ЕУ поновила позив ЗБ за заједничку куповину гаса

- Лидери ЕУ 27 су са самита у Бриселу позвали на даљу диверзификацију извора и путева снабдевања енерегентима у Европи и на обезбеђивање снабдевања енергијом по приступачним ценама и поновили позив Западном Балкану да се прикључи платформи ЕУ за куповину енергената.

Свијет 31.05.2022 | 18:15
ЕУ поновила позив ЗБ за заједничку куповину гаса

Лидери ЕУ су позвали Европску комсију да са међународним партнерима истражи начине за обуздавање растућих цена енергије, укључујући и могуцности за привремено ограничења увозних цена енергената.

У закључима Европског савета посвећеним енергетици инистира се на стратегији спољног енергетског ангажовања ЕУ, важности домаћих извора енергије за сигурност снабдевања и убрзању примене одновљивих избора енергије.

У том смислу тражи се убрзње процедура за издавање дозвола за пројекте обновљивих извора, побољшнаје енерегтске ефикасности, односно уштеде енергије као и довршетак европских мрежних инфрсатруктура за течни гас и електричну енергију.

”У духу европске солидарности, треба побољшати спремност за могуће велике поремећаје у снабдевању и отпорност тржишта гаса ЕУ, посебно кроз брзо договарање билатералних споразума о солидарности и координисаног европског плана за ванредне ситуације, а пуњење складишта пре следеће зиме треба убрзати”, наводи се у закључцима Европског савета.

Европска комисија је задужена да настави рад на оптимизацији функционисања европског тржишта електричне енергије, укључујући ефекат цена гаса на њега, како би оно било боље припремљено да очува безбедност снабдевања и цена.

(Тањуг Фото: ЕУ) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Марс

31.05.2022 16:45

Бандити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

31.05.2022 18:33

Проблем им је што морају јести кашу коју су кували за другог!

Name

Небојса

31.05.2022 18:14

Оставите ви западни балкан, до јаме сте нас довели а сада нас гурате у јаму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

31.05.2022 19:59

Госпођа се само смешка, као да је одлепила. По њеном расположењу и смешкање ЕУ никад није боље било, док она није зајашила. А цене у ЕУ лудују, а она се смешка, шта је то смешно? Или се то она нама смешка у фацу и својом политиком од нас прави дудале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тс

02.06.2022 06:59

Као платформа за вакцине! Само нас се продјите

Name

Марко В

31.05.2022 20:02

Ови су полудјели од пакости и бијеса ….У стању су да иду до краја док непоцне револуција по европи ..Јадно је то ста раде … Вријеме це показати које био у праву…

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ се распада

01.06.2022 11:13

Видецемо ста це реци народи које представљате ,ускоро.

ОДГОВОРИТЕ