Detalji sporazuma koji su usvojili bh. lideri u Briselu

Dokumentom pod nazivom ‘Politički dogovor o načelima osiguravanja funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu‘ bh. lideri su se obavezali:

Bosna i Hercegovina 13.06.2022 | 00:02
Detalji sporazuma koji su usvojili bh. lideri u Briselu

– očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne europske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu s Ustavom i Opštim okvirnim sporazumom za mir;

– poštivanju načela vladavine prava i provođenju slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoju demokratskih institucija na svim nivoima vlada/vlasti;

– načelima i vrijednostima na kojima se temelje Evropska unija i demokratska društva kao i budućnosti Bosne i Hercegovine unutar Evropske unije;

Naglašavaju važnost primjene reformi koje unapređuju evropske integracije Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije,

Učesnici potvrđuju Zajedničku izjavu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima Bosne i Hercegovine, imajući na umu “Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ES‑11/1 o agresiji na Ukrajinu”, usvojenu 2. marta 2022. godine (Predstavnici Republike Srpske pozivaju na raspravu i donošenje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini)

Za postizanje ovih ciljeva, sudionici se slažu da je neophodno ojačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini.

Lideri političkih stranaka i članovi Predsjedništva:

1. Predani su prosperitetu, demokratskom funkcioniranju i sigurnosti Bosne i Hercegovine, te se obavezuju da će konstruktivno poduzeti potrebne reforme kako bi zaštitili i unaprijedili ove ciljeve.

2. Naglašavaju važnost produženja izvršnog mandata EUFOR-a Althea i njene kontinuirane prisutnosti u Bosni i Hercegovini kako bi se održalo sigurno okruženje.

3. Predani su potpunom poštivanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka, te konstruktivno radeći zajedno na njihovoj primjeni u dobroj vjeri, s ciljem osiguravanja usklađenosti s evropskim standardima.

4. Preduzeće sve potrebne korake kako bi Opšti izbori 2022. bili organizovani efikasno i provedeni na uredan način, uz potrebna sredstva. Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju.

5. Konstruktivno će surađivati ​​nakon glasanja kako bi se osiguralo brzo formiranje novih zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim nivoima vlasti u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

6. Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi se napredovalo na putu prema EU i odgovorilo na težnje građana;

7. U tom kontekstu, nastojaće hitno i najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja svih tijela donijeti:

8. Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV) i Zakon o sudovima;

9. Zakon o sprečavanju sukoba interesa;

10. Zakon o javnim nabavkama;

11. izborne reforme i one ograničene ustavne reforme koje su potrebne kako bi se osigurala puna usklađenost s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSBE/ODIHR-a i GRECO-a;

12. mjere za potpunu obnovu redovnog političkog dijaloga s EU, uključujući kroz strukture Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i preduzimanje svih potrebnih koraka kako bi zemlja imala koristi od EU fondova u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA III), uključujući pravovremenu ratifikaciju finansijskog okvira i Sporazum o partnerstvu.

13. Dalje, s ciljem da Bosna i Hercegovina ostvari kritičnu masu reformi i odlučno napreduje na svom putu prema EU, pristaju preduzeti sljedeće korake:

14. osigurati potpuno funkcioniranje institucija na nivou Bosne i Hercegovine i osigurati da se odluke u skladu s nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine donose na tom nivou, te preduzeti konstruktivan dijalog nakon izbora o temeljnim pitanjima koja se tiču ​​funkcionisanja zemlje, uključujući usvajanje strategije na nivou cijele države u područjima podijeljenih nadležnosti, u skladu s ključnim prioritetom koji zahtijeva osiguranje pravne sigurnosti u raspodjeli nadležnosti među nivoima vlasti;

15. ojačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući osiguravanjem da tijela za primjenu zakona i pravosuđe mogu djelovati nezavisno i imati sva potrebna sredstva za uspostavljanje rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnih progona i pravosnažnih presuda, uključujući one na visokom nivou.

16. kretati se ka poboljšanju cjelokupnog funkcionisanja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizovane državne službe.

17. nastaviti usklađivanje Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući primjenu i saradnju u područjima obuhvaćenim Zajedničkom spoljnom i sigurnosnom politikom EU, u skladu s člankom 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

18. Odlučni su preduzeti konkretne korake za promovisanje okruženja pogodnog za pomirenje u cilju prevladavanja nasljeđa rata, u skladu s ključnim prioritetima i Zajedničkom izjavom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u povodu 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

19. Pozdravljaju aktivnu podršku EU i olakšavanje dijaloga, izgradnju povjerenja i povjerenja za završetak gore navedenih radnji.

Izjavu prihvataju: Petar Đokić (SP), Milorad Dodik (SNSD, i član Predsjedništva BiH), Šefik Džaferović (SDA, predsjedavajući Predsjedništva BiH), Edin Forto (NS), Bakir Izetbegović (SDA), Elmedin Konaković (NiP), Željko Komšić (DF, član Predsjedništva BiH), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB), Nenad Stevandić (US), objavljeno je na sajtu Evropskog vijeća..

(BN)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Murija

12.06.2022 22:38

I Rudonja to sve potpisao! Pravi bosančero!

ODGOVORITE
Name

Decko

12.06.2022 23:25

Kome se ne svidja da zivi u Bosni, moze da seli! Ja sam pobjegao npr.

Name

Za Policiju

12.06.2022 23:41

A šta treba da budemo Bjelorusija ? Ja nisam za tu opciju. Inatio se godinama i samo živimo gore i gore a i on Licno trpi sankcije.

Name

AR

13.06.2022 02:04

Nego sta stao prvi u red da potpise Prpa mile Jesi li I'm rekao o referendumu kad ce biti ono miran razvod kako to voli reci nas buzdovan

Name

Re

13.06.2022 03:01

Veoma zanimljivo iskustvo. Sporazum definiše zaključcima sve što piše u ustavu i zakonima. A traži se usmeno prihvatanje predsjednika stranaka koji za to nisu nadležni.

Name

znači..

13.06.2022 03:31

mile neće moći nastaviti sa svojim cirkusom osim pod šatorom

Name

ŽIKAŽ

13.06.2022 05:52

Svi junaci nikom ponikoše i u crnu cemlju propadoše (pogledaše). Doček veličanstven u Banjaluci.

Name

Duka

12.06.2022 23:15

Djavolja odela

ODGOVORITE
Name

BIG TOIN

12.06.2022 23:23

Pa ovo je za ne povjerovat! Sve potpisao što su mu turili pod nos! Sramno i jadno!

ODGOVORITE
Name

Decko

12.06.2022 23:24

Nema od toga nista, nikad oni taj papir nece ni pogledati, nazalost!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

13.06.2022 03:54

Ako nastavimo ovim koracima da idemo ka EU trebaće nam još najmanje tridesetak godina a sumnjam da će ona tada i postojati.

ODGOVORITE
Name

Murijasu

13.06.2022 04:05

Ove demokratske ,evropske vrednosti,vladavina prava, cuvanje manjina i vecina,svega tudjeg... Vazi li sve ovo za BiH ili samo BiH mora da se drzi toga.Da li ova tudja,demokratska vojska,po BiH sluzi da pogura BiH na put svega toga evropskog?

ODGOVORITE
Name

borac

13.06.2022 04:31

Nemam nista protiv Bosnjaka ali od ovog popisa i je vise za Dodika Stevandica i Djokica.

ODGOVORITE
Name

borac

13.06.2022 04:34

I Dodik se usudjuje reci da Komsic ne zastupa Hrvate ma koga on zastupa kad podpisuje dokument kojim predaje sume i vode RS.Glasajte jos jednom za njega da ukine i ime i mirna Bosna.

ODGOVORITE
Name

VIDIM

13.06.2022 04:40

Stevandic se presvukao u crno odjelo, u avionu je nosio plavo, dobro je procjenio ipak ga je ovo vizuelno suzilo..????

ODGOVORITE
Name

Milojica

13.06.2022 05:36

Sto im nisi palamudio kao sto to radis nama godinama, reci referendum , reci branim ja republiku od mrskih bosnjaka , itd, stvarno si ... ovo je cisto licni iteres da su mrtva konja napisali ti bi ga potpisao. Jer idu kazneni poeni.

ODGOVORITE
Name

Sia

13.06.2022 06:16

I gdje je tu ukrajina

ODGOVORITE
Name

Sta

13.06.2022 06:17

Sta je to novo, neobavezujuci i nebitan papir, pa ovdje se nepostuju i mnogo veci papiri.

ODGOVORITE
Name

hahaha

13.06.2022 06:25

kakva gomila gluposti.

ODGOVORITE
Name

NSRS

13.06.2022 07:26

Broj 2 produzivanje Smitu Mandat i sva ovlastenja . Dodik podpiso

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.06.2022 08:26

Sadržaj potpisanog dokumenta je vrlo dobar i učinkovit ali teško da se i jedna tačka realizije.Ovi rade 30godina i trenutno imamo ovo jadno stanje na terenu.I kao sad odjednom oni će se okrenuti u pravom smeru. Ma nikad.

Name

Banja luka

13.06.2022 11:12

Dodik je na lazima gradio opstanak na vlasti 30 godina obogatio se sad ga briga ima vilu u Bgd i vecina politicara RS imaju nekretnine u Srbiji

Name

Sale

13.06.2022 10:01

Mile, kad ce referendum za otcepljenje od BiH ? hahaha Mile je prevarant nad prevarantima

ODGOVORITE
Name

Mima

13.06.2022 13:20

Vi vodje narida uBosni i Hercegovini niste nizasto samo to sve radite zbog svog licnog interesa vas neinteresuje vas narod vama je nitno da imate pune djepove uliizize kukavice neznate voditi svoj narod nemate svoju glavu radite tudjom glavom samo se svadjate ko djeca u vrticu sta imate vi glupani sa Evropskom unijom ona je vec u pola propala Slijepci jedni oni rade za svoje interese prevode vas zedne preko vode Oni da nas vole nebi nas ubijali u prvom i drugom svetskom ratu To su fasisti i ostaju fasisti

ODGOVORITE
Name

Kakav podanicki stav

13.06.2022 17:39

Vrlo slikovito!

ODGOVORITE
Name

RS

13.06.2022 21:03

Koliko sam razumio niko ništa ovdje nije potpisao

ODGOVORITE