Teško do pomirenja, svaka strana ima svoju istinu

- Ko je u ratu devedestih bio agresor,ko je vodio odbrambeni,a ko sveti rat su teme u koje se na ovim prostorima, ni nakon 27 godina od njegovog završetka, još uvijek ne smije dirati. Svaki građanski rat je krvav i tu nema nevinih, rekli su gosti emisije Globalno BN TV.

Republika Srpska 01.06.2022 | 22:52
Teško do pomirenja, svaka strana ima svoju istinu

Kad napravimo zajednički udžbenik iz istorije,onda je moguće uspostaviti povjerenje i normalan život među narodima na ovom prostoru, koji su činili nekadašnju SFRJ,kaže predsjednik Dokumentaciono informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac.

”Kako stvari stoje sada to nećemo imati uskoro, jer svaka strana ima svoju istinu u svojim udžbenicima istorije koji su vrlo često dijametralno suprotni od ostalih.”

- U BIH imamo minimalno tri istine,tri pristupa ratu,tri puta oko kojih se razilazimo, tvrdi sociolog Vladimir Vasić I dodaje:

”Posrijedi je taj sistem obrazovanja koji je u mnogome nakaradan,gdje se u tom procesu obrazovanja kod bošnjaka već ubacuje rat devedesetih, gdje se oficiri, generali, vojskovođe iz srpskog naroda etiketiraju najgrubiljim i najtežim mogućim imenima.”

Na pitanje da li postoji polazna tačka od koje je potrebno krenuti ka budećem razumjevanju izumeđu tri naroda BiH,Vasić odgovara.

”Zvuči to sad kao ludost, ali ja vjerujem da će nekada doći taj dan u BiH, da ćemo imati tri dana, pošto imamo tri naroda i tri velike istine, kada ćemo obilježavti dan stradanja Srba, Bošnjaka i Hrvata. Kada obilježavamo za Srbe, da dolaze ostala dva naroda i da to ide kružno.I da
samo ta tri dana razgovaramo o žrtvama sa nekog zdravog aspekta.”

Podaci izneseni pred Međunarodnim sudom pravde govore da je u ratu devedesetih stradalo 7,5 hiljada pripadnika srpske nacionalnosti, između 1.200 do 1.500 pripadnika JNA, te 12 hiljada pripadnika hrvatske nacionalnosti,kaže Štrbac i dodaje da je su se stradanja desila u
građanskom ratu,što je termin koji se u Hrvatskoj ne smije koristiti.

”Moraš reći da je to bio odbrambeni rat od srpkog agresora uz pomoć JNA i lokalnih srba.I to je ušlo u sve njihove dokumente,Ustav,u svakoj preambuli zakona,ušlo je u svijest  svakog čovjeka i onda dobijete ovo što imamo danas.”,rekao je Štrbac

Do sukoba je dovelo i uplitanje stranog faktora,kaže Vasić uz konstataciju da je savjest “čudo”. 

”Savjest je čudo. Ovi sa strane što sad dolaze i nama prosipajudemokratiju,ljudska prava,moraju da speru ruke iz prošlosti, jer oni imaju velikog upliva u ratu devedestih ovdje,velikog upliva u sijanjumržnje ovdje u BiH.”

Kroz rat devedestih, Hrvati su ostvarili sve ciljeve, kaže Štrbac. Imaju samostalnu državu,postali su članica NATO-a i EU i jedino što im je
ostalo jeste da im srpski narod prizna legitimitet akcije Oluja.

On dodaje da je preko 220 hiljada pripadnika srpskog naroda u samo par dana u hrvatskoj akciji Oluja protjerano je iz Krajine,a skoro 2.000 ubijeno uglavnom civila,i to se ne može slaviti. 

Sociolog Vladimir Vasić kaže,da kada su u pitanju mlađe generacije rat se i dalje vodi na jutjubu,tik toku,instagramu,ali da je gerilski rat
nerealna priča.Političke strukture ne mogu više izmanpulisati narod i uvesti ga u nove sukobe,a najveću odgovornosti nose strukture
vlasti, rečeno je na kraju emsiije Globalno BN TV.

