Кинези граде хидроцентрале у Српској без дозвола и мимо закона

Прије више од 15 година власт Републике Српске замислила је да гради три хидроелектране на ријеци Бистрици, код Фоче, а та замисао до сада је коштала Српску десетине милиона марака. Деценију и по рађене су стратегије, студије, пројекти, трошио се новац, те пребацивало власништво над хидроелектранама које постоје само на папиру.

Република Српска 07.06.2022 | 21:30
Кинези граде хидроцентрале у Српској без дозвола и мимо закона

Српска продала, па након деценију купила предузеће ХЕ „Бистрица“

Влада Републике Српске је 2006. године дала концесију за изградњу четири хидроелектране „Електродистрибуцији“ Пале која је због тога основала предузеће „ХЕ Бистрица“. Четири хидроелектране на ријекама Бистрици и Јањини требале су да буду укупне снаге око 38 МW.

Влада је затим 2008. године одлучила да укључи „Калдера цомпанy“ Миленка Чичића из Лакташа у градњу тих хидроелектрана вриједних око 150 милиона марака, а Скупштина акционара “Електродистрибуције” Пале предала је, без конкурса, 90 одсто власничког удјела у „ХЕ Бистрица“ лакташкој компанији за 6,8 милиона КМ.

За Чичића је познато да је близак члану предсједништва БиХ из Републике Српске Милораду Додику. Додик је годинама пословне састанке одржавао у Чичићевом мотелу „Калдера“ у Лакташима.

Међутим, неколико година касније, 2012. године „Калдера“ је због недостатка новца за изградњу хидроелектрана понудила „Електродистрибуцији“ Пале да откупи удио у подузећу „ХЕ Бистрица“. Откуп није реализован, а у власништву „ХЕ Бистрица“ појављује се фирма „Енерго Босна“ Праг, Чешка.

Хидроелектране никада нису изграђене, а из непознатог разлога, „ХЕ на Дрини“ у фебруару 2019. године нуде да откупе 51 одсто удјела у „ХЕ Бистрица“, с тим да откупе цјелокупан удио „Електродистрибуције“ Пале (10 одсто), те дио (38,5 одсто) власништва чешке и (2,5 одсто) лакташке фирме. Брзо је усвојено да то буде плаћено 10,5 милиона КМ.

Недуго затим, крајем 2019. године, Скупштина акционара „ХЕ на Дрини“ одлучује да купи и преосталих 49 одсто удјела у друштву „ХЕ Бистрица“ за око 11 милиона марака.

Тако је предузеће, које је продала за 6,8 милиона, Српска откупила за око 21 милион марака.

Озваничење градње

Тек након куповине испоставило се да „ХЕ на Дрини“ немају новац за градњу хидроцентрала, а ниједна банка није хтјела да им да кредит за те намјене, што је само била потврда неоправданости преузимања „ХЕ Бистрица“.

Упркос томе изградња три хидроелектране озваничена је. Камен темељац за почетак грађевинских радова на изградњи хидроелектрана на ријеци Бистрица постављен је 27. децембра 2021. године, уз присуство премијера РС Радована Вишковића и министра енергетике и рударства РС Петра Ђокића, и то без потребних грађевинских и еколошких дозвола, као и без новца за градњу.

За тај пројекат фалила је и Инвестициона одлука предузећа „ХЕ Бистрица“, препорука Одбора за ревизију и Надзорног одбора предузећа, као и одлука Владе Републике Српске и Скупштине акционара „ХЕ на Дрини“, у чијем је власништву предузеће „ХЕ Бистрица“. Прекршена су најмање два закона и низ других процедура, показује анализа портала ЦАПИТАЛ.

Накнадна Инвестициона одлука

Увидом у доступну документацију видљиво је да су радови на изградњи хидроелектрана у Фочи, вриједности 201 милион марака, започети и да при томе није испоштован члан 5. став 1. Закона о јавним предузећима који каже да Скупштина јавног предузећа доноси план пословања и програм инвестиција, као и чланови 281. и 290. Закона о привредним друштвима који прописују надлежност Скупштине акционара.

Тек два мјесеца након почетка радова, у фебруару 2022. године, „ХЕ Бистрица“ захтијева сагласности на Инвестициону одлуку за изградњу три хидроелектране на ријеци Бистрици. Крајем фебруара о томе је одлучио Одбор за ревизију и Надзорни одбор, док је Одлука Владе Републике Српске о давању сагласности донесена тек 10. марта 2022. године.

Што се тиче финансирања, с обзиром да су пропала два покушаја да се обезбиједи кредит од стране банака за пројекат градње хидроцентрала, као дужник морало је да се појави Матично предузеће “Електропривреда Републике Српске” које је 14. априла са Уницредит банком Бањалука потписало уговор вриједан 30 милиона КМ за финансирање изградње ХЕ “Бистрица”.

Међутим, ни то није значило да радови могу да почну, јер одлуку о томе није донио власник, односно Скупштина акционара „Хидроелектрана на Дрини“. Тек на сједници 15. априла ове године разматрана је Одлука о давању сагласности на Инвестициону Одлуку за изградњу Хидроелектрана Б-1, Б-2а и Б-3 на ријеци Бистрици.

