Vlast kriva što se u BiH nakon dužeg vremena ponovo vraća pritisak i uticaj OHR-a?

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nedavno ponovo upotrijebio bonska ovlašćenja, postalo je jasno da je u Bosni i Hercegovini ponovo na sceni ova vrsta intervencije OHR-a.

Republika Srpska 11.06.2022 | 19:48
Vlast kriva što se u BiH nakon dužeg vremena ponovo vraća pritisak i uticaj OHR-a?

Prije manje od godinu dana Valentin Incko je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, prije nekoliko mjeseci Kristijan Šmit ukida Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, a samo prije nekoliko dana Šmit je nametnuo odluku o finansiraju opštih izbora u BiH.

Nakon višegodišnje pauze, sada za manje od godinu dana nekoliko upotreba bonskih ovlašćenja.

Sve ovo ukazuje da je Bosna i Hercegovina ponovo u periodu pojačanog međunarodnog intervencionizma. U svojoj reakciji na posljednju primjenu bonskih ovlašćenja, Milorad Dodik je rekao da će tužiti Kristijana Šmita.

"Republika Srpska je angažovala pravni tim da podnese tužbu u Njemačkoj protiv Kristijana Šmita za lažno predstavljanje i štetno djelovanje u BiH. Pravni tim već počinje da prikuplja dokaze koje će dostaviti uz tužbu", napisao je Dodik na svom Tviter nalogu.

U Partiji demokratskog progresa kažu da Dodik sada najavljuje tužbu protiv Šmita, dok kadrovi SNSD-a u praksi priznaju visokog predstavnika i provode akte nametnute upotrebom bonskih ovlašćenja.

Predstavnici opozicije kažu i da je upravo SNSD, zajedno sa SDA i HDZ-om napravio politički haos na nivou Bosne i Hercegovine i dao prostor OHR-u za intervencije.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, koji je i sam bio smijenjen upotrebom bonskih ovlašćenja kaže da je apsolutno protiv ove vrste međunarodnog intervencionizma, ali da ne očekuje da će se Kristijan Šmit na ovome zaustaviti.

Ovdje se radi o nastavku prakse velikih država da uređuju odnose u manjim društvima, kaže Nikola Poplašen, bivši predsjednik Republike Srpske, čiji je mandat prekinut 1999. godine, upravo odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa.

Druga strana medalje, kaže Poplašen, je što se kroz ponašanje, a često i ispunjavanje ličnih potreba političkih predstavnika 3 naroda u BiH ovaj međunarodni intervencionizam dodatno priziva.

Najavu da će tužiti Šmita, koja sada stiže od Dodika, koji je nekada i te kako podržavao intervencije visokih predstavnika, Poplašen je ovako prokomentarisao.

Bonska ovlašćenja ustanovljena su 1997. godine i njima je omogućeno da visoki predstavnik reaguje ukoliko neki zvaničnik ili institucija ometaju provođenje Dejtonskog sporazuma. Međutim u vrijeme najoštrijeg međunarodnog intervencionizma od 97 do 2006. godine, u najvećoj mjeri su progonjeni kadrovi Srpske demokratske stranke, dok je upravo Dodik tada podržavao i oprvdavao ovakvo ponašanje OHR-a.

(BN/M.Kovač)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Re

11.06.2022 18:13

A šta bi BiH bez visokog predstavnika kao do sada što je bio Inzko , svi bi krali narod javno bez zatvora.

ODGOVORITE
Name

Re

11.06.2022 21:43

Neka OHRa i ovako se ovi samo brinu kako narodu otežati i zavaditi

Name

Уб

12.06.2022 06:57

Нека ОХР-а јер је криминал узео маха, да су СНСД и њихов вођа,приватизовали пола Р.СРПСКЕ,као своје власништво,а народ гладује и иде на казане. Вратимо Баја народно.

Name

BOY

11.06.2022 18:44

Kod nas na balkanu stoka je naučila da se motkom tjera.

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.06.2022 18:47

Ne nije vlast kriva kriv je ovaj narod koji te iste ljude bira već 15godina.

ODGOVORITE
Name

Goran

11.06.2022 18:48

Sta je problem? Ljudi pokusavaju zaustaviti lopove i manipulatore

ODGOVORITE
Name

Sasha

11.06.2022 19:44

Kriv je narod jer djecu uci da se jedino preko partije moze nesto postici, pa sad kad im ista partija prijeti otkazom svi moraji da glasaju za partiju. Glup narod, glupa drzava.

ODGOVORITE
Name

+

11.06.2022 21:37

Oni se boje Stranih šefova. Ne Naroda. Svi oni znaju, da će lako nepismeni Narod prevesti, žedne preko vode.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

11.06.2022 21:44

I treba nam tako!!Dođu na vlast uzimaju dobre plate i otpremnine,a onda zajebavaju,koče,ništa ne rade,narodu sve gore i tako 15 godina!!Protektorat u BiH će trebati još mnogaja ljeta,jer da nema stranaca i Visokih ovi bi i zaratili narode,a oni naravno sa kešom pobjegli vani!!!

ODGOVORITE
Name

+

12.06.2022 06:25

Oni će i pobijeći. Slobodno hodaju. Niko ni ubistva ne istraži. Požar sve drugo sakrije. IRB Knjigovodstveno Biroi, Arhive. Svijedoci nestaju. Svi plaćeni dobro, a Seljak grbači. Oteli im i Pradijedoviu. Oni u Evropi. Narode. Pamet u glavu. Izginuli su mnogi za ovu Zemlju.

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

12.06.2022 07:43

Kako je narod bio sretan i zadovoljan kada je SDS vladao, a OHR je bio u mišjoj rupi. Iz dana u dan su otvarane nove fabrike i nije bilo nezaposlenih. Nakon izbora opet dolaze takva vremena.

ODGOVORITE
Name

zora123

12.06.2022 19:01

Nik ti bas odgovara! Pa kome ti lazes? SDS je po nalogu zapada sva preduzeca preimenovao u privatna. Prvo ih je naravno unistio, pa svojim lopovima prodao za marku, sa obavezama prema bivsim radnicima, da im isplati sve neisplacene plate, sto ni dan danas nije uradjeno. Poslije toga su osnovane sljunkare I pilane, da se gadovi obogate. Sve sume u RS su isjekli I prodali. Recite, ako nije istina! E kad je SNSD stigao na vlast, nikog nisu strpali u zatvor, samo nastavili. U tom su stigli pokoji "strani investitor", koji su samo nastavili da gule radnike. Radis makar dvaput u sedmici dvije smjene, odjednom, makar jednom u sedmici trecu, a sutradan moras doci u drugu. Proizvodnja ne smije stati, jer zaboga, necemo dobiti platu! A plata je par stotina maraka! U nekim firmama radnici su morali pocinjati s radom u cetiri ujutro, a zavrsavali tek navece u sest. Klanje pilica. I sve vi to znate, ako ne znate, pitajte roditelje. Zato, ne hvalite im traga, svi su isti!