Potres u EU: Pala vlada – iza svega stoji Rusija?

Zbog straha da Moskva pokušava da destabilizuje Estoniju, u kojoj se raspoređuju ključne britanske trupe unutar NATO-a, urušila se tamošnja vlada.

Svijet 05.06.2022 | 16:04
Potres u EU: Pala vlada – iza svega stoji Rusija?

Naime, estonska premijerka Kaja Kalas optužila je svoje koalicijske partnere da "aktivno rade protiv temeljnih vrednosti Estonije" dok se zemlja suočava s ruskom sigurnosnom pretnjom. Njena liberalna Reformska stranka bila je u nategnutom savezu sa strankom Centar, koja je svoje dugogodišnje veze sa strankom Jedinstvena Rusija Vladimira Putina prekinula tek nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Bezbednosna situacija u Evropi ne daje mi nikakvu priliku da kao premijerka nastavim saradnju sa strankom Centar", rekla je Kalas, a prenosi The Telegraph.

Politička kriza u Estoniji zahuktala se nakon što je stranka Centar glasala protiv vladinog nacrta zakona o obrazovanju, a pre junskog samita NATO-a u Madridu gde će se raspravljati o jačanju istočnog krila NATO-a.

Velika Britanija je nakon invazije na Ukrajinu udvostručila broj svojih vojnika u Estoniji i on sad iznosi oko 1650.

The Telegraph takođe piše kako postoje sumnje da je Rusija pokušavala da upotrebi stranke poput Centra kako bi ublažila odgovor Estonije na rat u Ukrajini.

"Mnogi Estonci, uključujući i mene, strahuju da politički igrači koji dele interese Kremlja pokušavaju da preuzmu estonsku vladu", izjavio je estonski autor Rein Raud.

Estonska premijerka Kalas podržala je uvođenje strogih sankcija EU protiv Moskve, a Estonija je pod njenim vodstvom Ukrajini poslala više vojne podrške po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje.

Zbog raspada koalicije, zbog čega Estonija sad ima manjinsku vladu Alar Karis, predsednik države, na zahtev Kaje Kalas smenio je svih sedam ministara iz stranke Centra, među kojima je i ministarka spoljnih poslova Eva-Maria Limets.

Reformisti sad planiraju da održe nove koalicijske razgovore s desnim konzervativcima iz stranke Isamaa i socijaldemokratima. Ako ti pregovori ne uspeju, bivši premijer Jüri Ratas, čelnik Centra, može da pokuša da formira vlastitu koalicijsku vladu koja će zameniti Kaju Kalas. A to bi moglo da se dogodi s ultradesničarskom strankom EKRE, koja je bivši koalicijski partner Centra i takođe je glasala protiv zakona o obrazovanju.

(Blic)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Padace sve jedna za drugom

05.06.2022 15:02

Hegemonove vlade protiv obicnih gradjana i za sve ce biti kriva ko drugi do Rusija. Pada i hegemon i svo njegovo zlo.

ODGOVORITE
Name

BOBAN

05.06.2022 15:12

Samo se držite Engleza i Amera.

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2022 15:25

Bili su pod Rusima pa pobjegli. Nije valjda zbog dobrote.

Name

Direkt

05.06.2022 16:40

Nisu bili pod Rusima, već u savezu sa Rusima, a pobjegli su, otprilike sto kao i mi, tj. niko ih ništa nije pitao (običan narod). Tako su pobjegli. Uprkos tome, opet od Rusa zavise jer su ulazna vrata za ekspanziju ruskog kapitala u Evropu, što dopire i do nas i dalje, tako da no escape from Russia. :)))

Name

Idealno Re

05.06.2022 21:07

U svim republikama bivše države se i danas priča kako je bilo dobro živjeti, a svi su je napustili... Zato nemoj pametovati jer očito ti ne ide

Name

neznam

05.06.2022 15:45

Da su im rusi valjali nebi i napustali.

ODGOVORITE
Name

re

05.06.2022 16:57

A ameri im valjaju?

Name

Realista

06.06.2022 05:39

Nisu Rusi već Sovjeti. Isto što se govori da su Srbi vladali Jugoslavijom a zapravo su svi vladali sem Srba, tako je bilo i u Sovjetskom savezu.

Name

Re,neznam

06.06.2022 06:08

Čest je slučaj,da nešto,ili,nekog napusti,pa doživiš gore,i umjesto da ispravljam grešku,ukopavaš se još dublje.S Amerima će uspjeti da potonu.Pa,srećno vam do vlastitog kraja.

Name

Ha Ha

05.06.2022 20:37

Da mi je da pitam Estonce, kako im je kada ovi britanci izađu na piće u grad ! Na svijetu nema većeg šljama i bagre od ovih britanaca, gdje god dođu , ponašaju se kao da su kod kuće, valjda im ostalo ono dok su osvajali kolonije, pa se i dan danas frajerišu, dok ne nalete na rudu, a naletiće uskoro, itekako !

ODGOVORITE