I dalje u Vladi kriju savjetnike i konsultante

Oni dalje otkrivaju da su kompletnu pripremu za emisiju, uključujući izradu prospekta i prezentacije i sve prateće dokumentacije za emisiju evroobveznica na Londonskoj berzi su radili državni službenici Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske, zajedno sa pravnim i finansijskim savjetnicima sa kojima je Ministarstvo finansija sklopilo ugovore, a na koje je prethodnu saglasnost dala Vlada Republike Srpske.

Republika Srpska 03.06.2022 | 16:14
I dalje u Vladi kriju savjetnike i konsultante

-Ministarstvo finansija Republike Srpske radi objektivnog informisanja javnosti, a u vezi sa tekstom koji je jutros objavljen na portalu „Кapital“, saopštava da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo finansija Republike Srpske nikad nisu zasnovali ugovorni odnos sa firmom „Synergy  Wealth Management“ s.a. iz Ženeve ni po jednom poslu, niti za bilo kakve aktivnosti, a posebno ne za poslove savjetovanja za emisiju obveznica koja se desila u aprilu 2021. godine na Londonskoj berzi, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Oni dalje otkrivaju da su kompletnu pripremu za emisiju, uključujući izradu prospekta i prezentacije i sve prateće dokumentacije za emisiju evroobveznica na Londonskoj berzi su radili državni službenici Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske, zajedno sa pravnim i finansijskim savjetnicima sa kojima je Ministarstvo finansija sklopilo ugovore, a na koje je prethodnu saglasnost dala Vlada Republike Srpske.

Iz Ministarstva finansija ne otkrivaju ko su ti savjtenici, ali tvrdi da među njima nije bilo firme „Synergy Wealth Management“, niti su bili angažovan Dušan M. Pajić i advokat Miloš Stevanović.

"Oštro demantujemo da je na zvaničnom dokumentu  „Request for proposal“ (Zahtjev za prijedlogom), koji se odnosio na emisiju obveznica iz 2021. godine na Londonskoj berzi, a koga je potpisala ministarka finansija Zora Vidović, kao jedan od primalaca prijedloga za finansiranje Republike Srpske određen i Dušan M. Pajić, jer se iz dokumenta koji je zvanično otpremljen vidi da je za prijem ponuda zadužena jedino pomoćnica ministra za upravljanje dugom Bojana Vasiljević Poljašević", kaže se u saopštenju.

Takođe, navode da su komunikaciju sa potencijalnim investitorima, kako to nalažu pravila međunarodne emisije obeznica, imale su isključivo angažovane banke – finansijski savjetnici sa kojima je Ministarstvo finansija Republike Srpske potpisalo ugovor o poslovnoj saradnji, čija imena nisu otkrivena

"Svi angažovani pravni i finansijski savjetnici, kao i državni službenici koji su vodili ovu emisiju mogu da potvrde da gore pomenuta kompanija „Synergy Wealth Management“ nikad nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije obeznica na Londonskoj berzi 2021. godine, a samim tim nije zaslužna za njen uspjeh, niti ima osnova da fakturiše svoje usluge.  Da je učestovala u bilo kojem segmentu raspolagali bi podacima i znali bi sa kojim investitorima je pregovarano, te ko su kupci na primarnom tržištu, ali bi isto tako znali da imamo obavezu da zaštitimo podatke o investitorima, što je prvo pravilo i praksa u berzanskom poslovanju", navode iz Ministarstva finansija.

Кompanija „Synergy Wealth Management“ je, kako stoji u saopštenju, samo jedna od konsultantskih kuća koja je u proteklom periodu nudila Ministarstvu finansija Republike Srpske svoje usluge.

"Na njihovu inicijativu, početkom 2021. godine je održan sastanak kako bi se sagledao prijedlog njihove ponude, te mogućnosti saradnje. S obzirom na to da uslovi ugovora nisu bili prihvatljivi za Republiku Srpsku, procijenjeno je da nije svrsishodno pokretati proceduru javnih nabavki u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno da je posao moguće završiti sopstvenim resursima", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da je u pomenutom ugovoru o strateškoj saradnji koji je ponuđen Ministarstvu finansija bio naveden iznos naknade za rad konsultanta u iznosu od 250.000 evra.

