Тешко до помирења, свака страна има своју истину

- Ко је у рату деведестих био агресор,ко је водио одбрамбени,а ко свети рат су теме у које се на овим просторима, ни након 27 година од његовог завршетка, још увијек не смије дирати. Сваки грађански рат је крвав и ту нема невиних, рекли су гости емисије Глобално БН ТВ.

Република Српска 01.06.2022 | 22:52
Тешко до помирења, свака страна има своју истину

Кад направимо заједнички уџбеник из историје,онда је могуће успоставити повјерење и нормалан живот међу народима на овом простору, који су чинили некадашњу СФРЈ,каже предсједник Документационо информативног центра “Веритас” Саво Штрбац.

”Како ствари стоје сада то нећемо имати ускоро, јер свака страна има своју истину у својим уџбеницима историје који су врло често дијаметрално супротни од осталих.”

- У БИХ имамо минимално три истине,три приступа рату,три пута око којих се разилазимо, тврди социолог Владимир Васић И додаје:

”Посриједи је тај систем образовања који је у многоме накарадан,гдје се у том процесу образовања код бошњака већ убацује рат деведесетих, гдје се официри, генерали, војсковође из српског народа етикетирају најгрубиљим и најтежим могућим именима.”

На питање да ли постоји полазна тачка од које је потребно кренути ка будећем разумјевању изумеђу три народа БиХ,Васић одговара.

”Звучи то сад као лудост, али ја вјерујем да ће некада доћи тај дан у БиХ, да ћемо имати три дана, пошто имамо три народа и три велике истине, када ћемо обиљежавти дан страдања Срба, Бошњака и Хрвата. Када обиљежавамо за Србе, да долазе остала два народа и да то иде кружно.И да
само та три дана разговарамо о жртвама са неког здравог аспекта.”

Подаци изнесени пред Међународним судом правде говоре да је у рату деведесетих страдало 7,5 хиљада припадника српске националности, између 1.200 до 1.500 припадника ЈНА, те 12 хиљада припадника хрватске националности,каже Штрбац и додаје да је су се страдања десила у
грађанском рату,што је термин који се у Хрватској не смије користити.

”Мораш рећи да је то био одбрамбени рат од српког агресора уз помоћ ЈНА и локалних срба.И то је ушло у све њихове документе,Устав,у свакој преамбули закона,ушло је у свијест  сваког човјека и онда добијете ово што имамо данас.”,рекао је Штрбац

До сукоба је довело и уплитање страног фактора,каже Васић уз констатацију да је савјест “чудо”. 

”Савјест је чудо. Ови са стране што сад долазе и нама просипајудемократију,људска права,морају да сперу руке из прошлости, јер они имају великог уплива у рату деведестих овдје,великог уплива у сијањумржње овдје у БиХ.”

Кроз рат деведестих, Хрвати су остварили све циљеве, каже Штрбац. Имају самосталну државу,постали су чланица НАТО-а и ЕУ и једино што им је
остало јесте да им српски народ призна легитимитет акције Олуја.

Он додаје да је преко 220 хиљада припадника српског народа у само пар дана у хрватској акцији Олуја протјерано је из Крајине,а скоро 2.000 убијено углавном цивила,и то се не може славити. 

Социолог Владимир Васић каже,да када су у питању млађе генерације рат се и даље води на јутјубу,тик току,инстаграму,али да је герилски рат
нереална прича.Политичке структуре не могу више изманпулисати народ и увести га у нове сукобе,а највећу одговорности носе структуре
власти, речено је на крају емсиије Глобално БН ТВ.

(БН) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ипе

01.06.2022 21:46

Истина је за вас "марсовски" појам,Истина је једна,јер ако имају "три,пет,двије,онда не може само по себи буде све истина,или двије вако,а четри "онако" Једна је истина за Бога људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је само једна

01.06.2022 21:47

А до ње се долази анализирајуци узроке а не пољедице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

01.06.2022 22:58

Истина је записана мање висе у Хагу. То треба тако прихватити јер ми се нецемо никад ниста договорит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каролина Петровиц

02.06.2022 04:20

Хаг је лакрдија од суда. Ста је политика и правда унутар Еуропе види се сада послије поцетка рата у Украјини. Хаг је суд побједника, оних истих који су развалили Југославију!

Name

40 Британских обавештајаца

02.06.2022 05:14

Једним дијелом да,али ипак треба рећи да је "хаг"под окриљем запада тј.Америке,и они пишу сценарио,и дијеле улоге,ипак медаља има два лица,зар не!

Name

Ре Алан Форд

02.06.2022 06:34

Би ли ти прихватио истину која је записана у Москви кад се већ не можемо договорити. Сви врло добро знају шта је права истина али она не може наћи своје мјесто код свију јер "неко" стално држи прст изнад главе и опали клемпу ко год покуша да је јавно изговори.

Name

Јован Добој

02.06.2022 03:52

Зашто овај Штрбац не види праве узроке и ствари назове правим именом. Док су он и његови били у предности у Хрватској није му ништа сметало , а сада годинама живи од некаквих анализа које само онразумије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

02.06.2022 03:57

Изједнацавање одговорности за рат на дјелу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Знаци

02.06.2022 07:22

Какав болид морас бити да мислис да у било ком сукобу постоји искљуциви кривац и искљуцива зртва? За рат су одговорни такви болиди као ти, који немају много интелигенције али имају много ставова.

Name

Истина

02.06.2022 05:36

Истина је једна! Хашки суд је утврдио и трајно записао истину. Само је ствар времена кад це сви прихватити ту истину а одустати од лажи, манипулација и оно што је најважније од даљег потенцирања ретроградних идеја и идеологија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К23

02.06.2022 21:09

Видјецемо ста је истина када Руси буду судили на својим судовима ратним заробљеницима из Украјине!

Name

Слава

02.06.2022 05:47

Нико не говори о помирењу,само Срби.Да ли Срби имају каквог другог посла у зивоту?И да ли су Срби тузни сто се други неце да помире са нама?Док Срби прицају о помирењу други имају друге планове и раде на њима.Напр. Босњаци раде на томе како да нас подјарме,или за оне којима све треба нацртати,они гледају како да нас узјасу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православци и помирење?

02.06.2022 15:50

Не лажите О помирењу пиччају само Бошњаци а Православци и Католици о ратовима! Бошњаци као најве ратова 90-их 1991-1995, имају право да траже укидање тзв рс а с тиме се не подразумјева да се отјерају Срби! То је прича која се Православном народу сервира како би мрзили Бошњаке И Боснаце И БиХ .

Name

Славко К.

02.06.2022 06:32

Истина је једна, само политике креирају различита виђења те истине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОМ

02.06.2022 15:50

А ПОЛИТИКА ЈЕ НАЈВЕЦА КУРВА У СВИЈЕТУ

Name

Балкане мој

04.06.2022 08:58

Нисмо ми од јуце.Народ зна а политицарима јос нико није рекао од када,од кога и засто, вековима страдају балкански народи. Знамо да историју увек писе исти.Победник,никада праведник а увек страда постен свет.

ОДГОВОРИТЕ