Криза: Европи пријети ограничавање потрошње горива

Тренутна енергетска криза могла би бити једна од најгорих и најдужих у историји, а нарочито би Европа могла да буде тешко погођена, сматра шеф Међународне енергетске агенције Фатих Бирол.

Свијет 03.06.2022 | 07:51
Криза: Европи пријети ограничавање потрошње горива

Бирол је у интервјуу за њемачки часопис Шпигл, рекао да ће посљедице дешавања у Украјини вјероватно учинити актуелну енергетску кризу гором од кризе из 1970-их година прошлог вијека.

“Тада се све тицало само нафте. Сада истовремено имамо нафтну кризу, гасну кризу и кризу електричне енергије, нагласио је он, додајући да је Русија прије актуелних догађаја у Украјини била “камен темељац глобалног енергетског система, највећи свјетски извозник нафте, највећи свјетски извозник гаса и водећи снабдјевач угљем”, преноси Руссиа Тодаy.

У оквиру санкција према Русији због акције у Украјини, ЕУ је увела ограничења на увоз руских фосилних горива и најавила постепено потпуно укидање тог увоза.

Бирол је упозорио да се европске земље које више зависе од руског гаса, укључујући и Њемачку, суочавају са “тешком зимом” јер ће “можда морати да рационишу потрошњу гаса”.

Коментари шефа ИЕА долазе у тренутку када је руски државни гасни холдинг Гаспром прекинуо испоруке неким енергетским компанијама у Њемачкој, Данској, Холандији и другим земљама, пошто нису прихватиле плаћање у рубљама према новој шеми коју захтијева Москва.

Да би ублажила енергетске ризике, Европа би, по Биорилу, требало да обезбиједи набавке што већих количина гаса, на примјер, гасоводом из Норвешке или Азербејџана, као пошиљке течног природног гаса (ТПГ).

Додаје да би електране на угаљ такође могле дјелимично да замијене гасне електране.

Бирол је навео да предстојеће љето такође може бити врло тешко и за Европи и САД, због ограничене понуде на тржишту сирове нафте, упозоривши да ће се, у шпицу сезоне љетњих одмора, потражња за горивом повећати, што може да доведе до “уских грла у снабдјевању, на примјер, дизелом, бензином или керозинома, посебно у Европи”.

(Тањуг)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

СУПЕР ??????

03.06.2022 06:22

Сад лупајте главу,како објаснити грађанима зашто су кажњени.Толико мржње према Русији,доноси много више штете земљама ЕУ,него Русији,зато би све владе требало ставити у коморе дубоког замрзавања,да остану као доказ ужасно лоших владара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

03.06.2022 06:41

Не секирај се ти за Европу види стацес са себе и такви као ти .Европа док огладни ви це те ко пацови поцркати.99% градјани Европе западне не секирају се него подрзавају све санкције Русији.

Name

@Дзоо

03.06.2022 13:06

Које ти то новине цитас, оли гдје зивис? Све сто си написао је лаз. Прво нецете имати ни плина нити горива... За остало, кога заболи! Нико од градјана Европе не подрзава ово сто се ради! Зивите у илузијама! Поз

Name

Блацк Стехна

03.06.2022 06:22

Има довољно нафте и у Германији, само треба довољно дубоко закопати. Зелени це то да ураде успјесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

03.06.2022 06:35

И тко јос вјерује да то све има везе са ситуацијом у Украјини!Само зајебавате народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

имам питање

03.06.2022 07:29

А гдје су им робне резерве?Ми имамо фине струцњаке за то питање,додусе висе су вербално-критицке орјентације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.06.2022 08:06

Господо из ЕУ, захвалите се америма за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслиман из РС

03.06.2022 08:35

Бас тако, америма ма.. им! Гдје год је било каквог белаја ту су и они били. Никад није на њиховој територији увијек је домацин неко други.

Name

Све као у бивсој

03.06.2022 08:28

Југославији пред растурање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.06.2022 08:47

То прети нама обицном свету, док "господа" која нам ради и о глави, це имати све. И та "господа" све то ради у насе име, у насе име ратују, у насе име уводе санкције, у насе име финанцирају страдање Украинског народа. У насе име це мозда поцети треци светски рат, ми це мо страдати, а они це бити склоњени на сигурно и морално нас подрзавати. Питам се, јесмо ли ми сви без памети, кад немо посматрамо зло у припреми, од натових слуга и политицара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Белла Циао

03.06.2022 09:36

Свијет се мора ослободити сотоне.

Name

Ха Ха

03.06.2022 12:04

Знаш гдје су сад, ено их возају се јахтама, са нај бољим кокама, некима се чак и не диже, али ко те пита ! Битно да Бајден и Џонсон подпишу све што они траже !

Name

Василије

03.06.2022 10:22

Нисам могао вјеровати да су грађани ЕУ тако тупоглави. ЕУ бирократе слијепо слушајући админстрацију САД гурају ЕУ у невиђену енергетску и инфлаторну кризу. У Белгији расте незадовољство и зима ће донијети велике демонстрације, због којих ће се ЕУ вјероватно распасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

03.06.2022 12:01

Земље Комонвелта, на челу са Британијом и САД, добро су осмислили начин да растуре Е.У. ,логично, нико не воли конкуренцију, Русија гледа своју рачуницу, о Украјини неби ништа ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

03.06.2022 12:46

Ма боли ме... Ја откад памтим сипам за 20 КМ... Баш ме погађа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

04.06.2022 18:40

Господо из ЕУ, уведите Русији седми пакет санкција, и потпуни ембарго на извоз плина, нафте, пшенице, и свих осталих пољупривредних производа, и то ће се сасвим сигурно, веома повољно одразити на вашу привредну, и економску ситуацију! а вјероватно ће вам смањити и присутну инфлацију!!

ОДГОВОРИТЕ