Кина пријети: Могућ је рат ако одвоје Тајван од Кине!

Кина неће оклијевати да покрене рат уколико Тајван прогласи независност, рекао је у Пекингу портпарол Министарства одбране послије састанка министра одбране и његовог америчког колеге у Сингапуру.

Свијет 10.06.2022 | 18:03
Кина пријети: Могућ је рат ако одвоје Тајван од Кине!

„Ако се неко усуди да одвоји Тајван од Кине, кинеска војска неће ни тренутак оклијевати да покрене рат, колика год да је цијена“, рекао је Ву Ћијан преносећи изјаву министра одбране Веј Фенгеа током сусрета с његовим америчким колегом Лyодом Аустином.

Двојица министара су се сукобила данас у Сингапуру: Пекинг је обећао да ће „разбити“ сваки покушај Тајвана ка независности, а Wасхингтон позвао Кину да престане да дестабилизује то острво са самоуправом.

На састанку у Сингапуру током безбиједносног форума „Дијалог Шангрила“ амерички министар одбране Аустин рекао је свом кинеском колеги Веју Фенгеу да Пекинг треба да се „уздржи“ од сваке нове дестабилизирајуће акције према Тајвану, саопштио је Пентагон.

Према кинеском Министарству одбране, Пекинг би “разбио у хиљаду комадића” сваки план за проглашењем независности Тајвана.

Кинески министар се жалио свом америчком колеги у Сингапуру због америчке продаје најновијег пакета оружја Тајвану и упозорио на могући сукоб око тог острва с властитом самоуправом које Кина сматра својом територијом.

Веи Фенге је рекао да америчка продаја оружја Тајвану “озбиљно подрива кинески суверенитет и њене безбиједносне интересе”, пренијела је кинеска телевизија ЦЦТВ.

Тајван се отцијепио од Кине током грађанског рата 1949. и Кина пријети да ће употребити силу да припоји острво.

У најновијем пакету оружја, процијењеном на 120 милиона долара, САД су објавиле у сриједу да продају дијелове за бродове за тајванску Ратну морнарицу.

Аустин је нагласио потребу да се разумно управља конкуренцијом и одрже отворене линије комуникације, према саопштењу америчког министарства одбране.

Он је рекао да су САД посвећене својој дугогодишњој политици према Тајвану, поново је потврдио важност мира и стабилности у тој области и противљење једностраним промјенама статуса qуо, и позвао Кину да се уздржи од даљих дестабилизирајућих акција према Тајвану, навело је америчко министарство.

(Агенције   Фото:Извор: РЕУТЕРС/Царолине Цхиа)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Знаци

10.06.2022 16:22

Тајван је следеци побједник Еуровизије

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.06.2022 17:40

Та Америка мисли ратовати по Цијелом Свијету. На туђој територији и војском. Радите оружје све више, а људи на планети Земљи гладују. Идиоти сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

10.06.2022 18:25

Мора да смо ми опет криви .. инаце Амери немају везе ни с једним ратом у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

тоо америко....

10.06.2022 19:18

мало ти је сто европу дестабилизујес,,,, доце и тај цас па кад се побуде стари духови америцких дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

11.06.2022 05:55

Мислим да је сад достигнута тацка са које нема назад, ако је неко до сад сумњао у претензије да се свијетом управља из Васингтона, сад ту нема дилеме, америцки национални интерес који се стити ратовима у Вијетнаму, Лаосу,Камбодзи, Ираку, Египту, Либији, Сирији, Азербејдзану, СФРЈ, Цеценији, Грузији, Србији, Нигерији, Сомалији...окупација Европе преко оснивања ЕУ, није ниста друго него управљање цитавом Европом преко једног централног командног мјеста, а Брисел је само комуникациони центар и параван да наивци у европским земљама мисле како им дрзаве о нецему одлуцују кроз сатирицну позорисну представу звану ЕУ Парламент и пратеце институције... Корпорације којима управља пар људи вуку конце у цитавом западном свијету. Америма је толико зао кинеза који зиве на Тајланду, да це ратовати против Кине због њихове самосталности... јелте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб роцк

11.06.2022 10:11

Тајван је продат изгледа за ситне паре .

ОДГОВОРИТЕ