Потрес у ЕУ: Пала влада – иза свега стоји Русија?

Због страха да Москва покушава да дестабилизује Естонију, у којој се распоређују кључне британске трупе унутар НАТО-а, урушила се тамошња влада.

Свијет 05.06.2022 | 16:04
Потрес у ЕУ: Пала влада – иза свега стоји Русија?

Наиме, естонска премијерка Каја Калас оптужила је своје коалицијске партнере да "активно раде против темељних вредности Естоније" док се земља суочава с руском сигурносном претњом. Њена либерална Реформска странка била је у натегнутом савезу са странком Центар, која је своје дугогодишње везе са странком Јединствена Русија Владимира Путина прекинула тек након руске инвазије на Украјину.

"Безбедносна ситуација у Европи не даје ми никакву прилику да као премијерка наставим сарадњу са странком Центар", рекла је Калас, а преноси Тхе Телеграпх.

Политичка криза у Естонији захуктала се након што је странка Центар гласала против владиног нацрта закона о образовању, а пре јунског самита НАТО-а у Мадриду где ће се расправљати о јачању источног крила НАТО-а.

Велика Британија је након инвазије на Украјину удвостручила број својих војника у Естонији и он сад износи око 1650.

Тхе Телеграпх такође пише како постоје сумње да је Русија покушавала да употреби странке попут Центра како би ублажила одговор Естоније на рат у Украјини.

"Многи Естонци, укључујући и мене, страхују да политички играчи који деле интересе Кремља покушавају да преузму естонску владу", изјавио је естонски аутор Реин Рауд.

Естонска премијерка Калас подржала је увођење строгих санкција ЕУ против Москве, а Естонија је под њеним водством Украјини послала више војне подршке по глави становника од било које друге земље.

Због распада коалиције, због чега Естонија сад има мањинску владу Алар Карис, председник државе, на захтев Каје Калас сменио је свих седам министара из странке Центра, међу којима је и министарка спољних послова Ева-Мариа Лиметс.

Реформисти сад планирају да одрже нове коалицијске разговоре с десним конзервативцима из странке Исамаа и социјалдемократима. Ако ти преговори не успеју, бивши премијер Јüри Ратас, челник Центра, може да покуша да формира властиту коалицијску владу која ће заменити Кају Калас. А то би могло да се догоди с ултрадесничарском странком ЕКРЕ, која је бивши коалицијски партнер Центра и такође је гласала против закона о образовању.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Падаце све једна за другом

05.06.2022 15:02

Хегемонове владе против обицних градјана и за све це бити крива ко други до Русија. Пада и хегемон и сво његово зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБАН

05.06.2022 15:12

Само се држите Енглеза и Амера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 15:25

Били су под Русима па побјегли. Није ваљда због доброте.

Name

Директ

05.06.2022 16:40

Нису били под Русима, већ у савезу са Русима, а побјегли су, отприлике сто као и ми, тј. нико их ништа није питао (обичан народ). Тако су побјегли. Упркос томе, опет од Руса зависе јер су улазна врата за експанзију руског капитала у Европу, што допире и до нас и даље, тако да но есцапе фром Руссиа. :)))

Name

Идеално Ре

05.06.2022 21:07

У свим републикама бивше државе се и данас прича како је било добро живјети, а сви су је напустили... Зато немој паметовати јер очито ти не иде

Name

незнам

05.06.2022 15:45

Да су им руси ваљали неби и напустали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.06.2022 16:57

А амери им ваљају?

Name

Реалиста

06.06.2022 05:39

Нису Руси већ Совјети. Исто што се говори да су Срби владали Југославијом а заправо су сви владали сем Срба, тако је било и у Совјетском савезу.

Name

Ре,незнам

06.06.2022 06:08

Чест је случај,да нешто,или,неког напусти,па доживиш горе,и умјесто да исправљам грешку,укопаваш се још дубље.С Америма ће успјети да потону.Па,срећно вам до властитог краја.

Name

Ха Ха

05.06.2022 20:37

Да ми је да питам Естонце, како им је када ови британци изађу на пиће у град ! На свијету нема већег шљама и багре од ових британаца, гдје год дођу , понашају се као да су код куће, ваљда им остало оно док су освајали колоније, па се и дан данас фрајеришу, док не налете на руду, а налетиће ускоро, итекако !

ОДГОВОРИТЕ