EU ponovila poziv ZB za zajedničku kupovinu gasa

- Lideri EU 27 su sa samita u Briselu pozvali na dalju diverzifikaciju izvora i puteva snabdevanja eneregentima u Evropi i na obezbeđivanje snabdevanja energijom po pristupačnim cenama i ponovili poziv Zapadnom Balkanu da se priključi platformi EU za kupovinu energenata.

Svijet 31.05.2022 | 18:15
EU ponovila poziv ZB za zajedničku kupovinu gasa

Lideri EU su pozvali Evropsku komsiju da sa međunarodnim partnerima istraži načine za obuzdavanje rastućih cena energije, uključujući i mogucnosti za privremeno ograničenja uvoznih cena energenata.

U zaključima Evropskog saveta posvećenim energetici inistira se na strategiji spoljnog energetskog angažovanja EU, važnosti domaćih izvora energije za sigurnost snabdevanja i ubrzanju primene odnovljivih izbora energije.

U tom smislu traži se ubrznje procedura za izdavanje dozvola za projekte obnovljivih izvora, poboljšnaje eneregtske efikasnosti, odnosno uštede energije kao i dovršetak evropskih mrežnih infrsatruktura za tečni gas i električnu energiju.

”U duhu evropske solidarnosti, treba poboljšati spremnost za moguće velike poremećaje u snabdevanju i otpornost tržišta gasa EU, posebno kroz brzo dogovaranje bilateralnih sporazuma o solidarnosti i koordinisanog evropskog plana za vanredne situacije, a punjenje skladišta pre sledeće zime treba ubrzati”, navodi se u zaključcima Evropskog saveta.

Evropska komisija je zadužena da nastavi rad na optimizaciji funkcionisanja evropskog tržišta električne energije, uključujući efekat cena gasa na njega, kako bi ono bilo bolje pripremljeno da očuva bezbednost snabdevanja i cena.

(Tanjug Foto: EU) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mars

31.05.2022 16:45

Banditi.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

31.05.2022 18:33

Problem im je što moraju jesti kašu koju su kuvali za drugog!

Name

Nebojsa

31.05.2022 18:14

Ostavite vi zapadni balkan, do jame ste nas doveli a sada nas gurate u jamu.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

31.05.2022 19:59

Gospođa se samo smeška, kao da je odlepila. Po njenom raspoloženju i smeškanje EU nikad nije bolje bilo, dok ona nije zajašila. A cene u EU luduju, a ona se smeška, šta je to smešno? Ili se to ona nama smeška u facu i svojom politikom od nas pravi dudale?

ODGOVORITE
Name

Ts

02.06.2022 06:59

Kao platforma za vakcine! Samo nas se prodjite

Name

Marko V

31.05.2022 20:02

Ovi su poludjeli od pakosti i bijesa ….U stanju su da idu do kraja dok nepocne revolucija po evropi ..Jadno je to sta rade … Vrijeme ce pokazati koje bio u pravu…

ODGOVORITE
Name

EU se raspada

01.06.2022 11:13

Videcemo sta ce reci narodi koje predstavljate ,uskoro.

ODGOVORITE