Italijanki u 100-toj godini obnovljena vozačka dozvola!

Italijanki Candida Uderzo je obnovljena vozačka dozvola u 100-toj godini, čime je postala najmanje treća stogodišnjakinja u Italiji u posljednjih nekoliko godina za koju se smatra da je sposobna da sedne za volan.

Zanimljivosti 09.06.2022 | 17:32
Italijanki u 100-toj godini obnovljena vozačka dozvola!

Candida Uderzo je dobila novu dozvolu nakon što je položila očni test u auto-školi u severnoj provinciji Vićenca. Živahna stogodišnjakinja je rekla da voli da bude autonomna i da ne vrši pritisak na sina da je vozi okolo.

“Ova obnova me čini srećnim i učiniće da se osećam malo slobodnije. Imam sreće, imam 100 godina, i to što sam zdrav je i za mene iznenađenje. Nikada ne uzimam tablete, samo povremeno pilulu za spavanje.” rekao je Uderzo za Corriere della Sera.

Rekla je da joj je vid toliko dobar da može da čita novine bez potrebe za naočarima.

Stogodišnja populacija u Italiji je među najvećima u Evropi, a broj ljudi koji dostižu 100 godina nastavlja da raste: prema podacima koje je početkom maja objavio Istat, nacionalna statistička agencija, Italija je dom za 20.456 stogodišnjaka, u odnosu na 14.456 u 2019 piše gardijan.

Ali nije jasno koliko ih još uvek vozi. Dozvole za starije od 80 godina se obnavljaju svake dve godine, a vozači moraju da dostave lekarsko uverenje da bi se uverili da su fizički i psihički sposobni.

Uderzo je rekla da joj je jedino žalila u životu što je izgubila muža kada je bila relativno mlada.

“Ali odlučila sam da ostati živ znači uživati što je više moguće. Počela sam da idem u duge šetnje sa prijateljima, to mi je pomoglo da se nosim sa svim št ide uz moje godine” rekla je za Corriere.

(Zanimljivostidana.com Foto: corrieredelveneto)

Komentari / 0

Ostavite komentar