Zahvaljujući međunarodnoj zajednici u BiH održavamo stvari pod kontrolom

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, istakao je na samitu u Solunu da se rat u Ukrajini zasad nije prelio na druge države, ali njegove implikacije su ogromne.

Bosna i Hercegovina 10.06.2022 | 21:31
Zahvaljujući međunarodnoj zajednici u BiH održavamo stvari pod kontrolom

To se, kako je kazao, vidi na zapadnom Balkanu, a naročite posljedice osjećaju se u Bosni i Hercegovini.

– Već duže od godinu dana u mojoj zemlji traje teška politička kriza, koja je naročito intenzivirana uoči i nakon agresije na Ukrajinu. Nije tajna da u Bosni i Hercegovini postoje akteri koji su pod ruskim uticajem. Upravo su oni svojim djelovanjem doveli u pitanje Dejtonski sporazum i 27 godina njegove implementacije, prijeteći secesijom i preduzimajući konkretne antiustavne korake koji vode ka tom cilju.

Ovo se posebno čini ugrožavanjem institucija Bosne i Hercegovine koje naš Ustav definiše kao potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao što su jedinstvene Oružane snage BiH, porezni sistem, pravosuđe i drugo – kazao je on te dalje dodao:

– Zahvaljujući podršci međunarodne zajednice, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Ujedinjenim Kraljevstvom, uspijevamo držati stvari pod kontrolom, iako je stanje još vrlo krhko. Od esencijalnog značaja je što je međunarodna zajednica ponovo osnažila mehanizme uspostavljene u Bosni i Hercegovini, na temelju Poglavlja 7 Povelje UN koje nalaže međunarodnu akciju u svrhu očuvanja mira. Tu prvenstveno mislim na Kancelariju visokog predstavnika i međunarodnu vojnu misiju – EUFOR.

Podsjetio je da je Visoki predstavnik u BiH, ispunjavajući svoje obaveze prema Dejtonskom sporazumu, i koristeći se ovlaštenjima koje proizlaze iz tog sporazuma „poništio neke secesionističke poteze RS, kojima je ugrožen ustavni poredak i mir u Bosni i Hercegovini.“

– Istovremeno, visoki predstavnik je spriječio pokušaj dijela ministara, koji su, zloupotrebljavajući pravo etničkog veta, pokušali da suspenduju demokratiju u Bosni i Hercegovini, uslovljavajući održavanje izbora izmjenama Izbornog zakona.

Dejtonski mirovni sporazum je imao za cilj zaustaviti rat. Zato je sistem koji je njime uspostavljen ostao nedovršen. Ostale su mogućnosti za blokade i zloupotrebe, naročito kada je u pitanju korištenje etničkog i entitetskog veta. Jednostavno kazano, domaćim akterima je data mogućnost da blokiraju skoro svaku odluku i nekažnjeno paralizuju čitav sistem.

Jedina instanca koja ih je mogla sankcionisati i deblokirati sistem upravo je Ured visokog predstavnika, zbog čega je i formiran – kazao je.

Kako je rekao, u BiH je potrebno da se izgrade domaće mehanizme odgovornosti i dovrši sistem, kako OHR više ne bi trebao.

– Naš cilj nije da OHR ostane vječno, već da se dovrši izgradnja funkcionalnog sistema, tako da, i kada jednog dana OHR ode, država može samostalno funkcionisati. Sve do tada, međunarodna supervizija će nam trebati, jednako kao što je, u vidu savezničkih kontrolnih savjeta bila izuzetno korisna drugim državama, poput Njemačke i Austrije, nakon Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući toj superviziji i međunarodnoj podršci, a ne uprkos njoj, ove su zemlje postale među najuređenijim državama Evrope – rekao je Džaferović.

(Avaz)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

E

10.06.2022 20:05

Zahvaljujući međunarodnoj zajednici u BiH je sve nakaradno

ODGOVORITE
Name

E ti

10.06.2022 23:07

Nije MZ kriva što su nam političari lopovi i šljam.Oni(političari) prave nakaradu od ove države i nas građana.

Name

Borac

11.06.2022 06:37

Njima treba zahvaliti sto drze ove lopove na vlasti.

Name

re

12.06.2022 17:52

A zahvaljujući Džaferu i njemu sličnih zloupotrebljava se rat u Ukrajini,nema BH ništa sa ratom tamo.Potpuno druga vrsta sukoba u odnosu na BH.

Name

Drugim rijecima

10.06.2022 20:18

Ovaj sastank je bio indirekt nista drugo ...

ODGOVORITE
Name

075

10.06.2022 21:04

Sve točno i korektno kazano jer da nema međunarodne zajednice sutra bi izbio novi rat, nažalost, u Bosni i Hercegovini!

ODGOVORITE
Name

Vidis da je nema

11.06.2022 07:43

9% nije Medjunarodna zajednica.

Name

+

11.06.2022 06:10

Tačno je sve do sad rečeno. Kako smo Svi GLUPI .i nepoštujemo se. Živimo svi na Balkanu, BRAKOVI MIJEŠOVITI, DIJECA polovična, na mukama, stide se svojih RODITELJA, komšije smo, radne kolege, prijatelji, kumovi, A EZ i Amerika nam uređuju Države. Naša školovana Dijeca njima sluge. Samo gube život po GRANICMA da obiđu rodbinu. Ginu na putevima nenaspavani. Na sahrane dolaze samo vikendom. Nedaju im slobodno. Imamo resurse, A VlAST samo krade. Nisu stručni da drugačije se obogate. Više ih u Politici. Fabrika i nema. Borci kod Svih nacija na Repu njihovom. Omalovaženi. Siromašni. Plaća Narod TV , plaća struju, da bi čuo nešto dobro. A ono stalno, laži, klevete, odbrana onih drugih. Od tog se ne živi. Ekonomija ništa. SRPKINJE nose crne marame, a DRUGE feredže. Sviju srce jednako boli. A Vi Manipulišete sa SVIMA. SELJACI Nemogu više. Nosite se svi. Svojim kućama. Samo ste na TV u štampi. Godi vam reklama. Većina Vas neiskrena i IDIOTI. I Špirići, Žmirići, Jokić, Gluvići, BLESIĆI, i t d.

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.06.2022 08:37

Niko nama nije kriv za trenutno stanje osim samih nas.Mi glasamo mi brojimo sačinjavalo zapisnike.Ali se krišom slatko nasmesimo kad nam neko mahne stojom ispred nosa i kaže da zažmirimo na jedno oko na neke stvari.E to je ključni problem komplet ovoga drustva

Name

Da

11.06.2022 09:05

Zahvaljujući medjunarodnoj zajednici sda,snad i hdz drze budzet BiH pod punom kontrolom.BiH JE U RUKAMA MAFIJE KOJU ZAPAD PODRZAVA I ODRZAVA JER ZAJEDNO KRADU SVE U BiH .

ODGOVORITE
Name

+

11.06.2022 14:59

Zajedno Svi pokradoše ovaj Narod. Domaća Vlast je nesposobna, pa na sve pristaju. Imaju oraha u džepu. Pa kupe i pokradu glasove i prođe 3o godina. Život Mladih uništen. Ustvari Penzioneri su Vaga na izborima. Dijecu pustili u neiskreni Evropu. Sluge gore. Pamet u glavu Penzioneri. I Seljaci, Na izbore Svi izlazite. Pa i u blatnjavim džizmama. 34 godine nazadovanja. Iz Jugoslavije.

ODGOVORITE