За пет мјесеци прикупљено 156 мил. КМ више прихода

Пореска управа Републике Српске је за пет мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 1,278 милијарди КМ, што је за 156 милиона КМ или 14 одсто више у односу на исти период прошле године, рекао је директор те управе Горан Маричић.

Република Српска 05.06.2022 | 12:10
За пет мјесеци прикупљено 156 мил. КМ више прихода

Маричић је истакао да је у том периоду наплата повећана у свим сегментима јавних прихода Републике Српске, па је од директних пореза већа за 41 одсто, доприноса за седам одсто, а осталих јавних прихода за шест процената.

"Директни порези су у периоду јануар-мај ове године наплаћени у износу од око 319 милиона КМ, што је за 92,8 милиона КМ више него у истом периоду претходне године. Највећи раст се и даље биљежи код пореза на добит који је наплаћен у износу од 200,9 милиона КМ, што је за 79 милиона КМ или 65 одсто више него у првих пет мјесеци прошле године", рекао је Маричић.

Он је додао да то указује на наставак повећања пословне активности и позитивних кретања укупног пословног амбијента у Републици Српској.

Осим тога, додао је Маричић, раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 103,2 милиона КМ, што је за 14 одсто више у односу на период јануар-мај претходне године.

"Такође, већа наплата је остварена и код пореза на непокретности и пореза на употребу, држање и ношење добара, и то за 11, односно 10 одсто", рекао је Маричић.

Он је истакао да су доприноси у првих пет мјесеци ове године наплаћени у износу од 762,7 милиона КМ, што је за 52,8 милиона КМ више него лани у истом периоду, иако је дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто, саопштено је из Пореске управе.

"Код осталих јавних прихода, наплата је износила 196,5 милиона КМ, што је за 10,4 милиона КМ више у односу на првих пет мјесеци претходне године, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу, док је нешто мања наплата забиљежена код такси и накнада управо због тога што је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси", навео је Маричић.

Што се тиче само маја ове године, нагласио је Маричић, наплата је износила 243,1 милиона КМ и за 32,3 милиона КМ виша је него у истом мјесецу прошле године, а такође је забиљежен раст наплате и код директних пореза и доприноса, те код осталих јавних прихода.

(Срна/ фото: бљесак.инфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

кики

05.06.2022 10:41

Супер, сад ће наши фотељаши да граде виле са базенима, не само виле. И још ће да ухљебе и покоју тетку. А ми ћемо да једемо камен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

05.06.2022 14:58

Јел то та пореска,која је свим дузним фирмама наредила да иду на скуп у БЛ.?

Name

Др

05.06.2022 10:52

Па када је све поскупило ко ђаво, нема ко није зарадио! Зарадио је и онај који није мислио да заради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

05.06.2022 11:09

Јојјј црнаа земљо отвори се ! Пљацкајуци градјанеее пљацкаа стољецаа а ви прикупилии па се хвалитее какооо дрскоо и огавноо! Милионерии и милијардериии харце се изивљавају се над народом! Злооо невидјенооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.06.2022 11:36

Да сте мање крали било би то пуно више.Какав сте ви сљам кад се тиме хвалите знајући како је то дошло и колико је народ пропатио због тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мима

05.06.2022 11:59

Ви лицемерни и грабљивци у Влади трљате руке и смјескате се гдје год мозте украсти и наплатири од пореза узимате а јадни народ ради за вас како се Бога небоите како ви зеите да имате тако и други исто зеле ви мислите да це васе украдено богаство трајати дуге вама васој дјеци па цак и унуцадима а незнате да Бог све то мозе од вас и васе породице узети недизити се до неба мозе те брзо пасти на земљу да све то изгубите други стари људи и зене тразе комад хљеба по контајнеру а ви се сепурите ко пауновим насим новцом и насим трудом

Name

Сагитариус

05.06.2022 14:07

Сада ће влада РС, сав тај прикуплљени новац од разних пореза,да упумпа у привреду како би се побољшао општи пословни амбијент, и како би се створили услови за отварање нових фабрика, и нових радних мјеста, што ће наравно, да допринесе да млади људи остају у РС, а онда ће то директно да допринесе побољшању стандарда раднићке класе и осталих угрожених слојева друштва, бораћке популације, и пензионера са најнижим пензијама!! Ха, ха ха, ха ха!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

06.06.2022 01:22

Оце се Додо опарит

ОДГОВОРИТЕ