Када се велики туку, мудрост је остати по страни

"Паметан домаћин увијек прво сређује своје двориште, па онда помаже комшији“.

Република Српска 03.06.2022 | 21:28
Када се велики туку, мудрост је остати по страни

Члан Предсједништва Социјалистичке партије Српске, академик Неђо Ђурић, изјавио је да у случају сукоба огромних размјера између несумњиво великих војних и економских сила, мање државе као најмудрији потез треба да изаберу неутралност и на тај начин заштите своје становништво и домаћу привреду.

Коментаришући посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске о положају Републике Српске у свјетлу најновијих међународних (не)прилика, универзитетски професор Неђо Ђурић наводи да приликом сукоба великих свјетских сила, мудрост је остати по страни и заузети неутралан став.

"Историја нас је научила да велики свјетски сукоби најчешће прелазе преко леђа мањих држава и народа, који се тешко и деценијама опорављају од немилих догађаја.“

Република Српска. сматра он, треба да остане потпуно суздржана када је у питању руско – украјински сукоб, прво због нас самих, јер ћемо једино на тај начин заштитити привреду и сачувати безбједност државе.

"Руски и украјински народи су наши пријатељи и жалосно је што два народа истог поријекла не могу да избјегну сукобе“, изјавио је Ђурић.

По обичају, каже он, у сукобима великих сила често нема побједника и они који се сврставају на неку од страна неумитно претрпе посљедице.

"Након завршетка сукоба, чији крај сви прижељкујемо, нико неће бити захвалан оним државама које су изабрале страну и активно подржавале неку од ратом захваћених земаља. Увјерили смо се у то и на примјеру Сирије и тамошњег трагичног сукоба.“

Ђурић напомиње да Република Српска не треба да уводи санкције Русији, али мора да остане неутрална, јер је то у интересу Српске.

"Народна скупштина не смије постати мјесто плаховитих и запаљивих говора, већ мора бити мјесто мудрих, одважних и зрелих одлука“, констатује Ђурић и додаје да би сврсисходније било да расправљамо о економским мјерама и потезима, како бисмо сачували привреду Српске, одржали радна мјеста и ограничили абнормална поскупљења животних намирница, која обезвређују буџете грађана Републике Српске.

"Паметан домаћин увијек прво сређује своје двориште, па онда помаже комшији“, закључио је члан предсједништва СПС-а Неђо Ђурић.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БЛ

03.06.2022 19:58

Неђо је истински социјалиста и патриота, човјек који нас може много чему научити у овим временима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2022 07:11

Слазем се са наведеним али мислим да смо закаснили са таквим ставом. Прво нисмо неутрални, а то онда знаци да своје безбједности немамо. Друго назалост најболније јесте да немамо привреде тако да немамо ста застити. Него савјетовао бих Вам да провјерите стање у ово мало предузеца сто ради и да реагујете сто прије својим знањем ако имате храбрости прије свега. Само тако мозете несто помоци.

Name

за ре

05.06.2022 05:41

Потпуно сте у праву.

Name

Сиктер море

03.06.2022 20:13

Ове неко озбиљно финансира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

03.06.2022 20:31

Све ово што је изјавио господин Ђурић представља реалан и једини пут којим треба корачати Република Српска,па и БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

03.06.2022 22:18

Ма, нажалост,то је само списак жеља,али ко да се ухвати тог посла,са планом.

Name

Горан

04.06.2022 14:53

Неутралан знаци да си на страни руских агресора, то не пије висе воде. На залост морате се одредити, руси или запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе сваста

05.06.2022 05:34

Неки оцито као да нису свесни озбиљности ситуације. Прво у "свом двористу" па тек онда код комсија.Мислим... ух!?

ОДГОВОРИТЕ