Јаз између богатих и сиромашних све је већи у Српској

- Власт не чини ништа да помогне грађанима него им све више затеже узде грађанске послушности играјући на карту националнизма. Народ, уморан од свега, није спреман да се покрене и побуни против таквог стања.

Република Српска 02.06.2022 | 19:45
Јаз између богатих и сиромашних све је већи у Српској

Грађани БиХ живе све теже. О томе свједоче приче оних који су више гладни него сити, приче болесних, обесправљених и заборављених. Међу њима су и они који су своју здравље оставили на првој линији фронта бранећи слободу и Републику Српску, а који су данас препуштени сами себи.

Зна то најбоље демобилисани борац Срето Пејић који има карцином плућа, а који се у самачкој соби напуштеног насеља бори за ваздух и живот. - Живот је тежак, а помоћи ријетко има, каже Срето.

“Са оваким животом немам ништа, живим од данас до сутра. Ако данас преживим, добро је, ако не преживим, ником ништа. За лијеке ме не питајте, сналазим се сам. Користим пумпице, а лијекови коштају више од 50 КМ”, додаје Пејић.

Кад има новца, каже лијекове купи, кад нема, ћути и трпи.

За већину бораца који су после рата остали колико-толико здрави било је немогуће да нађу посао. Они који су се запослили саочавали су се, кажу са самовољом и уцјенама локалних страначких пулена.

Такав је случај Бранислава Тодорића, такође демобилисаног борца из села Осредак у општини Станари, који је пушку узео са 18 година.

“Ја сам посао добио након 23 године на бироу као син погинулог борба, али сам ускоро постао предмет уцјене. Речено ми је да морам да приступим странци и радим за њих. Нисам то хтио па сам имао велике проблеме у фирми. Пријетили су отказом, новчано казнили”, прича Тодорић.

Истиче да под уцјенама није попустио.

Многа дјеца данас немају основне услове за живот. Фале им храна и одјећа, не знају шта значи екскурзија, телефон, компјутер... Родитељи су беспомоћни, разочарани у оне које бирају, а који би, и у томе је иронија, требало да им помогну да живе боље.

Потврђује то и Тодорић.

“Имам сина који је 9. разред и једини је кандидат за вуковца. Дијете већ сада зна шта га очекује, зна да нисмо у могућности да му пружимо много тога. Видимо на њему да је свјестан тих проблема”.

Упркос све тежој ситуацији и томе што народ, како кажу, вапи за промјенема, у БиХ нема грађанског бунта. Питање је зашто.

Грађани кажи да је на овим просторима потребна велика револуција, да се промијени власт, да дођу млађи они који осјећају бол народа који је свуда око нас.

Свјесни су да се мало ко буни али и чињенице да појединац не може ништа сам.

Последица живота у несређеном друштву, друштву криминала, корупције, непотизма и недостатка радних мјеста је све веће социјално раслојавање.

Средња класа је развучена између богатих и сиромашних и не обнавља се. Разлике су још веће него што их ми примјећујемо, а сиромашни из дана у дан иду у све већи амбис, каже социолог Владимир Васић.

Додаје да владајуће структуре вјешто држе узде грађанске послушности.

“У БиХ се најлакше те узде држе. На њима пише национализам, вјера, мир, стабилност... Имате неке бошњачке политичаре, прије свега Бакира Изетбеговића који каже да се не боји док су пуне џамије, Додика који тврди да ће, ако њега склоне нестати Република Српска. Ту је и Драган Човић који манипулише Хрватима да заштити своје политичке интересе”, каже Васић.

Истиче да сва три политичка лидера том причом покривају своју неспособност.

Грађани БиХ као да се боје промјена. Битно је да се промјена деси па макар и на горе јер систем треба да се врти док не буде постане бољи. Најгоре је бити нијеми посматрач, закључује Васић.

(БН Фото: Илустрација/Агенције)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Ехо

02.06.2022 17:57

10 посто на 200 км пензије и 1500км пензије је 20км и 150км, отуд јаз, политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бар темељ?

02.06.2022 19:32

Ма пусти празну рацуницу, хоцу и ја куцу у С. Петерсбургу!

Name

ре: темељ

02.06.2022 20:57

Најприје морате на мало запоцети, на примјер са једним великим воцњаком јабука, а онда, мало по мало, помоцу технолоских рјесења као нпр. скаy до темеља и крова..

