Италијанки у 100-тој години обновљена возачка дозвола!

Италијанки Цандида Удерзо је обновљена возачка дозвола у 100-тој години, чиме је постала најмање трец́а стогодишњакиња у Италији у посљедњих неколико година за коју се сматра да је способна да седне за волан.

Занимљивости 09.06.2022 | 17:32
Италијанки у 100-тој години обновљена возачка дозвола!

Цандида Удерзо је добила нову дозволу након што је положила очни тест у ауто-школи у северној провинцији Виц́енца. Живахна стогодишњакиња је рекла да воли да буде аутономна и да не врши притисак на сина да је вози около.

“Ова обнова ме чини срец́ним и учиниц́е да се осец́ам мало слободније. Имам срец́е, имам 100 година, и то што сам здрав је и за мене изненађење. Никада не узимам таблете, само повремено пилулу за спавање.” рекао је Удерзо за Цорриере делла Сера.

Рекла је да јој је вид толико добар да може да чита новине без потребе за наочарима.

Стогодишња популација у Италији је међу највец́има у Европи, а број људи који достижу 100 година наставља да расте: према подацима које је почетком маја објавио Истат, национална статистичка агенција, Италија је дом за 20.456 стогодишњака, у односу на 14.456 у 2019 пише гардијан.

Али није јасно колико их још увек вози. Дозволе за старије од 80 година се обнављају сваке две године, а возачи морају да доставе лекарско уверење да би се уверили да су физички и психички способни.

Удерзо је рекла да јој је једино жалила у животу што је изгубила мужа када је била релативно млада.

“Али одлучила сам да остати жив значи уживати што је више могуц́е. Почела сам да идем у дуге шетње са пријатељима, то ми је помогло да се носим са свим шт иде уз моје године” рекла је за Цорриере.

(Занимљивостидана.цом Фото: цорриеределвенето)

Коментари / 0

Оставите коментар