Kriza: Evropi prijeti ograničavanje potrošnje goriva

Trenutna energetska kriza mogla bi biti jedna od najgorih i najdužih u istoriji, a naročito bi Evropa mogla da bude teško pogođena, smatra šef Međunarodne energetske agencije Fatih Birol.

Svijet 03.06.2022 | 07:51
Kriza: Evropi prijeti ograničavanje potrošnje goriva

Birol je u intervjuu za njemački časopis Špigl, rekao da će posljedice dešavanja u Ukrajini vjerovatno učiniti aktuelnu energetsku krizu gorom od krize iz 1970-ih godina prošlog vijeka.

“Tada se sve ticalo samo nafte. Sada istovremeno imamo naftnu krizu, gasnu krizu i krizu električne energije, naglasio je on, dodajući da je Rusija prije aktuelnih događaja u Ukrajini bila “kamen temeljac globalnog energetskog sistema, najveći svjetski izvoznik nafte, najveći svjetski izvoznik gasa i vodeći snabdjevač ugljem”, prenosi Russia Today.

U okviru sankcija prema Rusiji zbog akcije u Ukrajini, EU je uvela ograničenja na uvoz ruskih fosilnih goriva i najavila postepeno potpuno ukidanje tog uvoza.

Birol je upozorio da se evropske zemlje koje više zavise od ruskog gasa, uključujući i Njemačku, suočavaju sa “teškom zimom” jer će “možda morati da racionišu potrošnju gasa”.

Komentari šefa IEA dolaze u trenutku kada je ruski državni gasni holding Gasprom prekinuo isporuke nekim energetskim kompanijama u Njemačkoj, Danskoj, Holandiji i drugim zemljama, pošto nisu prihvatile plaćanje u rubljama prema novoj šemi koju zahtijeva Moskva.

Da bi ublažila energetske rizike, Evropa bi, po Biorilu, trebalo da obezbijedi nabavke što većih količina gasa, na primjer, gasovodom iz Norveške ili Azerbejdžana, kao pošiljke tečnog prirodnog gasa (TPG).

Dodaje da bi elektrane na ugalj takođe mogle djelimično da zamijene gasne elektrane.

Birol je naveo da predstojeće ljeto takođe može biti vrlo teško i za Evropi i SAD, zbog ograničene ponude na tržištu sirove nafte, upozorivši da će se, u špicu sezone ljetnjih odmora, potražnja za gorivom povećati, što može da dovede do “uskih grla u snabdjevanju, na primjer, dizelom, benzinom ili kerozinoma, posebno u Evropi”.

(Tanjug)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

SUPER ??????

03.06.2022 06:22

Sad lupajte glavu,kako objasniti građanima zašto su kažnjeni.Toliko mržnje prema Rusiji,donosi mnogo više štete zemljama EU,nego Rusiji,zato bi sve vlade trebalo staviti u komore dubokog zamrzavanja,da ostanu kao dokaz užasno loših vladara.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

03.06.2022 06:41

Ne sekiraj se ti za Evropu vidi staces sa sebe i takvi kao ti .Evropa dok ogladni vi ce te ko pacovi pocrkati.99% gradjani Evrope zapadne ne sekiraju se nego podrzavaju sve sankcije Rusiji.

Name

@Dzoo

03.06.2022 13:06

Koje ti to novine citas, oli gdje zivis? Sve sto si napisao je laz. Prvo necete imati ni plina niti goriva... Za ostalo, koga zaboli! Niko od gradjana Evrope ne podrzava ovo sto se radi! Zivite u iluzijama! Poz

Name

Black Stehna

03.06.2022 06:22

Ima dovoljno nafte i u Germaniji, samo treba dovoljno duboko zakopati. Zeleni ce to da urade uspjesno.

ODGOVORITE
Name

Rambo

03.06.2022 06:35

I tko jos vjeruje da to sve ima veze sa situacijom u Ukrajini!Samo zajebavate narod!

ODGOVORITE
Name

imam pitanje

03.06.2022 07:29

A gdje su im robne rezerve?Mi imamo fine strucnjake za to pitanje,doduse vise su verbalno-kriticke orjentacije.

ODGOVORITE
Name

Hm

03.06.2022 08:06

Gospodo iz EU, zahvalite se amerima za to.

ODGOVORITE
Name

Musliman iz RS

03.06.2022 08:35

Bas tako, amerima ma.. im! Gdje god je bilo kakvog belaja tu su i oni bili. Nikad nije na njihovoj teritoriji uvijek je domacin neko drugi.

Name

Sve kao u bivsoj

03.06.2022 08:28

Jugoslaviji pred rasturanje.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.06.2022 08:47

To preti nama obicnom svetu, dok "gospoda" koja nam radi i o glavi, ce imati sve. I ta "gospoda" sve to radi u nase ime, u nase ime ratuju, u nase ime uvode sankcije, u nase ime financiraju stradanje Ukrainskog naroda. U nase ime ce mozda poceti treci svetski rat, mi ce mo stradati, a oni ce biti sklonjeni na sigurno i moralno nas podrzavati. Pitam se, jesmo li mi svi bez pameti, kad nemo posmatramo zlo u pripremi, od natovih sluga i politicara?

ODGOVORITE
Name

Bella Ciao

03.06.2022 09:36

Svijet se mora osloboditi sotone.

Name

Ha Ha

03.06.2022 12:04

Znaš gdje su sad, eno ih vozaju se jahtama, sa naj boljim kokama, nekima se čak i ne diže, ali ko te pita ! Bitno da Bajden i Džonson podpišu sve što oni traže !

Name

Василије

03.06.2022 10:22

Нисам могао вјеровати да су грађани ЕУ тако тупоглави. ЕУ бирократе слијепо слушајући админстрацију САД гурају ЕУ у невиђену енергетску и инфлаторну кризу. У Белгији расте незадовољство и зима ће донијети велике демонстрације, због којих ће се ЕУ вјероватно распасти.

ODGOVORITE
Name

He He

03.06.2022 12:01

Zemlje Komonvelta, na čelu sa Britanijom i SAD, dobro su osmislili način da rasture E.U. ,logično, niko ne voli konkurenciju, Rusija gleda svoju računicu, o Ukrajini nebi ništa ...

ODGOVORITE
Name

Kruško

03.06.2022 12:46

Ma boli me... Ja otkad pamtim sipam za 20 KM... Baš me pogađa!

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

04.06.2022 18:40

Gospodo iz EU, uvedite Rusiji sedmi paket sankcija, i potpuni embargo na izvoz plina, nafte, pšenice, i svih ostalih poljuprivrednih proizvoda, i to će se sasvim sigurno, veoma povoljno odraziti na vašu privrednu, i ekonomsku situaciju! a vjerovatno će vam smanjiti i prisutnu inflaciju!!

ODGOVORITE