Забрана Лаврову у складу са одлуком о санкцијама

Поводом забране прелетара авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова преко територије Црне Горе, огласило се Министарство спољних послова саопштењем у којем наводи да је то део усаглашене спољне и безбедносне политике са Европском унијом.

Регион 06.06.2022 | 20:12
Забрана Лаврову у складу са одлуком о санкцијама

Из Кабинета министра Ранка Кривокапића саопштено је да се прелети руских авиона могу дозволити у, како се наводи, "тачно наведеним изузецима који се нису могли узети у обзир у овом случају".

О изузецима одлучују надлежни органи наводи се у саопштењу МВП-а и подсећа да је влада почетком априла усвојила измене и допуне Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мера утврдених одлукама Савета Европске уније с обзиром на, како се наводи, агресију Русије којом се дестабилизује ситуација у Украјини, а сагласно Закону о међународним рестриктивним мерама.

"Придруживањем рестриктивним мерама ЕУ и њиховим спровођењем, не доводе се у питање дипломатски односи између две земље (Црне Горе и Русије)", наводи се такође у саопштењу МВП-а.

Подгорички портал Борба објавио је раније данас документ из којег се, наводе, види да је одлуку о забрани авиона рушког шефа дипломатије преко територије Црне Горе донео лично министар Кривкапић, без консултовања са премијером Дританом Абазовиће.

Абазовић се о забрани прелета авиона шефа руске дипломатије није се оглашавао.

И док странке у власти ћуте о овом случају, опозицоне партије су одлуку власти у Црној Гори да забране прелет авиону Лаврова најооштрије осудиле и поручиле да то није и одлука црногорског народа.

Председник Праве Црне Горе Марко Милачић је уз најооштрије осуде поручио да последице оваквих политичких гафова неће плаћати само влада Дритана Абазовића, него читаве наредне генерације црногорског руководства.

"Опструкција дипломатије неће помоћи Украјини, али ће створити проблеме Црној Гори, која је економски и развојно у значајној мери окренута Русији", навео је Милачић.

Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић је на свом фејсбук профилу шефу руске дипломатије поручио:"Извини брате Лавров, пос''а је пос''а, ниси ти ни први ни последњи кога смо ми издали".

„Ево сад имамо и читаву владу састављену од издајника. То је сада наса програм. Како издати, продати, слагати“, написао је Медојевић.

Јован Вучуровић из Демократског фронта, каже, да се традиционална Црна Гора и он стиде због "затварања неба Лаврову"

Оцено је да је Црна Гора овом одлуку "доживела срамоту коју ће бити тешко исправити".

"Ову одлуку није донео народ Црне Горе, који никада не би ни помислио да спречава природну и корисну сарадњу држава Србије и Русије. Тај састанак је требало да се одржи у Београду и сигурно би његови резултати могли помоћи окончању сукоба у Украјини, јер је увек боље разговарати и тражити мирна решења него ратовати", навео је Вучуровић.

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић каже да је забрана прелета авиону у којему је требало да буде шеф руске дипломатије Сергеј Лавров подухват поданичке политике.

“Та срамна забрана има више везе са Србијом него са нама. Његов ''забрањени лет'' није порука Русији него Београду и поново, у ту прљаву игру, нагуравају Црну Гору. Ми смо изгубили суверенитет и са нама млате као са последњом крпом”, поручио је Даниловић.

Подсећа да не тако давно су руски "Иљушини" гасили помахнитале пожаре по Црној Гори.

"То је једино што ''ми'' можемо да забранимо, пошто су годинама уназад транспортни авиони из Украјине довозили или одвозили тоне и тоне цигарета са подгоричког аеродрома како би наша политичко-економска олигархија безбедно шверцовала дуван”, навео је Даниловић.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лакој Лане

07.06.2022 16:50

Цуј, "у Кабинета министра Ранка Кривокапића".. - доста, и ово је превисе!

ОДГОВОРИТЕ