На крају Инвестициона одлука треба да буде донесена и на Скупштини друштва „ХЕ Бистрица“.

Дозволе истекле, Студија утицаја пуна недостатака

Инвеститор, односно предузеће „ХЕ Бистрица” на информативној табли навело је да се ради о припремним радовима на изградњи хидроелектрана, а као основ за почетак таквих радова наведене су грађевинске дозволе које су престале да важе још 2013. и 2014. године.

Из Центра за животну средину рекли су тада да инвеститор бесправно изводи и планира изводити радове на основу неважећих еколошких и грађевинских дозвола, те су захтијевали хитну обуставу и забрану радова до даљњег.

„За наведена постројења нису никада обновљене еколошке дозволе, које у моменту почетка изградње неспорно морају бити издате, адекватне и важеће“, нагласили су у Центру.

Да не постоје важеће еколошке дозволе, које претходе издавању грађевинских дозвола, потврдили су и у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Исто Министарство је наложило израду Студије утицаја на животну средину за сваку од три планиране хидроелектране, а тек по одобравању ових студија издаје се грађевинска дозвола.

Кинези још званично нису затражили преузимање концесије за „Угљевик 3“

Ђокић је рекао да се Кинези нису обратили Министарству у вези са преузимањем концесије за изградњу ТЕ „Угљевик 3“ од Рашида Сердарова, иако су намјеру о томе објелоданили.

„Ми немамо никакве активности поводом тога, нико није подносио никакве захтјеве. Мислим да није тачно да су се договорили, могуће да су само разговарали или да имају намјеру преузети. Видјећемо“, рекао је Ђокић.

Јавна расправа по питању Нацрта студије утицаја за пројекте изградње хидроелектрана „Бистрица“ одржана је почетком априла у Фочи, а на њој су заинтересовани грађани и представници мјесних заједница послали јасну поруку да не желе хидроелектране на својој ријеци.

„На  јавној расправи утврђено је да низ података у самој студији није тачно и да су неопходни потпуно нови подаци како би се утврдио стварни утицај хидроелектрана на животну средину. На ријеци Бистрици постоји већ једна мини хидроелектрана што није податак који стоји у студији, а то су признали и израђивачи студије. Такође, потврђено је да не постоје нови подаци када је у питању протицај ријеке, јер се студија позива на податке из 2006. године. И сами израђивачи студије су рекли да су неопходни нови подаци како би се могао утврдити и биолошки минимум, али и низ других утицаја, на шта су грађани контстатовали да не желе бити обмањивани застарјелим и непотпуним подацима“, нагласили су у Центру за животну средину.

Такође је истакнуто да грађани Миљевине имају проблема и са поплавама, а немају никаквих гаранција да ће и од будућих поплава бити сачувани ако до изградње хидроелектрана дође.

Ђокић: Дозволе уредне, иначе не би се могло ући у тај пројекат

С друге стране, министар енергетике и рударства Петар Ђокић за портал ЦАПИТАЛ је потврдио да је кинеска компанија АВИЦ партнер у изградњи три хидроелектране на Бистрици.

„Радови су почели, они раде оно што је планирано у овој фази и немамо информацију да ту има било каквих потешкоћа“, истакао је Ђокић.

На питање да ли постоје дозволе за тај пројекат, Ђокић је рекао да дозволе нису истекле, да нема ту информацију.

„Имам информацију да су све дозволе уредне, иначе не би се могло ући у тај пројекат. Могуће да ће неке дозволе истећи, али оне ће бити обновљене“, казао је Ђокић.

(Цапитал)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Аууу

07.06.2022 19:45

Слика говори висее од 1000 ријеци!! Све се само говори ријеци су беспотребнеее!!! Доклее ???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

07.06.2022 20:57

Имате такво мисљење јер слика није потпуна Да знате да покрај ових сто су на слици стоје јос три Кинеза у сљемовима и са неким тронозцем који улијевају повјерење у озбиљност овог пројекта ви би онда сигурно имали другације мисљење

Name

Па шта хоћете?

07.06.2022 21:27

И да су снимљени и ти "радници" са тронишцем, нико опет не би вјеровао да је пројекат озбиљан! Данас свако може да направи "озбиљну слику" и да човјек у то повјерује. Кинези су мајстори у томе!

Name

Тито

07.06.2022 21:43

Штооо? Немају дозволу од енглеза и амера!!??

Name

Уб

08.06.2022 06:52

Ово је криминал,над криминалима. Овако банда која је у рукама СНСД-а уништава РС,а лопови се богате. Ове треба послати у Украјину да мало окусе барута. Потребно је увести Стаљинистички режим,друге варијанте владавине су бесмислене.