"Imajući u vidu da u izjavi za „Кapital“ ova kompanija tvrdi da im je ministarka ponudila 300.000 evra za njihove usluge, što su oni odbili, postavljamo pitanje sebi, a i javnosti „ko to ne bi prihvatio 50.000 evra više od traženog iznosa?“. Oštro demantujemo tvrdnje da je prijedlog  kompanije „Synergy Wealth Management“ za proviziju bio 0.5% iznosa emitovanih obveznica, kao i navode da im je ministarka finansija ponudila 300.000 evra".

Ministarstvo finansija se prema kompaniji „Synergy Wealth Management“ jasno odredilo da mu nisu potrebne i da ne prihvata njihove usluge, odnosno ponudu, a u prilog tvrdnji Ministarstva finansija govori i elektronska pošta koju su dobili 1. februara 2021. godine u kojem se navodi da „...dok ne regulišemo Vaše i naše ugovorne odnose, ne kontaktirate sa bankama i advokatskim kućama kako bi se izbjegla svaka mogućnost nejasnoća i zabuna u komunikaciji sa istim. U tom smislu Vas obavještavamo i da konferencijski sastanak sa bankama i advokatima 03.02.2021. godine koga ste u posljednjem dijelu Vašeg pisma predložili, nije u skladu sa dinamikom naših predviđenih aktivnosti“.

(BN) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ama

03.06.2022 14:33

Sve imen9m i prezimenom parazite u javnost oglodali budzet ! Niti znanja niti morala paraziti ima ih vise nego naroda natrpali samooo za siguran glas!! Bagra korumpiranih politicaraa!!

ODGOVORITE
Name

R

03.06.2022 14:36

"radi objektivnog informisanja javnosti" ova mi je najjača.

ODGOVORITE
Name

Србо

03.06.2022 14:36

Што се толико узбуђавате ако то није истина, он вас тужи и ви то добро наплатите.

ODGOVORITE
Name

SAVJETNIK

03.06.2022 14:50

SAVJETNIK ZA PRLJAVE I CRNE PARE JE IGOR DODIG....

ODGOVORITE
Name

JE... E LJUD ZBUNJENOG

03.06.2022 14:58

A PO KICMI NARODA.. DABOGDA TROSI PARE NA OPERACIJE NAJ. MILIJIH I ADVOKSTE DOK ROBUJU U ZENICI. DODIG ZORA VISKOVIC CVIJSNOVICKA BISERKA?

ODGOVORITE
Name

Kruško

03.06.2022 15:14

Daću vam jedan besplatan savet. Nemojte slušati savetnike!

ODGOVORITE
Name

At

03.06.2022 15:16

Umnobolesnici!! S glave na glavu.

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.06.2022 18:14

To je glasačka mašinerija našeg generala ali mislim da mu ni ona a ni Kalabuhov neće moći pomoci

Name

Alal nam mu’a

03.06.2022 15:51

Bacaju stotine hiljada evra k’o sto maraka jer narod se tu ništa ne pita i ništa nije transparentno. Namiruju se svi bliski vlasti i arce imovinu jadnog Srpskog naroda dok je ima. Bahato i neodgovorno ponašanje vlasti, trpanje neznalica i poltrona u institucije vlasti jeste rusenje Republike Srpske. Mogu li Izbori i rusenje sekte ista promijeniti ili smo osudjeni na život uz laz i korupciju?

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

03.06.2022 15:56

Sad će naravno ta konsultanska kuća da dobije sudski spor protiv Vlade RS, i onda će naplatiti milione km.plus kamate, a narod će iz buđeta lijepo to sve da plati, i šta?? Nikom ništa, ujeo vuk magarca, i vuk sit i ovce na broju, i niko nije odgovoran, kao i obićno! Već smo se navikli na ovakav scenarijo!!

ODGOVORITE
Name

Vaske

04.06.2022 05:20

"Sve je transparentno i po zakonu" reko bi naš premijer...

ODGOVORITE