Name

Ре

02.06.2022 22:44

Па није то оправдање да народ ћути и трпи. Напротив треба се борити за себе. Има много метода. Само нико да то покрене и поведе народ. Нема вођа. Треба се жртвовати. Никад се народ није сам покренуо.

Name

Умор

03.06.2022 05:26

Народ уморан, и незадовољан, али опет гласа за снсд! Значи да им је добро

Name

Миа

02.06.2022 17:58

Капитализам…..увјек је било и биће велика разлика #

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да даа

02.06.2022 18:05

Све док сиромашни не узму мотке у руке и не врате све на “фабричка”.. тако то на крају буде, природни циклус друштва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потоп

02.06.2022 18:15

Јесте само проблем је сто се у тим дзамијама не цини по аллаху и богу вец по бакиру који не слузи богу вец оному насупрот, тако да је цитава њихова вера скренула, а птави верници су ван дзамија, и да вам цитирам хадис који казе доци це време када це дзамије бити пуне али у њима неце бити верника, тако казе мухамед посланик, а такодјер је писано да це доци време када нафака или опскрба це се моци скупљати само гресењем,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

02.06.2022 18:33

Па ође се говори о јазу међу рајом у мањем ентитету бреее

Name

Ре

02.06.2022 18:22

Наравно да је јаз, бурле и његови криминалци имају заграбити колико пожеле у РС ,а биједа и борци немају ништа са њима тајкунима и милионерима новоствореним у режиму РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

02.06.2022 18:23

Пустити ове похлепне нека грабе, и онако зиве промашеним животом... Већина их је упропастила нараштај. Нека их у свом брлогу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декаде

02.06.2022 19:20

Тако је брате прави зивот је будуци вецни, мало се патимо с њима који сами су упропастили свој будици зивот, а нама упропастили овај

Name

ПЛАВИ ЈОРГОВНИ

02.06.2022 18:30

БОСНА И ХЕРЦЕГИВИНА У ИБА ЕНТИТЕТА ИМА ВЛАСТ КОЈЕ ЈЕ УНИСТИЛА ВИСЕ СВОЈ НАРОД,НЕГО СВИ НЕПРИЈАТЕЉИ И ОКУПСТОРИ КОЈИ СУ ОРОСЛИ ОВИМ ПРОСТОРИМА У ВИЈЕКОВИМА КОЈИ СУ ПРЕТХОДИЛИ.ЗАКАЦИЛИ СЕ ЗА НАЦИОНАЛИЗАМ КО ПИЈАВИЦЕ И ПИЈУ КРВ НАРОДУ,А СВЕ ЗА ВЛАСТИТУ КОРИСТ И БИГАЦЕЊЕ.ДОБРО БИ БИЛО ДА СВОЈОЈ ДЈЕЦИ И УНУЦИМА УВЕЦЕ КАЗУ,ДАЦТУ ОКО ЊИХ ПИСТОЈЕ МНОГА ДЈЕЦА КОЈА ЛИЈЕЗУ ГЛАДНА,ЈЕР НАМАЈУ ВЕЦЕРУ.ДА МНОГА ДЈЕЦА ЦЕКАЈУ СЛАВУ ДА ИМ НЕКО ДОНЕСЕ ЦОКОЛАДУ,ЈЕР НЕМАЈУ РОДИТЕЉИ НОВЦА ДА ИМ КУПЕ,И АКО РАДЕ ОД ЈУТРА ДО СУТРА ЗА МИНИМАЛАЦ КОЈИ ПОКРИВА ИСНОВНЕ ТРОСКОВЕ.ВИСКОВИЦ ДАНАС РЕЦЕ,ДА НИЈЕ ПО ПРОТОКОЛУ ДА ОБИДЈЕ ОПСТИНУ ПИГОДЈЕНУ ЗЕМЉОТРЕСОМ,МОЗДА МУ НИЈЕ У ПРОТОКОЛУ ДА ЗНА ДА ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ УМИРУ ОД БОЛЕСТИ ,ЈЕР НЕМАЈУ ЗАСТА КУПИТИ ЛИЈЕК,А ТИМЕ И ДЈЕЦУ НАХРАНИТИ.ОСТАЛО ЈЕ ДА СЕ НСРОД МОЛИ БОГУ ДА ОРОМИЈЕНЕ ПРОТОКОЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

