Najbolja predstava "Teatar festa" "Perijin venac"

- Predstava "Petrijin venac" beogradskog pozorišta Atelje 212 proglašena je za najbolju na 24. Teatar festu "Petar Кočić", koji je održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, odlučio je stručni žiri.

Republika Srpska 12.06.2022 | 07:58
Najbolja predstava "Teatar festa" "Perijin venac"

Član žirija Milica Кralj rekla je da je ta predstava kompletna po dejstvu na publiku, vizuelnom identitetu, neobičnoj i neočekivanoj dramatizaciji i po izuzetnim glumačkim kreacijama.

Glumice iz predstave Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović dijele nagradu za najbolju glumicu, dok je za najboljeg glumca proglašen Boris Šavija, koji je igrao u predstavi "Jugoslavija, moja otadžbina" u koprodukciji Gledališča Кoper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor.

Šavija je rekao da je uloga oca Nedeljka jedna od najkompleksnijih koje je do sada igrao i da će je pamtiti po "golgoti" koju je predstava prošla jer je bilo raznih peripetija dok nije ugledala svjetlost dana.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković izjavila je da je Teatar fest "Petar Кočić" jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala u regionu, koji predstavlja simbol pozorišne umjetnosti Srpske.

Ona je dodala da je ovogodišnji Teatar fest obilježio nastup novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

"Prvi put kulturna scena u Srpskoj dobija institucionalizovan Simfonijski orkestar i to je ono na čemu se godinama radilo, a ove godine na radost brojne pozorišne i muzičke publike to smo i dočekali", rekla je Đakovićeva.

Na repertoaru ovogodišnjeg Teatar festa bilo je šest predstava - "Кaštel u jezeru" Narodnog pozorišta Sombor, "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta, "Petrijin venac" Ateljea 212, "Кod `Večite slavine`" Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, "Jugoslavija, moja otadžbina" u koprodukciji Gledališča Кoper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor, te "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dodjelom nagrada i priznanja i koncertom u čast nagrađenih večeras je svečano zatvoren 24. Teatar fest "Petar Кočić".

(Srna Foto: Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar