Власт крива што се у БиХ након дужег времена поново враћа притисак и утицај ОХР-а?

Након што је високи представник у БиХ Кристијан Шмит недавно поново употријебио бонска овлашћења, постало је јасно да је у Босни и Херцеговини поново на сцени ова врста интервенције ОХР-а.

Република Српска 11.06.2022 | 19:48
Власт крива што се у БиХ након дужег времена поново враћа притисак и утицај ОХР-а?

Прије мање од годину дана Валентин Инцко је наметнуо закон о забрани негирања геноцида, прије неколико мјесеци Кристијан Шмит укида Закон о непокретној имовини Републике Српске, а само прије неколико дана Шмит је наметнуо одлуку о финансирају општих избора у БиХ.

Након вишегодишње паузе, сада за мање од годину дана неколико употреба бонских овлашћења.

Све ово указује да је Босна и Херцеговина поново у периоду појачаног међународног интервенционизма. У својој реакцији на посљедњу примјену бонских овлашћења, Милорад Додик је рекао да ће тужити Кристијана Шмита.

"Република Српска је ангажовала правни тим да поднесе тужбу у Њемачкој против Кристијана Шмита за лажно представљање и штетно дјеловање у БиХ. Правни тим већ почиње да прикупља доказе које ће доставити уз тужбу", написао је Додик на свом Твитер налогу.

У Партији демократског прогреса кажу да Додик сада најављује тужбу против Шмита, док кадрови СНСД-а у пракси признају високог представника и проводе акте наметнуте употребом бонских овлашћења.

Представници опозиције кажу и да је управо СНСД, заједно са СДА и ХДЗ-ом направио политички хаос на нивоу Босне и Херцеговине и дао простор ОХР-у за интервенције.

Предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић, који је и сам био смијењен употребом бонских овлашћења каже да је апсолутно против ове врсте међународног интервенционизма, али да не очекује да ће се Кристијан Шмит на овоме зауставити.

Овдје се ради о наставку праксе великих држава да уређују односе у мањим друштвима, каже Никола Поплашен, бивши предсједник Републике Српске, чији је мандат прекинут 1999. године, управо одлуком тадашњег високог представника Карлоса Вестендорпа.

Друга страна медаље, каже Поплашен, је што се кроз понашање, а често и испуњавање личних потреба политичких представника 3 народа у БиХ овај међународни интервенционизам додатно призива.

Најаву да ће тужити Шмита, која сада стиже од Додика, који је некада и те како подржавао интервенције високих представника, Поплашен је овако прокоментарисао.

Бонска овлашћења установљена су 1997. године и њима је омогућено да високи представник реагује уколико неки званичник или институција ометају провођење Дејтонског споразума. Међутим у вријеме најоштријег међународног интервенционизма од 97 до 2006. године, у највећој мјери су прогоњени кадрови Српске демократске странке, док је управо Додик тада подржавао и опрвдавао овакво понашање ОХР-а.

(БН/М.Ковач)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ре

11.06.2022 18:13

А шта би БиХ без високог представника као до сада што је био Инзко , сви би крали народ јавно без затвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2022 21:43

Нека ОХРа и овако се ови само брину како народу отежати и завадити

Name

Уб

12.06.2022 06:57

Нека ОХР-а јер је криминал узео маха, да су СНСД и њихов вођа,приватизовали пола Р.СРПСКЕ,као своје власништво,а народ гладује и иде на казане. Вратимо Баја народно.

Name

БОY

11.06.2022 18:44

Код нас на балкану стока је научила да се мотком тјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.06.2022 18:47

Не није власт крива крив је овај народ који те исте људе бира већ 15година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.06.2022 18:48

Ста је проблем? Људи покусавају зауставити лопове и манипулаторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасха

11.06.2022 19:44

Крив је народ јер дјецу уци да се једино преко партије мозе несто постици, па сад кад им иста партија пријети отказом сви мораји да гласају за партију. Глуп народ, глупа дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.06.2022 21:37

Они се боје Страних шефова. Не Народа. Сви они знају, да ће лако неписмени Народ превести, жедне преко воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

11.06.2022 21:44

И треба нам тако!!Дођу на власт узимају добре плате и отпремнине,а онда зајебавају,коче,ништа не раде,народу све горе и тако 15 година!!Протекторат у БиХ ће требати још многаја љета,јер да нема странаца и Високих ови би и заратили народе,а они наравно са кешом побјегли вани!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.06.2022 06:25

Они ће и побијећи. Слободно ходају. Нико ни убиства не истражи. Пожар све друго сакрије. ИРБ Књиговодствено Бирои, Архиве. Свиједоци нестају. Сви плаћени добро, а Сељак грбачи. Отели им и Прадиједовиу. Они у Европи. Народе. Памет у главу. Изгинули су многи за ову Земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

12.06.2022 07:43

Како је народ био сретан и задовољан када је СДС владао, а ОХР је био у мишјој рупи. Из дана у дан су отваране нове фабрике и није било незапослених. Након избора опет долазе таква времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зора123

12.06.2022 19:01

Ник ти бас одговара! Па коме ти лазес? СДС је по налогу запада сва предузеца преименовао у приватна. Прво их је наравно унистио, па својим лоповима продао за марку, са обавезама према бивсим радницима, да им исплати све неисплацене плате, сто ни дан данас није урадјено. Послије тога су основане сљункаре И пилане, да се гадови обогате. Све суме у РС су исјекли И продали. Реците, ако није истина! Е кад је СНСД стигао на власт, никог нису стрпали у затвор, само наставили. У том су стигли покоји "страни инвеститор", који су само наставили да гуле раднике. Радис макар двапут у седмици двије смјене, одједном, макар једном у седмици трецу, а сутрадан морас доци у другу. Производња не смије стати, јер забога, нецемо добити плату! А плата је пар стотина марака! У неким фирмама радници су морали поцињати с радом у цетири ујутро, а заврсавали тек навеце у сест. Клање пилица. И све ви то знате, ако не знате, питајте родитеље. Зато, не хвалите им трага, сви су исти!