Процурио текст документа који је понуђен у Бриселу

Лидери већине парламентарних политичких партија из БиХ и тројица чланова Предсједништва БиХ, Шефик Џаферовић, Жељко Комшић и Милорад Додик у Бриселу би требали потписати “Политички споразум о принципима који ће осигурати функсионалну БиХ и и убрзати европски пут БиХ”.

Босна и Херцеговина 12.06.2022 | 17:36
Процурио текст документа који је понуђен у Бриселу

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић није појавио на састанку са челницима ЕУ Цхарлесом Мицхелом и Јосепом Бореллом. Човић се налази у Бриселу, али се није појавио на састанку и институцијама ЕУ. Осим њега, у Брисел нису допутовали Мирко Шаровић( СДС) и Фахрудин Радончић (СББ)

<стронг>Истрага.ба у посједу је овог документа и у наставку објављујемо његов садржај.

“У присуству предсједника Европског вијећа Шарла Мишела и високог Представник Европске уније Жозеша Бореља лидери политичких партија који имају посланике у  Парламентарној скупштини БиХ и чланови трочланог  Предсједништва Босне и Херцеговине одржали су састанак 12. јуна 2022. у Бриселу и усвојили сљедећи политички споразум.

Лидери политичких странака заступљених у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине понављају своју посвећеност - очувању и изградњи мирне, стабилне, суверене и независне функционалне европске државе Босне и Херцеговине, успостављене у складу са Општим оквирним споразумом за мир: -поштивање принципа владавине права и спровођење слободних и демократских избора као и развијање демократских институција на свим нивоима власти/власти; - принципи и вриједности на којима се заснива Европска унија и демократска друштва и БиХ и будућност Босне и Херцеговине у Европској унији; Истичу важност примјене реформи које унапрјеђују Босну и Херцеговину Европске интеграције Босне и Херцеговине, односно 14 кључних приоритета постављених у Комисији мишљење,

Учесници понављају Заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ и Херцеговине поводом 25. годишњице Дејтонског мировног споразума. Препознају важност политичког тренутка и одговорност према свим грађанима Босне и Херцеговине, те подсјетити на резолуцију Генералне скупштине Уједињених народа ЕС-11/1 о агресије на Украјину, усвојен 2. марта 2022. За постизање ових циљева, учесници се слажу да је неопходно ојачати повјерење, дијалог, изградњу компромиса и рад на миру и међусобном поштовању међу свим народима и грађанима у Босни и Херцеговини.

Лидер политичке странке и чланови трочланог Предсједништва БиХ

1. Посвећени су просперитету, демократском функционисању и сигурности Босне и Херцеговине, и обавезују се да ће конструктивно предузети неопходне реформе за очување и напредак ове циљеве.

2. Наглашавају важност продужења извршног мандата ЕУФОР-а Алтхеа и његовог континуирано присуство у Босни и Херцеговини у циљу одржавања сигурног окружења.

3. Посвећени су пуном поштовању свих коначних и обавезујућих међународних и домаћих судова одлуке, укључујући и оне Уставног суда Босне и Херцеговине, и рад конструктивно заједно ка њиховој доброј намјери имплементације, са циљем да се осигура усклађеност са европским стандардима.

4. Предузети све потребне кораке како би Општи избори 2022. били ефикасно организовани и спроведене на уредан начин, са потребним средствима. Странке ће спровести предизборне кампање поштено, конструктивно и без теорије подјела и мржње.

5. Конструктивно ће сарађивати ​​након гласања како би осигурали брзо формирање новог законодавне и извршне власти на свим нивоима власти у складу са законом прописаним роковима.

6. Одлучно ће радити на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије о захтјев земље за чланство у ЕУ, како би напредовали на путу ЕУ и одговорили на тежњама народа.

7. У том контексту, тежи да хитно и најкасније у року од 6 мјесеци од формирања власти на државном нивоу усвајају а) Закон о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине (ВСТВ) и Закон о судовима; б) Закон о спрјечавању сукоба интереса; ц) Закон о јавним набавкама; д) ограничене уставне и изборне реформе, у потпуности у складу са пресудама  Европског суд за људска права и Уставног суда Босне и Херцеговине, препоруке Венецијанске комисије и ОСЦЕ/ОДИХР и ГРЕЦО препоруке; е) потпуно обновити редован политички дијалог са ЕУ, укључујући и кроз ССП структуре и предузети све неопходне кораке како би земља имала користи од фондова ЕУ под Инструмент за претприступну помоћ (ИПА ИИИ), укључујући и благовремену ратификацију финансијски оквир и споразум о партнерству.

8. Надаље, с циљем да Босна и Херцеговина оствари критичну масу реформи и одлучно напредују на свом путу према ЕУ, слажу се да предузму кораке: а) осигурати потпуно функционирање институција на државном нивоу и осигурати да одлуке у вези са државним нивоом надлежности се преузимају на државном нивоу и подузимају конструктиван дијалог након избора о фундаменталним питањима која се тичу функционисање државе, укључујући питања као што су јавна имовина и усвајање земље- широке стратегије у областима заједничких надлежности, у складу са кључним приоритетом који захтијева да осигурати правну сигурност о расподјели надлежности на нивое власти; б) ојачати превенцију и борбу против корупције и организованог криминала, укључујући осигуравајући да органи за провођење закона и правосуђе могу дјеловати независно и имати све неопходна средства за успостављање евиденције проактивних истрага, потврђено оптужнице, кривично гоњење и правоснажне пресуде, укључујући и на високом нивоу. ц) подузети корак ка побољшању укупног функционисања јавне управе осигурање професионалне и деполитизоване државне службе.