02.06.2022 18:58

То је зато сто је народ глуп и наиван, лози се на национализам и религију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

02.06.2022 19:01

Народ је сам крив.Треба дићи буну изаћи на улице у општине скинут власт.Народ може све али неће и не двадесет људи на улице већ десет хиљада.Ајде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаљиновић Лењих

02.06.2022 19:07

Срам вас било, овакве лажи да износите, код нас су социјал демократе на власти, и то независне, код њих нема богатих и сиромашних, сви Људи су једнаки , плате једнаке, одјела једнака, аута једнака, храна једнобразана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.06.2022 19:41

Будимо реални није то само код нас него у цитавом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&&&&

02.06.2022 19:54

Нека. Обогатили се са наши леђа. Гораце у паклу. Банда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.06.2022 21:15

Ма нека горе сада..мани се пакла и глуписти.

Name

Мафија СНСДа

02.06.2022 20:15

Тај јаз је дубок већ одавно СНСД ЈЕ ПОКРАО Р СРБСКУ ДО ТЕМЕЉА . Запалише ИРБРС да би уништили доказе о криминалу у ИРБу 300 милиона плаћке и више десетина милиона јавних набавки незаконитије које је Врховац проневјерио и на крају да купе од тајкуна(КРИМИНАЛЦА)Радишића зграду зграду за 100 милиона није Додик успио продати управи за идиректно опорезивање ишли да запале ИРБРС .Дали су толики идиоти да то раде дали је могуће да такви криминалци воде Р Србску.Фуј багро судити ће вама неко

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

02.06.2022 20:23

Господин Васић је у праву само што није рекао да народ мора бити нијеми посматрач јер ови исти руководе корумпираним судством, тужилаштвом и руководством полиције који на културан и "законит" начин успјевају многе ствари сакрити и спријечити истраге што би поштени службеници урадили. Награђени су за свој нерад и продану душу енормно високим платама а од онога што треба да раде и што их закон обавезује нема ништа. Зато када треба штитити своје налогодавце тјерат ће полицију и у пакао ако треба само да остану на положајима и наставе примат боговске плате а за народ баш их брига. То је срж проблема у нашем друштву, мафија води државу и имају и судство и тужилаштво и шефове полиције. Срећом немају још полицију и много је часних полицајаца, знам то из искуства од пуних 30 година. Бога сам молио да дође вријеме да скинем униформу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

02.06.2022 20:52

Поцркај народе Пропала република Да хоће што пре пропасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирил

02.06.2022 21:16

Оооо колумбо дје сте пријееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.06.2022 04:40

Као и свугдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

03.06.2022 04:47

СНСД секта је то јасно показала на Сокоцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

03.06.2022 05:21

Представа за народ. Схоw програм. Велике ријеци це лупетати и после опет исто. И ста се српски народ има сврставати на нецију страну ? Ми нисмо у том сукобу. Бурле се опет фура на своје приватне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

03.06.2022 05:57

Народ је обесправљен, понижен и осиромашен, све нормалне друштвене вриједности су потпуно уништене, владавина права,и правна држава су мисаоне именице, овом земљом владају криминал, корупција и непотизам, и све је вечи јаз између оних на власти, који су згрнули милионе, опљаћканих народних пара, и осиромашеног народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда Ђуро

03.06.2022 06:59

Опозиција је та снага која треба да поведе народ у побуну, али зашто би они ризиковали сопствени конфор? Плате европске сви имају, примања по неколико основа, приватне бизнисе, некретнине, рентања, нова аута, бенефите, а одговорност никакву немају... Сва њихова акција се свела на прозивке у НСРС и медијско препуцавање, а ниједне пресуде за корупцију нема. Мени то само говори да и опозицији овакво стање одговара, и да не желе да се до краја конфронтују са режимом и не желе да ризикују сопствени конфор. Тиха вода бријеге рони стратегија је, по мом мишљењу, погрешна у борби са овим бескрупулозним и алавим аждајама на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хегемоново

03.06.2022 15:53

Монтирано зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вендетта

03.06.2022 19:36

Ето долази вријеме захваљујуци насој власти да они нај сиромашнији ,це да препусте ту позицију робовима из Непала .

ОДГОВОРИТЕ