Ekološki incident - pomor ribe u rječici Povelič

Iz Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ Srbac apeluju na gradjane da ovu ribu ne koriste u ishrane, kako bi se izbjegle eventualne posljedice po zdravlje.

Republika Srpska 02.06.2022 | 15:27
Ekološki incident - pomor ribe u rječici Povelič

U riječici Povelič, u opštini Srbac, juče je došlo do masovnog  pomora ribe o čemu su nadležne inspekcijske organe obavjestili mještani sela Brezovljani . Na više lokacija u ovom vodotoku primjećene su velike količine uginule i ošamućene ribe različite veličine, uglavnom klena  i mrene, a dominirala je riblja mladj.

Iz Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ Srbac apeluju na gradjane da ovu ribu ne koriste u ishrane, kako bi se izbjegle eventualne posljedice po zdravlje.

Opštinski poljoprivredno-vodni inspektor Mirjana Dabić  smatra da je najvjerovatnije u pitanju „toplotni udar“, jer je opao vodostaj i  došlo  do nestanka  kiseonika u vodi. Ona je od ribočuvara Dragiše Trebovca zatražila da obidje ugroženo područje, što je on i učinio u prisustvu grupe gradjana.

Trebovac kaže da da je na terenu zatekao pravu ekološku katastrofu.

„Na površini vode plutala je mrtva riba različite veličine, a najžalosnije je to što je  stradala riblja mladj, zbog čega će trebati dosta vremena da se obnovi riblji fond u ovoj rječici. Bojim se da će ovaj vodotok doživjeti istu sudbinu kao i rječica Savica, nekadašnji ponos  naših sportskih ribolovaca, koja  je godinama bez flore i faune zbog enormnog zagadjivanja otpadnim vodama“, kaže ribočuvar Dragiša  Trebovac.

On dodaje da je pričinjena velika šteta.

Postoje pretpostavke da je trovanje ribe izazvala upotreba herbicida u zaštiti usjeva, koji se upravo ovih dana upotrebljavaju u velikim količinama.  Sumnja se da su otrovne materije sa kišom dospjele u vodu, pa iz SRD „Bistro“ Srbac apeluju na gradjane da ribu ne upotrebljavaju u ishrani dok se ne utvrdi uzrok uginuća. 

Pomor ribe u ovom vodotoku prvi su primjetili Bojan, Goran  i Zorica Marić iz Brezovljana. Njihov komšija Boro Popović kaže da se moraju odgovornije  primjenjivati sve mjere zaštite  prilikom upotrebe hemijskih sredstava u poljoprivredi.

Riječica Povelič je duga oko 15 kilometara, izviri ispod planine Motajice i ulijeva  u rijeku Vrbas.  Bogata je raznovrsnom ribom, a predstavlja i svojevrsno mrijstilište ribe koja dolazi iz Vrbasa.

(BN/S. K. Foto: S. K.)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nikola Ozren

02.06.2022 14:35

Sta narod jede Hemijom tretiraju usjeve Sam's slika riba koje su uginule govori vise nego dovoljno

ODGOVORITE
Name

Vvv

02.06.2022 15:14

Šta kaže inspektorka TOPLOTNI UDAR...znači kraj za sve...strašno

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

02.06.2022 15:20

Šta je to ekologija u RS? Jel vi narode stvarno mislite da je to nekom važno?

ODGOVORITE
Name

Lola

02.06.2022 16:16

Gdje je nasa ministrica Golovic? Trazite je, ne znamo je li posla ili vec dosla!

ODGOVORITE
Name

Mungos

03.06.2022 04:21

Ova već zna da su ribe stradale od sunčanice,a kroz cijeli tekst se najviše sumnja da je trovanje,što je bliže istini,jer nama sve što ne treba,mi tresnemo u rijeku ili potok.

ODGOVORITE