Захваљујући међународној заједници у БиХ одржавамо ствари под контролом

Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, истакао је на самиту у Солуну да се рат у Украјини засад није прелио на друге државе, али његове импликације су огромне.

Босна и Херцеговина 10.06.2022 | 21:31
Захваљујући међународној заједници у БиХ одржавамо ствари под контролом

То се, како је казао, види на западном Балкану, а нарочите посљедице осјећају се у Босни и Херцеговини.

– Већ дуже од годину дана у мојој земљи траје тешка политичка криза, која је нарочито интензивирана уочи и након агресије на Украјину. Није тајна да у Босни и Херцеговини постоје актери који су под руским утицајем. Управо су они својим дјеловањем довели у питање Дејтонски споразум и 27 година његове имплементације, пријетећи сецесијом и предузимајући конкретне антиуставне кораке који воде ка том циљу.

Ово се посебно чини угрожавањем институција Босне и Херцеговине које наш Устав дефинише као потребне за очување суверенитета и територијалног интегритета БиХ, као што су јединствене Оружане снаге БиХ, порезни систем, правосуђе и друго – казао је он те даље додао:

– Захваљујући подршци међународне заједнице, на челу са Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом и Уједињеним Краљевством, успијевамо држати ствари под контролом, иако је стање још врло крхко. Од есенцијалног значаја је што је међународна заједница поново оснажила механизме успостављене у Босни и Херцеговини, на темељу Поглавља 7 Повеље УН које налаже међународну акцију у сврху очувања мира. Ту првенствено мислим на Канцеларију високог представника и међународну војну мисију – ЕУФОР.

Подсјетио је да је Високи представник у БиХ, испуњавајући своје обавезе према Дејтонском споразуму, и користећи се овлаштењима које произлазе из тог споразума „поништио неке сецесионистичке потезе РС, којима је угрожен уставни поредак и мир у Босни и Херцеговини.“

– Истовремено, високи представник је спријечио покушај дијела министара, који су, злоупотребљавајући право етничког вета, покушали да суспендују демократију у Босни и Херцеговини, условљавајући одржавање избора измјенама Изборног закона.

Дејтонски мировни споразум је имао за циљ зауставити рат. Зато је систем који је њиме успостављен остао недовршен. Остале су могућности за блокаде и злоупотребе, нарочито када је у питању кориштење етничког и ентитетског вета. Једноставно казано, домаћим актерима је дата могућност да блокирају скоро сваку одлуку и некажњено парализују читав систем.

Једина инстанца која их је могла санкционисати и деблокирати систем управо је Уред високог представника, због чега је и формиран – казао је.

Како је рекао, у БиХ је потребно да се изграде домаће механизме одговорности и доврши систем, како ОХР више не би требао.

– Наш циљ није да ОХР остане вјечно, већ да се доврши изградња функционалног система, тако да, и када једног дана ОХР оде, држава може самостално функционисати. Све до тада, међународна супервизија ће нам требати, једнако као што је, у виду савезничких контролних савјета била изузетно корисна другим државама, попут Њемачке и Аустрије, након Другог свјетског рата. Захваљујући тој супервизији и међународној подршци, а не упркос њој, ове су земље постале међу најуређенијим државама Европе – рекао је Џаферовић.

(Аваз)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Е

10.06.2022 20:05

Захваљујући међународној заједници у БиХ је све накарадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ти

10.06.2022 23:07

Није МЗ крива што су нам политичари лопови и шљам.Они(политичари) праве накараду од ове државе и нас грађана.

Name

Борац

11.06.2022 06:37

Њима треба захвалити сто дрзе ове лопове на власти.

Name

ре

12.06.2022 17:52

А захваљујући Џаферу и њему сличних злоупотребљава се рат у Украјини,нема БХ ништа са ратом тамо.Потпуно друга врста сукоба у односу на БХ.

Name

Другим ријецима

10.06.2022 20:18

Овај састанк је био индирект ниста друго ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.06.2022 21:04

Све точно и коректно казано јер да нема међународне заједнице сутра би избио нови рат, нажалост, у Босни и Херцеговини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видис да је нема

11.06.2022 07:43

9% није Медјународна заједница.

Name

+

11.06.2022 06:10

Тачно је све до сад речено. Како смо Сви ГЛУПИ .и непоштујемо се. Живимо сви на Балкану, БРАКОВИ МИЈЕШОВИТИ, ДИЈЕЦА половична, на мукама, стиде се својих РОДИТЕЉА, комшије смо, радне колеге, пријатељи, кумови, А ЕЗ и Америка нам уређују Државе. Наша школована Дијеца њима слуге. Само губе живот по ГРАНИЦМА да обиђу родбину. Гину на путевима ненаспавани. На сахране долазе само викендом. Недају им слободно. Имамо ресурсе, А ВлАСТ само краде. Нису стручни да другачије се обогате. Више их у Политици. Фабрика и нема. Борци код Свих нација на Репу њиховом. Омаловажени. Сиромашни. Плаћа Народ ТВ , плаћа струју, да би чуо нешто добро. А оно стално, лажи, клевете, одбрана оних других. Од тог се не живи. Економија ништа. СРПКИЊЕ носе црне мараме, а ДРУГЕ фереџе. Свију срце једнако боли. А Ви Манипулишете са СВИМА. СЕЉАЦИ Немогу више. Носите се сви. Својим кућама. Само сте на ТВ у штампи. Годи вам реклама. Већина Вас неискрена и ИДИОТИ. И Шпирићи, Жмирићи, Јокић, Глувићи, БЛЕСИЋИ, и т д.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.06.2022 08:37

Нико нама није крив за тренутно стање осим самих нас.Ми гласамо ми бројимо сачињавало записнике.Али се кришом слатко насмесимо кад нам неко махне стојом испред носа и каже да зажмиримо на једно око на неке ствари.Е то је кључни проблем комплет овога друства

Name

Да

11.06.2022 09:05

Захваљујући медјународној заједници сда,снад и хдз дрзе будзет БиХ под пуном контролом.БиХ ЈЕ У РУКАМА МАФИЈЕ КОЈУ ЗАПАД ПОДРЗАВА И ОДРЗАВА ЈЕР ЗАЈЕДНО КРАДУ СВЕ У БиХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.06.2022 14:59

Заједно Сви покрадоше овај Народ. Домаћа Власт је неспособна, па на све пристају. Имају ораха у џепу. Па купе и покраду гласове и прође 3о година. Живот Младих уништен. Уствари Пензионери су Вага на изборима. Дијецу пустили у неискрени Европу. Слуге горе. Памет у главу Пензионери. И Сељаци, На изборе Сви излазите. Па и у блатњавим џизмама. 34 године назадовања. Из Југославије.

ОДГОВОРИТЕ