Тихе санкције: Европска унија стопира новац БиХ

БиХ би се, по свему судећи, због лоше политичке ситуације могла наћи под неформалним санкцијама ЕУ, јер, након што су суспендована два пројекта у РС, средства из треће компоненте из Инструмената претприступне помоћи ЕУ и даље нису доступна за имплементацију пројеката, и то не само у РС, већ и у цијелој БиХ.

Босна и Херцеговина 30.05.2022 | 10:18
Тихе санкције: Европска унија стопира новац БиХ

Иако незванично, у Дирекцији за европске интеграције (ДЕИ) БиХ говоре о неформалним санкцијама против БиХ од стране ЕУ, званично су нам у одговору нагласили да засад нико у ЕУ у службеној комуникацији са ДЕИ санкције не спомиње.

Ипак, како се чини, ЕУ је одобрила знатно мање пројеката од приједлога које је ДЕИ упутила Делегацији ЕУ, а и оно што је одобрено до даљег се налази на чекању.

"Први приједлог ИПА 2021. програма који је упућен Европској комисији у марту 2021. године износио је 157.500.000 евра. Након првобитне процјене стратешке релевантности, а потом и техничке зрелости, Европска комисија је усвојила ИПА 2021. државни акциони план за БиХ у децембру 2021. године у износу од 73 милиона евра. Средства могу бити на располагању Делегацији ЕУ за уговарање након што буде потписан партнерски споразум између ЕУ и БиХ о ИПА ИИИ, те финансијски за ИПА 2021. програм", објаснили су у ДЕИ за "Независне новине".

Напомене ради, ДЕИ нема надлежност да спроводи ИПА пројекте, а њихове могућности да помогну у припреми пројеката су системски ограничене, док је одговорност углавном на осталим нивоима власти.

Слично истичу и у Делегацији ЕУ, која је и даље задужена за имплементацију одобрених пројеката из ИПА.

"У овој фази није могуће потписати споразум о финансирању за ИПА 2021. Прелиминарни корак је усвајање Споразума о финансијском оквирном партнерству (ФФПА) између Европске комисије и БиХ, који ће дефинисати будућу сарадњу и сарадњу за период од 2021. до 2027. године. Овај споразум је већ потписан од стране Европске комисије и БиХ треба да га такође потпише. Када обје стране одобре ФФПА, тада се могу усвојити споразуми о финансирању годишњих програма", објаснили су "Независним новинама" у Делегацији ЕУ.

Додатни проблем за БиХ представља чињеница да би се већ требало озбиљно радити и на ИПА ИИИ за наредну годину, али, због тренутне лоше ситуације, ни то није случај.

"Разговори о активностима програмирања ИПА 2022. су почели, али у овој фази ништа није одобрено", рекли су нам они.

Напомене ради, од ове године за земље западног Балкана је на располагању ИПА ИИИ, који, за разлику од прве двије компоненте ИПА, нема прецизан износ за сваку земљу, већ се новац дијели према квалитету пројеката, а буџет је фиксно одређен за сваки од сектора. То значи да свака од земаља у региону конкурише против других земаља за пројекте по секторима, тако да квалитет пројеката пресуђује која земља ће успјети повући средства.

Како кажу у ДЕИ, ИПА ИИИ ће за наредни седмогодишњи период имати буџет од 14,2 милијарде евра и биће подијељен у пет области, односно сектора. Земље кориснице ће се моћи кандидовати за пројекте из области владавине права и јачања демократије, добре управе, зелене агенде и одрживог развоја, конкуретност и инклузивност, те за територијалну и прекограничну сарадњу.

Највише новца ће, како нам је речено, бити одвојено за зелену агенду, на коју ће у наредном седмогодишњем периоду отићи готово половина новца од расположивих 14 милијарди, док ће по 15 одсто отићи за добро управљање и владавину права.

Проблем за БиХ представља чињеница да је направљен изузетно мали напредак у реформама, посебно у испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије за добијање кандидатуре.

Високи званичник ЕУ нам је недавно рекао да се сада улажу напори да се стање даље не погорша, умјесто да се сви фокусирају на то како ствари поправити. 

(Независне)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Татар

30.05.2022 08:32

И ви из међународне заједнице не знате шта би.Ко фол вољни сте помоћи. Санкцијама које ће опет највише погодити обичан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2022 10:26

И треба,народ је покварен. Народ би паре,пројекте а не би ускладио законе са европским..

Name

незнам

30.05.2022 11:27

Ста има обицан народ од ЕУ новца ??

Name

ЕУ-Сатанизам+Једноумље

30.05.2022 19:22

Само сто даље од колонијалистицке ЕУ "организације"!

Name

Еуровисион

30.05.2022 19:27

БиХ је 27 година под патронатом ЕУ, са видљивим резултатима опстекултурног сиромасења. Некакав улазак у ЕУ је лајтмотив за малоумне и остале корисне идиоте!

Name

реалност

30.05.2022 19:44

Само Ви са својим ЕУ-стампаријама новца одмакните од БиХ!

Name

ЕУ

30.05.2022 08:56

Тек це да вас снађеееее....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пз12

30.05.2022 11:52

Управо само свита троси тај новац а сица од народа од тог нема ништа.Боље да нема тог новца уздај се усе и у своје кљусе казе народна .То су ђавоље паре нешто морас дати да би их добио .Дајемо оно што имамо шума вода струја земља за складишта њиховог отпада !

Name

Мирослав

30.05.2022 09:13

ЕУ има прецег посла, у ова ратна времена. Морамо престати мислити да смо ми њима врло вазни, да би нам они давали или инвестирали. У дејтон творевину су стигле милијарде и милијарде пара, од дејтона до данас и где се то види? Цини ми се да је огромно пар једноставно нестало. Нема нам друге, него треба заврнути рукаве и радити.Дзаба цекамо да нам дају, а и сто би нам дали? Они немогу толико дати, колико ми моземо упропастити а неки су несто пара и покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коп

30.05.2022 09:16

Што би давали новац да ови пуне своје ђжепове и мало цркавице сиротињи . Доста је било . Треба да сами живимо од својих ресурса који нису ни мали ни безначајни. Лако је пружити руку и тражити новац.. А дужничко ропство то је тек дивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

барба

30.05.2022 12:08

Стегните вентил,нека издахне...конацно,и на радост свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БАРБА

30.05.2022 14:58

Не може да издане БиХ већ само ентитети на твоју жалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камо среце

31.05.2022 17:21

Да су одувијек, давно би се окфенули реалним вриједностима а ови монтирани нас не би унистили....

ОДГОВОРИТЕ