Kada se veliki tuku, mudrost je ostati po strani

"Pametan domaćin uvijek prvo sređuje svoje dvorište, pa onda pomaže komšiji“.

Republika Srpska 03.06.2022 | 21:28
Kada se veliki tuku, mudrost je ostati po strani

Član Predsjedništva Socijalističke partije Srpske, akademik Neđo Đurić, izjavio je da u slučaju sukoba ogromnih razmjera između nesumnjivo velikih vojnih i ekonomskih sila, manje države kao najmudriji potez treba da izaberu neutralnost i na taj način zaštite svoje stanovništvo i domaću privredu.

Komentarišući posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o položaju Republike Srpske u svjetlu najnovijih međunarodnih (ne)prilika, univerzitetski profesor Neđo Đurić navodi da prilikom sukoba velikih svjetskih sila, mudrost je ostati po strani i zauzeti neutralan stav.

"Istorija nas je naučila da veliki svjetski sukobi najčešće prelaze preko leđa manjih država i naroda, koji se teško i decenijama oporavljaju od nemilih događaja.“

Republika Srpska. smatra on, treba da ostane potpuno suzdržana kada je u pitanju rusko – ukrajinski sukob, prvo zbog nas samih, jer ćemo jedino na taj način zaštititi privredu i sačuvati bezbjednost države.

"Ruski i ukrajinski narodi su naši prijatelji i žalosno je što dva naroda istog porijekla ne mogu da izbjegnu sukobe“, izjavio je Đurić.

Po običaju, kaže on, u sukobima velikih sila često nema pobjednika i oni koji se svrstavaju na neku od strana neumitno pretrpe posljedice.

"Nakon završetka sukoba, čiji kraj svi priželjkujemo, niko neće biti zahvalan onim državama koje su izabrale stranu i aktivno podržavale neku od ratom zahvaćenih zemalja. Uvjerili smo se u to i na primjeru Sirije i tamošnjeg tragičnog sukoba.“

Đurić napominje da Republika Srpska ne treba da uvodi sankcije Rusiji, ali mora da ostane neutralna, jer je to u interesu Srpske.

"Narodna skupština ne smije postati mjesto plahovitih i zapaljivih govora, već mora biti mjesto mudrih, odvažnih i zrelih odluka“, konstatuje Đurić i dodaje da bi svrsishodnije bilo da raspravljamo o ekonomskim mjerama i potezima, kako bismo sačuvali privredu Srpske, održali radna mjesta i ograničili abnormalna poskupljenja životnih namirnica, koja obezvređuju budžete građana Republike Srpske.

"Pametan domaćin uvijek prvo sređuje svoje dvorište, pa onda pomaže komšiji“, zaključio je član predsjedništva SPS-a Neđo Đurić.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

BL

03.06.2022 19:58

Neđo je istinski socijalista i patriota, čovjek koji nas može mnogo čemu naučiti u ovim vremenima.

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2022 07:11

Slazem se sa navedenim ali mislim da smo zakasnili sa takvim stavom. Prvo nismo neutralni, a to onda znaci da svoje bezbjednosti nemamo. Drugo nazalost najbolnije jeste da nemamo privrede tako da nemamo sta zastiti. Nego savjetovao bih Vam da provjerite stanje u ovo malo preduzeca sto radi i da reagujete sto prije svojim znanjem ako imate hrabrosti prije svega. Samo tako mozete nesto pomoci.

Name

za re

05.06.2022 05:41

Potpuno ste u pravu.

Name

Sikter more

03.06.2022 20:13

Ove neko ozbiljno finansira

ODGOVORITE
Name

Ispravno

03.06.2022 20:31

Sve ovo što je izjavio gospodin Đurić predstavlja realan i jedini put kojim treba koračati Republika Srpska,pa i BiH!

ODGOVORITE
Name

Ipe

03.06.2022 22:18

Ma, nažalost,to je samo spisak želja,ali ko da se uhvati tog posla,sa planom.

Name

Goran

04.06.2022 14:53

Neutralan znaci da si na strani ruskih agresora, to ne pije vise vode. Na zalost morate se odrediti, rusi ili zapad.

ODGOVORITE
Name

Boze svasta

05.06.2022 05:34

Neki ocito kao da nisu svesni ozbiljnosti situacije. Prvo u "svom dvoristu" pa tek onda kod komsija.Mislim... uh!?

ODGOVORITE