Најбоља представа "Театар феста" "Перијин венац"

- Представа "Петријин венац" београдског позоришта Атеље 212 проглашена је за најбољу на 24. Театар фесту "Петар Кочић", који је одржан у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, одлучио је стручни жири.

Република Српска 12.06.2022 | 07:58
Најбоља представа "Театар феста" "Перијин венац"

Члан жирија Милица Краљ рекла је да је та представа комплетна по дејству на публику, визуелном идентитету, необичној и неочекиваној драматизацији и по изузетним глумачким креацијама.

Глумице из представе Марта Бјелица, Јована Гавриловић и Милица Михајловић дијеле награду за најбољу глумицу, док је за најбољег глумца проглашен Борис Шавија, који је играо у представи "Југославија, моја отаџбина" у копродукцији Гледалишча Копер из Словеније и Позоришта Приједор.

Шавија је рекао да је улога оца Недељка једна од најкомплекснијих које је до сада играо и да ће је памтити по "голготи" коју је представа прошла јер је било разних перипетија док није угледала свјетлост дана.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић изјавила је да је Театар фест "Петар Кочић" један од најпрестижнијих позоришних фестивала у региону, који представља симбол позоришне умјетности Српске.

Она је додала да је овогодишњи Театар фест обиљежио наступ новооснованог Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске.

"Први пут културна сцена у Српској добија институционализован Симфонијски оркестар и то је оно на чему се годинама радило, а ове године на радост бројне позоришне и музичке публике то смо и дочекали", рекла је Ђаковићева.

На репертоару овогодишњег Театар феста било је шест представа - "Каштел у језеру" Народног позоришта Сомбор, "Цемент Београд" Београдског драмског позоришта, "Петријин венац" Атељеа 212, "Код `Вечите славине`" Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе Нови Сад, "Југославија, моја отаџбина" у копродукцији Гледалишча Копер из Словеније и Позоришта Приједор, те "Шћери моја" Црногорског народног позоришта.

Додјелом награда и признања и концертом у част награђених вечерас је свечано затворен 24. Театар фест "Петар Кочић".

(Срна Фото: Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар