Забрињавајуће: Воће по Европи све пуније пестицидима

Ове седмице стигли су забрињавајући подаци о хемијској неисправности воћа добијени на основу истраживања државне агенције Велике Британије - Акцијске мреже Европе за пестициде (ПАН).

Здравље 07.06.2022 | 22:55
Забрињавајуће: Воће по Европи све пуније пестицидима

Подаци указују да потрошачи имају разлога за бригу шта једу, без обзира на то гдје се налазе. Такође и ми треба да се запитамо шта купјемо, јер и до нас долази воће из извоза, мада га, истовремено, и извозимо.

ПАН у извјештају наводи да је истраживање показало да је значајно порасла количина свјежег воћа у продаји у Европи које је контаминирано најопаснијим пестицидима.

Подаци деветогодишњег истраживања, саопштено је, кажу да је то повећање за чак 53 одсто током протекле деценије.

Додуше истраживање није укључило британске производе, напомиње се и уједно додаје да Уједињено Краљевство сваке године увози преко 3,2 милиона тона свјежег воћа и поврћа из ЕУ, чиме подмирује око 40 одсто домаће потражње.

Анализом је утврђено, наводи ПАН, да трећина јабука и половина свих купина стављених у продају садрже остатке најтоксичнијих категорија пестицида, од којих се неки повезују са изазивањем канцера, срчаних обољења и деформитета при рођењу.

"Истраживање је показало да је 87 одсто крушака у Белгији и 85 одсто у Португалији било контаминирано најмање једним токсичним пестицидом. Најзагађеније узорковано воће биле су купине (51 одсто), брескве (45 одсто ), јагоде (38 одсто), трешње (35 одсто) и кајсије (35 одсто). Проценат остатака пестицида на плодовима кивија порастао је са четири одсто у 2011. години на 32 одсто у 2019, а контаминација трешања се, такође, више него удвостручила са 22 на 50 одсто у истом временском периоду.

Портпаролка ПАН Европе Саломе Ројнел изјавила је да су потрошачи сада у ужасној позицији.

"Савјетује им се да једу свјеже воће, а при томе је већина контаминирана најотровнијим остацима пестицида који се повезују с озбиљним здравственим проблемима. Јасно нам је да владе не спречавају коришћење ових пестицида, шта год да закон каже. Превише се плаше пољопривредног лобија, који се ослања на моћи хемикалије и пропали пољопривредни модел", стоји у извјештају.

Подаци ПАН-а су оставили без текста стручњака за воћарство, професора на новосадском Пољопривредном факултету Зорана Кесеровића, извјештава Дневник.

"Не знам шта да кажем. Изненађен сам", казао је за Дневник Кесеровић.

Мада није видио резултате истраживања, навео је да су подаци о употреби пестицида за невјеровати.

"Како је могуће да их има у воћу, када Европа стреми ка здравој и безбедној исхрани. Европа смањује активне материје. Постоје листе које се контролишу и води се евиденција. Сваки воћар, без обзира на то да ли је велики или мали, мора да води дневник и уписује чиме и у којим количинама третира воћке. Постоји правилник који тачно одређује колико се чега може користити у развоју сваког воћа. Ко се не држи прописа, не може воће продавати јер такво воће неће да купи нико, ни велики трговачки ланци ни индустријски прерађивачи", навео је Кесеровић, пише Банкар.ме

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НР

08.06.2022 01:57

Ко може исконтролисати све произвођаче. А како је код нас осим увозног ???

ОДГОВОРИТЕ