Полиција упозната о дешавањима у Цетињском манастиру

- Управа црногорске полиције саопштила је, поводом данашњег догађаја у Цетињском манастиру, да је у манастир ушла група грађана и да је тада прво дошло до вербалног сукоба са свештеним лицима, а потом и до физичког конфликта између две особе, као и да је припадник полиције који се тамо налазио спречио даљи сукоб.

Регион 05.06.2022 | 19:05
Полиција упозната о дешавањима у Цетињском манастиру

Цетињској полицији су свештеници Митрополије црногорско - приморске Српске православне цркве поднели пријаву везану за ширење верске и националне мржње, покушај скрнављења светиње и угрожавање безбедности свештених лица, док је једна грађанка поднела пријаву против једног свештеног лица за физички напад, наводи Управа полиције.

Службеници Одељења безбедности Цетиње су о догађају обавестили државног тужиоца у Вишем државном тужилаштву у Подгорици који се изјаснио да се у овом догађају не стичу елементи кривичног дела из њихове надлежености.

Припадници полиције су прикупили обавештења у својству грађана од више особа на околности обе пријаве, о чему је обавештен државни тужилац у Основном државном тужилаштву у Цетињу који ће се накнадно изјаснити о правној квалификацији догађаја, наведено је у саопштењу.

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве претходно је саопштила да је у Цетињском манастиру дошло до, како је наведено, "нереда и ширења мржње" од стране оних који се, како тврди Митрополија, "лажно куну у његову светињу".

Митрополија у саопштењу износи да је групица данас у Цетињском манастиру дошла пред ћивот Светог Петра Цетињског и тамо ширила "мржњу и ненавист међу грађанима Црне Горе", на шта је, истиче се, манастирска обитељ била дужна да реагује.

Митрополија оцењује да је догађај, по свему судећи, био изрежиран јер су га, очигледно унапред обавештени, снимали поједини медији, што указује, тврде, на претходну припрему и фабриковање, односно, сценирање инцидента.

Према ставу Митрополије, необјашњиво је зашто би неко повео са собом више медија да прате његову посету ако већ унапред није знао да ће се десити инцидент.

Митрополија даље наводи да су, након што је тој групи, мирно и без икаквих проблема, као и свима који долазе у манастир, омогућен приступ ћивоту Светога Петра, појединци из те групе су почели да износе "гласне, приземне и бесмислене увреде на рачун манастирске братије".

Портал Аналитика пренео је да је након данашњег протеста против потписивања Темељног уговора са ЦПЦ који је одржан испред Цетињског манастира дошло до инцидента када је, како се тврди, свештеник покушао да спречи грађанску активисткињу Мају Миличковић да се поклони моштима Светог Петра Цетињског.

Она је рекла да је почела да се моли свецу за црногорски народ, манастир, државу и цркву, али да јој је свештеник рекао да то није молитва и да је физички насрнуо на њу, ухватио је за руку и вукао је, а потом одгурнуо и спустио покров.

На снимку који је објавио портал ЦдМ види се с леђа жена која пред ћивотом Светог Петра Цетињског говори: "Ево су пошли да ручају па су те затворили. тако су те заворили и пре 100 година од нас Црногораца и Црногорки. Али, ево ти долазимо окупирани, понижени, обезвређени...". На снимку се потом види како јој прилази свештеник и покушава да затвори ћивот , чему се противи она и други из групе.

(Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

мислим

05.06.2022 17:52

Свугдје је на снази лоповлук .

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

05.06.2022 17:54

Данас црква има спрегу са властима и политикама вјерници су постали невазни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо мила

05.06.2022 20:12

Сачувај боже па зар у цркви да прави проблем има ли мозга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ускоро ће

06.06.2022 00:32

...ЦПЦ бити призната од Васељенске Патријарсије у Истанбулу и СПЦ одлази у заборав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

06.06.2022 05:37

Па нек буду признати, али нека праве своје цркве и манастире.

Name

Ре,Ускоро ће

06.06.2022 05:59

Колико неко треба бити поремећен,да толико мржње покаже према било чијем вјерском објекту?!Ви сте слуга САТАНЕ,и не заслужујете ништа добро у животу.Зашто вам смета ПРАВОСЛАВЉЕ?!?!?! Одговорите себи на то питање,па ћете схватити,надам се,колико сте јадни са својом мржњом!Фуууујјјјј...

Name

Да

06.06.2022 06:19

Бити па када буде како ау то културно урадили Македонци то је у Иста вјера ... А Црногорци поједини мисле да је Црногорска Црква срарија од Српске правиславне Цркве ... то вам је исто када се дијели породица и отац и мати им дају благослов ... никакви то вјерници нису ту је мало више политике ...

Name

Василије

06.06.2022 18:31

Удружена братија Мираш Дедејић, Ранко Кривокапић, Александра Вуковић и други шире невиђену мржњу према српском народу и Српској православној цркви.

ОДГОВОРИТЕ