9. Наставити усклађивање Босне и Херцеговине са заједничком спољном и сигурносном политиком ЕУ укључујући имплементацију и сарадњу у областима које покрива Цоммон Фореигн анд Сигурносна политика ЕУ, у складу са чланом 10. Споразума о стабилизацији и придруживању Споразум.

10. Посвећени су предузимању конкретних корака за промовисање окружења погодног за помирење у у циљу превазилажења наслијеђа рата, у складу са кључним приоритетима и Заједничком изјавом чланова Предсједништва Босне и Херцеговине, поводом 25 годишњице Дејтонског мировног споразума.

11. Поздрављамо активну подршку ЕУ и олакшавање дијалога, изградњу повјерења и повјерења ка завршетку горе наведених радњи.”

(БН/Истрага)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

ЗИКАЗ

12.06.2022 15:56

Ееееее, да није политичког Сарајева, да није опозиције, да није враћати узете велике кредите, да није одговарати за покрадено, да није, Ееееее да није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2022 18:55

Овај документ је сувише добар да би потписали ови којим се уопште не ради.

Name

Ре

12.06.2022 19:33

Онако мали дјокиц а колико мозе да краде и лазе.

Name

Петар

12.06.2022 16:04

Ко да потписују кредит који вец знају да не могу вратити . Дуг це да враца раја и дјеца у десетом кољену . Јос да крену купит харац у крви . Сваких десет г дјецу да одводе за њихову војску .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.06.2022 16:11

Са додиком, бакиром и човићем на челу државе, било какав документ је безвриједан. Јачина тог документа је иста као да су га потписали мајмун, међед и во

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаса

12.06.2022 16:20

МРТВО СЛОВО НА ПАПИРУ:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.06.2022 16:42

Можда је ово код вас овако али у БиХ ни близу.Ако ви након 30год.њиховог рада нисте прокљувили ко су иста они него нам их поново намецете онда сте и ви као и они и не требате нам као такви

Name

Јовица

12.06.2022 16:47

Нема дрзаве без Додика,Цовица и Бакира,па ви прицајте ста хоцете.

Name

ре Татар

12.06.2022 17:49

Нису они криви што је држава вјештачки пројекат,они су слика и прилика народа.

Name

Бојан

12.06.2022 16:41

И европи је јасно да опет побједјујемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

12.06.2022 16:46

Ови у европи на челу са овим мишелом још ништа не контају,зато што су благо ретардирани.

Name

Ко то?

12.06.2022 17:56

На кога мислиш конкретно? Да ниси додо лин подрепак? Или Човићев подгузан или Бакиров подјебак?

Name

Европа помазе у томе

12.06.2022 18:42

Запад, такво им стање саврсено одговара.

Name

Ре Бојан

12.06.2022 18:50

У то нема сумње. Зашто мијењати добре играче, Стевандић, Костадин, Клошарац... То су људи којо треба да нас воде у бољу будућност.

Name

МеНАГЕР

12.06.2022 17:04

Немој да правите тамо проблеме Ма дај потписите то а онда да идемо поново све по старом Потписали сте ви x ствари па ни једну нисте испунили како треба па не треба ни ову А видимо у задње вријеме да се бас и Европљани не дрзе потписаних уговора Засто би ви Сарните то и ајте куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

12.06.2022 17:19

Тотално безвриједан документ ако знамо ко га потписује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

12.06.2022 17:20

Па зар велики баја да потписе такав документ.циста предаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Персон

12.06.2022 17:32

ЈООЈ ВИДИ РУДОЊЕ У ДУБОКИМ ЦИПЕЛАМА НА ОВОЈ ВРУЋИНИ...????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувари СРПСКЕ

12.06.2022 17:35

Овако кад погледам за ово година какве смо представнике скупили. Јој јадна нам мајка, црно се нама писе, ако је ко из ЕУ прицао са овим мамлазима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.06.2022 18:38

Нигдје се не спомиње закон о поријеклу личне имовине функционера и њихових чланова породице, нити се игдје спомиње реформа закона о раду, а у таквим темељно исписаним и јасно дефинисаним законима, као и одлучним и бескомпромисним спровођењем истих, ту чучи права борба против корупције. Џаба су се састајали, и потрошили наших пар хиљада евра на авио превоз и смјештај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За БЛ

12.06.2022 19:11

Какво поријекло имовине Рудоња само купује најмодерније куће по Х. Новом и смешта катастарски и грунтовачки на ћерку ГОРИЦИ ЗАРАДИЛА У,, АГАПЕ,,

Name

Ко плаца пут туристи??

12.06.2022 18:43

Цовиц безбрижно отисао као туриста да мало обидје Брисел . Има Ли се Гдје окупати Милановиц це му послати сапун и парфyм да мирисе Бриселдким шеталиштем кад продје. Биде ли странци ко блокира и Брисел?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

12.06.2022 21:15

Некима зао потписати јер нема процента у дзеп...

Name

Ђ. Б.

12.06.2022 19:29

Сви јунаци ником поникоше и у црну земљу погледаше (пропадоше). Види наших представника! Све лопов до лопова! Сва тројица савили главе до пода па ни у камеру не смију погледати. ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрее

12.06.2022 20:42

Пола њих са слике размишља.... "који ћу ја к овде.... Могао сам бар два тендера данас завршити"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

12.06.2022 20:59

Боде у очи тачка 5...веома занимљиво, а тачка 4 је помало захтијевајућа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ста овде

12.06.2022 21:16

Има сто се путину малом не допада, увијек несто он има против? Петар велики би све одобрио, и био је велики европејиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Говор тела

13.06.2022 21:39

Ови на слици не изгледају као да су срецни сто се ту налазе.

ОДГОВОРИТЕ