Не очекује велике одлуке за ЗБ у јуну, већ у децембру

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, на годишњем "ГЛОБСЕЦ 2022 Форуму" у Братислави, да на предстојећем самиту ЕУ-Западни Балкан 23. јуна не очекује да ће бити донете значајне одлуке за убрзање европских интеграција земаља ЗБ већ на следећем скупу у децембру и да пре свега мисли на одлуке Брисела, Париза и Берлина.

Србија 02.06.2022 | 16:22
Не очекује велике одлуке за ЗБ у јуну, већ у децембру

Поручио је, на панелу "Србија и ЕУ: Стратешко партнерство за будућност", да земље чланице ЕУ и Брисел треба да покажу одлучност и кажу да ли заиста рачунају на земље са ЗБ или не.

На питање новинара британског Економиста Тим Џуде да ли ће Србија и земље у региону искористити ову ситуацију, као што су то урадиле Украјина и Молдавија, да убрзају процес европских интегарација Вучић је рекао да могу можда да му се смеју, али да он као политички ветеран може да каже да је добро научио политичке лекције по том питању.

"Када идемо у Брисел, а идемо често, ко год да је из ЗБ, није битно које су земље Западног Балкана - исте су поруке - да морамо да убрзамо процес интеграције и да треба да искористимо ту и ту могућност. Али, људи су сити више тих прича које слушају већ 10 или 15 година, јер се ништа не дешава".

Казао је да сада, ипак, очекује нешто да буде промењено, као и да Србија зна добро своје обавезе.

Морамо много још да урадимо по питању владавине права, демократије, медија и других питања и да треба да се постигне врста компромиса између Беогада и Приштине пре него што уђемо у ЕУ, рекао је Вучић.

"Али, морамо да видимо и да су земљле ЕУ за то и њихову и одлучност Брисела, хвала вам што нам помажу, помагале су нам и у поплавама које смо имали и мигрантској кризи и свакој кризи коју смо имали. Али, кључно је питање да ли заиста рачунате на нас или не, ако да - ми ћемо убрзати реформе и надам се да би то могло да се деси. Не очекујем да ће нешто десити на самиту ЕУ- ЗБ у јуну", навео је Вучић.

Каже да би Украјина и Молдавија могле да добију сада добре одлуке од ЕУ, али да не верује да ће се нешто десити по питању Северне Македоније и Албаније, пошто је скептичан.

Такође, истиче да се сигурно сигурно неће ништа десити ни по питану Србије и Црне Горе, али да полаже велике наде за децембар када ће бити наредни самит и до када би могли још доста дога да урадимо.

Вучић каже да ће тада бити и много јаснија ситуација у Европи него што је сада и да очекује велике одлуке Брисела, Париза и Берлина.

И онда можемо да очекујемо нешто више за ЗБ, видећемо да ли сам у праву, истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао модератору панела током петходног разговора на тему о међународним односима да треба да покуша да обује наше ципеле и разуме оно што се десило Србији 1999. године, када је бомбардована наша земља.

"Ко је нама помагао, увек ће неко рећи да то није тачно, али рећи ћу да се користите потпуно исти наратив - да се то ради како би се спречио геноцид. И сада се то исто каже само са друге стране. Или имате принципе или немате, али ако их имате један дан не можете да их промените после 20 година", поручио је Вучић.

(Тањуг Фото: Принтсцреен/Пинк)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БЛБ

02.06.2022 15:01

Издаја је наса карма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта наприча

02.06.2022 15:45

Ми морамо да урадимо много на питањима права,слободе медија и демократије!Који ми?Јел то грађани нешто спречавају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

03.06.2022 08:36

Владавина права слобода медија демократија то нама треба због нас,а не због ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