Name

Татар

07.06.2022 19:52

Све је то добро осмишљена машина за прање новца

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

07.06.2022 19:54

папири цисти, опрани у фармеркама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.06.2022 19:56

Све сто Кинези раде је увијек повезано са корупцијом и криминалом. У сваком послу који они раде увијек има неко с ове стране ко узима проценте. Коли је то, ста мислите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.06.2022 20:06

Нема ниста да су постено радили.Све лопов до лоповс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

07.06.2022 20:18

Да ли је то онај исти Петар Ђокић што је поклонио рудник Станаре, Вуку Хамовићу, и на тај начин оштетио РС за најмање 500 милиона Еура? За ту услугу је добио од Вука Хамовића стан у центру Београда од 120м2 у улици Змај Јовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

07.06.2022 20:44

Ста се ту ради како и колико се народ пљацка.хитно правите велики затвор не требају дозволе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кретен

07.06.2022 20:53

Мали кретен нас води у амбис! Кину и Русију отјерати у 3 пм!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПУ

08.06.2022 05:47

То ти у својој Федерацији тјерај, нама су добро дошли. Ми их сматрамо великим пријатељима и онима који нас нису убијали и подржавали оне који су нас од 1914. преко 1941., па ево до дан данас, убијали.

Name

Сколарац

07.06.2022 20:58

Лондонски дјак и диспецер ..нај&бали смо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОНДОНСКИ ЂАК ПЕРО ЂОКИЋ

07.06.2022 21:45

ЗАР КОД ПЕТРА ЂОКИЋА ИМА НЕШТО ДА ЈЕ ЛЕГАЛНО И ДА НИЈЕ МУЋКАНО. НЕ ЗОВУ ГА ЏАБА ПЕРА МУЋАК.

Name

Фино

08.06.2022 00:30

Овдје живи дефинитивно најглупљи народ на планети. Измисле људи пројект и 15 година га продају између себе уз дрпање буџета овог јадног ентитета. Сви виде шта се ради, све актере са вођом сви знају и никоме ништа. Има ли тако нешто још негдје? Нема. И зато прва реченица с правом.

Name

Лактаси

08.06.2022 05:47

И ово је вид геноцида над својим народом униставање природе да би напунили своје дзепове,мало им било

Name

Фочак

08.06.2022 00:44

Не знамо ми још Кинезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

08.06.2022 04:13

У малим флашицама је отров..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

08.06.2022 04:57

Да упростимо: влада оснива "фирму" и "продаје" је за 100.000 евра, а затим за годину дана КУПИ то исто и плати тајкуну 10 МИЛИОНА евра... Народ блеји, све дивно

ОДГОВОРИТЕ
Name

НПС

08.06.2022 05:05

Види оног лопова павловића,покро милионе у националном парку па ће још више у бистрици,треба и луки ста дати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николиц

08.06.2022 08:18

Тако је

Name

Истина

08.06.2022 05:16

Ове це историја пqмтити као највеце пљацкасе свог народа и дрзаве.Срамота и грехота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прица и рад

08.06.2022 05:39

Закони и заклони ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО талозници

08.06.2022 06:09

И развлацења по временима ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

08.06.2022 06:11

Зар нисте досад сконтали да се то вожд зајебава са нама да као нешто они праве,довели неког Кинеског дјечака, обукли и као инвеститор, дошли су да им капитални пројекат што они финансирају је вртић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

08.06.2022 06:17

Чим је ту Ђокић укључен то мора да је нека велика превара, не петља се он са сићом.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азија

08.06.2022 06:28

ОХР, НАТО прототyпес ... БХ Равнотеза НАТОу и ОХРу за БХ протекторат ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтонско

08.06.2022 06:30

Азијски дио ... Кина и Русија ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кина Њемацка Русија

08.06.2022 06:30

Вријеме је за Херцег Босну ... Хрватски избор ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атина

08.06.2022 06:32

Брез Кине ... Солц не вази ... ОХР мозе постојати само са Азијским представницима Русијом и Кином ... Инаце је ОХНР ---

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли је

08.06.2022 06:33

ОХР, ОХР или ОХЦР ... (Оффице фор Хигх Цриминал Респонсивитy)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТВ процеси

08.06.2022 06:34

За ОХЦР неце вам се двапут понављати, васа ТВ вес масина има ексере у медијском бубњу, зато долазите до цијепања или парализе, поздравите дзукцеве и лотрињакове остре даме ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааааоооооо!

08.06.2022 06:35

Министар енергетике,све нешто "МИСЛИ",а ништа не зна поуздано,премијер,МАСКОТА,појма ни о чему нема,Додик,као ВЕЛИКИ СТРУЧЊАК,дугогодишњег искуства у пљачкању све предводи...Ту се не зна ко пије,али се зна ко плаћа-наивни,глупи народ,као и обично!Еееејјјј,народе,шта си дозволио,добро да и постојимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбт

08.06.2022 06:50

Засто правосудје не ради свој посао?! Засто тузиоци не раде свој посао?! Прво њих треба похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.06.2022 09:06

Па немогу тужилаштво и судови да нормално и објективно раде и функционишу у држави која је огрезла у криминалу и корупцији, то је ваљда логично!?

Name

Сама дрзава

08.06.2022 10:44

Се гради и ради мимо свих закона. У томе је сваки одговор на све.