Еколошки инцидент - помор рибе у рјечици Повелич

Из Спортско-риболовног друштва „Бистро“ Србац апелују на градјане да ову рибу не користе у исхране, како би се избјегле евентуалне посљедице по здравље.

Република Српска 02.06.2022 | 15:27
Еколошки инцидент - помор рибе у рјечици Повелич

У ријечици Повелич, у општини Србац, јуче је дошло до масовног  помора рибе о чему су надлежне инспекцијске органе обавјестили мјештани села Брезовљани . На више локација у овом водотоку примјећене су велике количине угинуле и ошамућене рибе различите величине, углавном клена  и мрене, а доминирала је рибља младј.

Из Спортско-риболовног друштва „Бистро“ Србац апелују на градјане да ову рибу не користе у исхране, како би се избјегле евентуалне посљедице по здравље.

Општински пољопривредно-водни инспектор Мирјана Дабић  сматра да је највјероватније у питању „топлотни удар“, јер је опао водостај и  дошло  до нестанка  кисеоника у води. Она је од рибочувара Драгише Требовца затражила да обидје угрожено подручје, што је он и учинио у присуству групе градјана.

Требовац каже да да је на терену затекао праву еколошку катастрофу.

„На површини воде плутала је мртва риба различите величине, а најжалосније је то што је  страдала рибља младј, због чега ће требати доста времена да се обнови рибљи фонд у овој рјечици. Бојим се да ће овај водоток доживјети исту судбину као и рјечица Савица, некадашњи понос  наших спортских риболоваца, која  је годинама без флоре и фауне због енормног загадјивања отпадним водама“, каже рибочувар Драгиша  Требовац.

Он додаје да је причињена велика штета.

Постоје претпоставке да је тровање рибе изазвала употреба хербицида у заштити усјева, који се управо ових дана употребљавају у великим количинама.  Сумња се да су отровне материје са кишом доспјеле у воду, па из СРД „Бистро“ Србац апелују на градјане да рибу не употребљавају у исхрани док се не утврди узрок угинућа. 

Помор рибе у овом водотоку први су примјетили Бојан, Горан  и Зорица Марић из Брезовљана. Њихов комшија Боро Поповић каже да се морају одговорније  примјењивати све мјере заштите  приликом употребе хемијских средстава у пољопривреди.

Ријечица Повелич је дуга око 15 километара, извири испод планине Мотајице и улијева  у ријеку Врбас.  Богата је разноврсном рибом, а представља и својеврсно мријстилиште рибе која долази из Врбаса.

(БН/С. К. Фото: С. К.)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Никола Озрен

02.06.2022 14:35

Ста народ једе Хемијом третирају усјеве Сам'с слика риба које су угинуле говори висе него довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ввв

02.06.2022 15:14

Шта каже инспекторка ТОПЛОТНИ УДАР...значи крај за све...страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

02.06.2022 15:20

Шта је то екологија у РС? Јел ви народе стварно мислите да је то неком важно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

02.06.2022 16:16

Гдје је наса министрица Головиц? Тразите је, не знамо је ли посла или вец досла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

03.06.2022 04:21

Ова већ зна да су рибе страдале од сунчанице,а кроз цијели текст се највише сумња да је тровање,што је ближе истини,јер нама све што не треба,ми треснемо у ријеку или поток.

ОДГОВОРИТЕ