И даље у Влади крију савјетнике и консултанте

Они даље откривају да су комплетну припрему за емисију, укључујући израду проспекта и презентације и све пратеће документације за емисију еврообвезница на Лондонској берзи су радили државни службеници Министарства финансија и Владе Републике Српске, заједно са правним и финансијским савјетницима са којима је Министарство финансија склопило уговоре, а на које је претходну сагласност дала Влада Републике Српске.

Република Српска 03.06.2022 | 16:14
И даље у Влади крију савјетнике и консултанте

-Министарство финансија Републике Српске ради објективног информисања јавности, а у вези са текстом који је јутрос објављен на порталу „Капитал“, саопштава да Влада Републике Српске и Министарство финансија Републике Српске никад нису засновали уговорни однос са фирмом „Сyнергy  Wеалтх Манагемент“ с.а. из Женеве ни по једном послу, нити за било какве активности, а посебно не за послове савјетовања за емисију обвезница која се десила у априлу 2021. године на Лондонској берзи, саопштено је из Министарства финансија.

Они даље откривају да су комплетну припрему за емисију, укључујући израду проспекта и презентације и све пратеће документације за емисију еврообвезница на Лондонској берзи су радили државни службеници Министарства финансија и Владе Републике Српске, заједно са правним и финансијским савјетницима са којима је Министарство финансија склопило уговоре, а на које је претходну сагласност дала Влада Републике Српске.

Из Министарства финансија не откривају ко су ти савјтеници, али тврди да међу њима није било фирме „Сyнергy Wеалтх Манагемент“, нити су били ангажован Душан М. Пајић и адвокат Милош Стевановић.

"Оштро демантујемо да је на званичном документу  „Реqуест фор пропосал“ (Захтјев за приједлогом), који се односио на емисију обвезница из 2021. године на Лондонској берзи, а кога је потписала министарка финансија Зора Видовић, као један од прималаца приједлога за финансирање Републике Српске одређен и Душан М. Пајић, јер се из документа који је званично отпремљен види да је за пријем понуда задужена једино помоћница министра за управљање дугом Бојана Васиљевић Пољашевић", каже се у саопштењу.

Такође, наводе да су комуникацију са потенцијалним инвеститорима, како то налажу правила међународне емисије обезница, имале су искључиво ангажоване банке – финансијски савјетници са којима је Министарство финансија Републике Српске потписало уговор о пословној сарадњи, чија имена нису откривена

"Сви ангажовани правни и финансијски савјетници, као и државни службеници који су водили ову емисију могу да потврде да горе поменута компанија „Сyнергy Wеалтх Манагемент“ никад није учествовала у било којем сегменту емисије обезница на Лондонској берзи 2021. године, а самим тим није заслужна за њен успјех, нити има основа да фактурише своје услуге.  Да је учестовала у било којем сегменту располагали би подацима и знали би са којим инвеститорима је преговарано, те ко су купци на примарном тржишту, али би исто тако знали да имамо обавезу да заштитимо податке о инвеститорима, што је прво правило и пракса у берзанском пословању", наводе из Министарства финансија.

Компанија „Сyнергy Wеалтх Манагемент“ је, како стоји у саопштењу, само једна од консултантских кућа која је у протеклом периоду нудила Министарству финансија Републике Српске своје услуге.

"На њихову иницијативу, почетком 2021. године је одржан састанак како би се сагледао приједлог њихове понуде, те могућности сарадње. С обзиром на то да услови уговора нису били прихватљиви за Републику Српску, процијењено је да није сврсисходно покретати процедуру јавних набавки у складу са одредбама Закона о јавним набавкама БиХ, односно да је посао могуће завршити сопственим ресурсима", каже се у саопштењу.

Даље се наводи да је у поменутом уговору о стратешкој сарадњи који је понуђен Министарству финансија био наведен износ накнаде за рад консултанта у износу од 250.000 евра.

"Имајући у виду да у изјави за „Капитал“ ова компанија тврди да им је министарка понудила 300.000 евра за њихове услуге, што су они одбили, постављамо питање себи, а и јавности „ко то не би прихватио 50.000 евра више од траженог износа?“. Оштро демантујемо тврдње да је приједлог  компаније „Сyнергy Wеалтх Манагемент“ за провизију био 0.5% износа емитованих обвезница, као и наводе да им је министарка финансија понудила 300.000 евра".

Министарство финансија се према компанији „Сyнергy Wеалтх Манагемент“ јасно одредило да му нису потребне и да не прихвата њихове услуге, односно понуду, а у прилог тврдњи Министарства финансија говори и електронска пошта коју су добили 1. фебруара 2021. године у којем се наводи да „...док не регулишемо Ваше и наше уговорне односе, не контактирате са банкама и адвокатским кућама како би се избјегла свака могућност нејасноћа и забуна у комуникацији са истим. У том смислу Вас обавјештавамо и да конференцијски састанак са банкама и адвокатима 03.02.2021. године кога сте у посљедњем дијелу Вашег писма предложили, није у складу са динамиком наших предвиђених активности“.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ама

03.06.2022 14:33

Све имен9м и презименом паразите у јавност оглодали будзет ! Нити знања нити морала паразити има их висе него народа натрпали самооо за сигуран глас!! Багра корумпираних политицараа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

03.06.2022 14:36

"ради објективног информисања јавности" ова ми је најјача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.06.2022 14:36

Што се толико узбуђавате ако то није истина, он вас тужи и ви то добро наплатите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕТНИК

03.06.2022 14:50

САВЈЕТНИК ЗА ПРЉАВЕ И ЦРНЕ ПАРЕ ЈЕ ИГОР ДОДИГ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕ... Е ЉУД ЗБУЊЕНОГ

03.06.2022 14:58

А ПО КИЦМИ НАРОДА.. ДАБОГДА ТРОСИ ПАРЕ НА ОПЕРАЦИЈЕ НАЈ. МИЛИЈИХ И АДВОКСТЕ ДОК РОБУЈУ У ЗЕНИЦИ. ДОДИГ ЗОРА ВИСКОВИЦ ЦВИЈСНОВИЦКА БИСЕРКА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

03.06.2022 15:14

Даћу вам један бесплатан савет. Немојте слушати саветнике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ат

03.06.2022 15:16

Умноболесници!! С главе на главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.06.2022 18:14

То је гласачка машинерија нашег генерала али мислим да му ни она а ни Калабухов неће моћи помоци

Name

Алал нам му’а

03.06.2022 15:51

Бацају стотине хиљада евра к’о сто марака јер народ се ту ништа не пита и ништа није транспарентно. Намирују се сви блиски власти и арце имовину јадног Српског народа док је има. Бахато и неодговорно понашање власти, трпање незналица и полтрона у институције власти јесте русење Републике Српске. Могу ли Избори и русење секте иста промијенити или смо осудјени на живот уз лаз и корупцију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.06.2022 15:56

Сад ће наравно та консултанска кућа да добије судски спор против Владе РС, и онда ће наплатити милионе км.плус камате, а народ ће из буђета лијепо то све да плати, и шта?? Ником ништа, ујео вук магарца, и вук сит и овце на броју, и нико није одговоран, као и обићно! Већ смо се навикли на овакав сценаријо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

04.06.2022 05:20

"Све је транспарентно и по закону" реко би наш премијер...

ОДГОВОРИТЕ