Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу Стефану

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је данас у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

Србија 05.06.2022 | 13:01
Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу Стефану

Патријарх Порфирије и архиепископ Стефан претходно су предводили свету архијерејску литургију којој је присуствовао велики број епископа обе цркве.

"Процес који смо започели, заправо, који је већим делом био реализован служењем наше свете литургије у Скопљу, данас, по благодети Божјој, имамо прилику да овенчамо. То што већ постоји међу нама, то је јединство које је у једном периоду било нарушено и јединство које васпостављено, а онда је отишло и корак даље, у духу живота цркве кроз векове, а то је да Македонска црква, Охридска архиепископија, има не само услове, него има и могућности и потребу да се организује у контексту аутокефалне цркве", рекао је Порфирије и додао да је то најбоље за обе православне цркве и православље, браће и сестре у Северној Македонији.

Патријарх СПЦ је рекао да су осећали да оно што је већ реализовано служењем литургије у Скопљу, данас треба јавно да кажу и покажу документом који се зове томос.

"То што је наша дубока спознаја и дубоко осећање после међусобног сагласја које смо постигли између себе, дужни смо да обавестимо све помесне цркве о таквом чину и званично, иако већина цркава зна за ово, и наравно, већина цркава подржавала је и подстицала све нас заједно да идемо у овом правцу. Имам информације да на многим местима где су наши верници, и Македонци и Срби, исказују неописиву радост због оваквог нашег поступка", поручио је Порфирије.

Он је нагласио да аутокефалност која је дата МПЦ нема никакве везе са другим просторима у којима постоји и дејствује СПЦ.

"Услови и контексти, оно што смо сматрали поретком у Северној Македонији апсолутно је другачије у односу на све друге просторе на којима постоји и живи наша црква", истакао је Порфирије.

Поглавар СПЦ рекао је да црква има своју динамику, свој живот и да та динамика, живот и устројство цркве ни у ком случају не могу бити сведени на динамику, принципе и правила која извиру из овога света.

"Не постоји ниједан појединац, па макар био он и најсветији, нити било какве вредности од овога света, па и оне најсветије и најважније, којима се живот цркве може исцрпети. Црквом се не служи, него се цркви служи. Црквом не можемо да се служимо, она није оруђе, а камоли оружје. Сви цркви служимо по својим способностима, талентима и дару Божјем", рекао је Порфирије.

Поглавар је истакао да се аутокефалношћу црква не дели, него се умножава и расте, растући се и умножавајући се у љубави.

"Црква се не дели по својим саставним деловима у свеопштем јединству цркве Христове и заповести Христове да би се затварала у себе, да би се одвајала, да би неговала искључиво нешто што има земаљски циљ, него се умножава и организује тако да оно што је земаљско, што је дар од Бога, на најбољи могући начин се умножава и расте и да кроз тај раст сваки део цркве може да дарује себе другим деловима цркве, а да сви заједно растемо у љубави и јединству вере", поручио је Порфирије.

После обраћања поглавара СПЦ прочитан је текст томоса, а архирепског охридски и македонски Стефан рекао је да је трећа, заједничка литургија у Београду потврдила јединство и љубав МПЦ и СПЦ.

"Данас је стигла и највећа радост, јер оно што смо се одавно договарали оно што је наш Синод тражио, а ваш Свети архијерејски сабор једногласно прихватио, потписали сте томос и потврдили реалност, а то је аутокефалност Охридске архиепископије МПЦ", поручио је архиепископ Стефан.

Он је додао да ће се тој вести радовати сви верници у Северној Македонији укључујући и српски народ у тој земљи, али и зато што ће она означити јединство две цркве.

На заседању Светог архијерејског сабора у мају ове године једногласно је донета одлука да се призна аутокефалност МПЦ.

За ту одлуку гласало је свих 42 епископа СПЦ.

После прве заједницке литургије МПЦ и СПЦ у Скопљу, патријарх Порфирије саопстио је одлуку Сабора који је "једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве - Архиепископије Охридске" и прихватио њену аутокефалност.

Патријарх је тада рекао да ће након заједницког обављања техницко-организационих детаља, бити обавештене све остале православне цркве, које ће бити позване да "по свом канонском реду и поретку" прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србијанац

05.06.2022 12:18

С У П Е р !!!! ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропали

05.06.2022 12:21

Зашто је владика Јован робијао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

05.06.2022 14:35

Нису само Латини лукави ,лукав је и лукавији Портфирије.Признао аутокефалност МПЦ која дјелује унутар признате државе сјеверне Македонија,ето тако православље је оно што их спаја и учвршћује њихове односе јер реално црквwе свуда партиципирају у власти.Досад су чинили глупост што их нису признавали ,тако требају признати ЦПЦ и биће православна сила.Лукави Портфирије на оме и ради

ОДГОВОРИТЕ