(BN) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ipe

01.06.2022 21:46

Istina je za vas "marsovski" pojam,Istina je jedna,jer ako imaju "tri,pet,dvije,onda ne može samo po sebi bude sve istina,ili dvije vako,a četri "onako" Jedna je istina za Boga ljudi.

ODGOVORITE
Name

Istina je samo jedna

01.06.2022 21:47

A do nje se dolazi analizirajuci uzroke a ne poljedice!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

01.06.2022 22:58

Istina je zapisana manje vise u Hagu. To treba tako prihvatiti jer mi se necemo nikad nista dogovorit.

ODGOVORITE
Name

Karolina Petrovic

02.06.2022 04:20

Hag je lakrdija od suda. Sta je politika i pravda unutar Europe vidi se sada poslije pocetka rata u Ukrajini. Hag je sud pobjednika, onih istih koji su razvalili Jugoslaviju!

Name

40 Britanskih obaveštajaca

02.06.2022 05:14

Jednim dijelom da,ali ipak treba reći da je "hag"pod okriljem zapada tj.Amerike,i oni pišu scenario,i dijele uloge,ipak medalja ima dva lica,zar ne!

Name

Re Alan Ford

02.06.2022 06:34

Bi li ti prihvatio istinu koja je zapisana u Moskvi kad se već ne možemo dogovoriti. Svi vrlo dobro znaju šta je prava istina ali ona ne može naći svoje mjesto kod sviju jer "neko" stalno drži prst iznad glave i opali klempu ko god pokuša da je javno izgovori.

Name

Jovan Doboj

02.06.2022 03:52

Zašto ovaj Štrbac ne vidi prave uzroke i stvari nazove pravim imenom. Dok su on i njegovi bili u prednosti u Hrvatskoj nije mu ništa smetalo , a sada godinama živi od nekakvih analiza koje samo onrazumije.

ODGOVORITE
Name

Znaci

02.06.2022 03:57

Izjednacavanje odgovornosti za rat na djelu..

ODGOVORITE
Name

Re Znaci

02.06.2022 07:22

Kakav bolid moras biti da mislis da u bilo kom sukobu postoji iskljucivi krivac i iskljuciva zrtva? Za rat su odgovorni takvi bolidi kao ti, koji nemaju mnogo inteligencije ali imaju mnogo stavova.

Name

Istina

02.06.2022 05:36

Istina je jedna! Haški sud je utvrdio i trajno zapisao istinu. Samo je stvar vremena kad ce svi prihvatiti tu istinu a odustati od laži, manipulacija i ono što je najvažnije od daljeg potenciranja retrogradnih ideja i ideologija.

ODGOVORITE
Name

K23

02.06.2022 21:09

Vidjecemo sta je istina kada Rusi budu sudili na svojim sudovima ratnim zarobljenicima iz Ukrajine!

Name

Slava

02.06.2022 05:47

Niko ne govori o pomirenju,samo Srbi.Da li Srbi imaju kakvog drugog posla u zivotu?I da li su Srbi tuzni sto se drugi nece da pomire sa nama?Dok Srbi pricaju o pomirenju drugi imaju druge planove i rade na njima.Napr. Bosnjaci rade na tome kako da nas podjarme,ili za one kojima sve treba nacrtati,oni gledaju kako da nas uzjasu.

ODGOVORITE
Name

Pravoslavci i pomirenje?

02.06.2022 15:50

Ne lažite O pomirenju piččaju samo Bošnjaci a Pravoslavci i Katolici o ratovima! Bošnjaci kao najve ratova 90-ih 1991-1995, imaju pravo da traže ukidanje tzv rs a s time se ne podrazumjeva da se otjeraju Srbi! To je priča koja se Pravoslavnom narodu servira kako bi mrzili Bošnjake I Bosnace I BiH .

Name

Slavko K.

02.06.2022 06:32

Istina je jedna, samo politike kreiraju različita viđenja te istine.

ODGOVORITE
Name

GROM

02.06.2022 15:50

A POLITIKA JE NAJVECA KURVA U SVIJETU

Name

Balkane moj

04.06.2022 08:58

Nismo mi od juce.Narod zna a politicarima jos niko nije rekao od kada,od koga i zasto, vekovima stradaju balkanski narodi. Znamo da istoriju uvek pise isti.Pobednik,nikada pravednik a uvek strada posten svet.

ODGOVORITE