сви јунаци ником поникоше и у црну цемљу пропадоше (погледаше). Дочек величанствен у Бањалуци.

Name

Дука

12.06.2022 23:15

Дјавоља одела

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИГ ТОИН

12.06.2022 23:23

Па ово је за не повјероват! Све потписао што су му турили под нос! Срамно и јадно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

12.06.2022 23:24

Нема од тога ниста, никад они тај папир неце ни погледати, назалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.06.2022 03:54

Ако наставимо овим корацима да идемо ка ЕУ требаће нам још најмање тридесетак година а сумњам да ће она тада и постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муријасу

13.06.2022 04:05

Ове демократске ,европске вредности,владавина права, цување мањина и вецина,свега тудјег... Вази ли све ово за БиХ или само БиХ мора да се дрзи тога.Да ли ова тудја,демократска војска,по БиХ слузи да погура БиХ на пут свега тога европског?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.06.2022 04:31

Немам ниста против Босњака али од овог пописа и је висе за Додика Стевандица и Дјокица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.06.2022 04:34

И Додик се усудјује реци да Комсиц не заступа Хрвате ма кога он заступа кад подписује документ којим предаје суме и воде РС.Гласајте јос једном за њега да укине и име и мирна Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИДИМ

13.06.2022 04:40

Стевандиц се пресвукао у црно одјело, у авиону је носио плаво, добро је процјенио ипак га је ово визуелно сузило..????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојица

13.06.2022 05:36

Сто им ниси паламудио као сто то радис нама годинама, реци референдум , реци браним ја републику од мрских босњака , итд, стварно си ... ово је цисто лицни итерес да су мртва коња написали ти би га потписао. Јер иду казнени поени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиа

13.06.2022 06:16

И гдје је ту украјина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

13.06.2022 06:17

Ста је то ново, необавезујуци и небитан папир, па овдје се непостују и много веци папири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

13.06.2022 06:25

каква гомила глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НСРС

13.06.2022 07:26

Број 2 продузивање Смиту Мандат и сва овластења . Додик подписо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.06.2022 08:26

Садржај потписаног документа је врло добар и учинковит али тешко да се и једна тачка реализије.Ови раде 30година и тренутно имамо ово јадно стање на терену.И као сад одједном они ће се окренути у правом смеру. Ма никад.

Name

Бања лука

13.06.2022 11:12

Додик је на лазима градио опстанак на власти 30 година обогатио се сад га брига има вилу у Бгд и вецина политицара РС имају некретнине у Србији

Name

Сале

13.06.2022 10:01

Миле, кад це референдум за отцепљење од БиХ ? хахаха Миле је преварант над преварантима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мима

13.06.2022 13:20

Ви водје нарида уБосни и Херцеговини нисте низасто само то све радите због свог лицног интереса вас неинтересује вас народ вама је нитно да имате пуне дјепове улиизизе кукавице незнате водити свој народ немате своју главу радите тудјом главом само се свадјате ко дјеца у вртицу ста имате ви глупани са Европском унијом она је вец у пола пропала Слијепци једни они раде за своје интересе преводе вас зедне преко воде Они да нас воле неби нас убијали у првом и другом светском рату То су фасисти и остају фасисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав поданицки став

13.06.2022 17:39

Врло сликовито!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

13.06.2022 21:03

Колико сам разумио нико ништа овдје није потписао

ОДГОВОРИТЕ