Tihe sankcije: Evropska unija stopira novac BiH

BiH bi se, po svemu sudeći, zbog loše političke situacije mogla naći pod neformalnim sankcijama EU, jer, nakon što su suspendovana dva projekta u RS, sredstva iz treće komponente iz Instrumenata pretpristupne pomoći EU i dalje nisu dostupna za implementaciju projekata, i to ne samo u RS, već i u cijeloj BiH.

Bosna i Hercegovina 30.05.2022 | 10:18
Tihe sankcije: Evropska unija stopira novac BiH

Iako nezvanično, u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH govore o neformalnim sankcijama protiv BiH od strane EU, zvanično su nam u odgovoru naglasili da zasad niko u EU u službenoj komunikaciji sa DEI sankcije ne spominje.

Ipak, kako se čini, EU je odobrila znatno manje projekata od prijedloga koje je DEI uputila Delegaciji EU, a i ono što je odobreno do daljeg se nalazi na čekanju.

"Prvi prijedlog IPA 2021. programa koji je upućen Evropskoj komisiji u martu 2021. godine iznosio je 157.500.000 evra. Nakon prvobitne procjene strateške relevantnosti, a potom i tehničke zrelosti, Evropska komisija je usvojila IPA 2021. državni akcioni plan za BiH u decembru 2021. godine u iznosu od 73 miliona evra. Sredstva mogu biti na raspolaganju Delegaciji EU za ugovaranje nakon što bude potpisan partnerski sporazum između EU i BiH o IPA III, te finansijski za IPA 2021. program", objasnili su u DEI za "Nezavisne novine".

Napomene radi, DEI nema nadležnost da sprovodi IPA projekte, a njihove mogućnosti da pomognu u pripremi projekata su sistemski ograničene, dok je odgovornost uglavnom na ostalim nivoima vlasti.

Slično ističu i u Delegaciji EU, koja je i dalje zadužena za implementaciju odobrenih projekata iz IPA.

"U ovoj fazi nije moguće potpisati sporazum o finansiranju za IPA 2021. Preliminarni korak je usvajanje Sporazuma o finansijskom okvirnom partnerstvu (FFPA) između Evropske komisije i BiH, koji će definisati buduću saradnju i saradnju za period od 2021. do 2027. godine. Ovaj sporazum je već potpisan od strane Evropske komisije i BiH treba da ga takođe potpiše. Kada obje strane odobre FFPA, tada se mogu usvojiti sporazumi o finansiranju godišnjih programa", objasnili su "Nezavisnim novinama" u Delegaciji EU.

Dodatni problem za BiH predstavlja činjenica da bi se već trebalo ozbiljno raditi i na IPA III za narednu godinu, ali, zbog trenutne loše situacije, ni to nije slučaj.

"Razgovori o aktivnostima programiranja IPA 2022. su počeli, ali u ovoj fazi ništa nije odobreno", rekli su nam oni.

Napomene radi, od ove godine za zemlje zapadnog Balkana je na raspolaganju IPA III, koji, za razliku od prve dvije komponente IPA, nema precizan iznos za svaku zemlju, već se novac dijeli prema kvalitetu projekata, a budžet je fiksno određen za svaki od sektora. To znači da svaka od zemalja u regionu konkuriše protiv drugih zemalja za projekte po sektorima, tako da kvalitet projekata presuđuje koja zemlja će uspjeti povući sredstva.

Kako kažu u DEI, IPA III će za naredni sedmogodišnji period imati budžet od 14,2 milijarde evra i biće podijeljen u pet oblasti, odnosno sektora. Zemlje korisnice će se moći kandidovati za projekte iz oblasti vladavine prava i jačanja demokratije, dobre uprave, zelene agende i održivog razvoja, konkuretnost i inkluzivnost, te za teritorijalnu i prekograničnu saradnju.

Najviše novca će, kako nam je rečeno, biti odvojeno za zelenu agendu, na koju će u narednom sedmogodišnjem periodu otići gotovo polovina novca od raspoloživih 14 milijardi, dok će po 15 odsto otići za dobro upravljanje i vladavinu prava.

Problem za BiH predstavlja činjenica da je napravljen izuzetno mali napredak u reformama, posebno u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidature.

Visoki zvaničnik EU nam je nedavno rekao da se sada ulažu napori da se stanje dalje ne pogorša, umjesto da se svi fokusiraju na to kako stvari popraviti. 

(Nezavisne)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Tatar

30.05.2022 08:32

I vi iz međunarodne zajednice ne znate šta bi.Ko fol voljni ste pomoći. Sankcijama koje će opet najviše pogoditi običan narod

ODGOVORITE
Name

Re

30.05.2022 10:26

I treba,narod je pokvaren. Narod bi pare,projekte a ne bi uskladio zakone sa evropskim..

Name

neznam

30.05.2022 11:27

Sta ima obican narod od EU novca ??

Name

EU-Satanizam+Jednoumlje

30.05.2022 19:22

Samo sto dalje od kolonijalisticke EU "organizacije"!

Name

Eurovision

30.05.2022 19:27

BiH je 27 godina pod patronatom EU, sa vidljivim rezultatima opstekulturnog siromasenja. Nekakav ulazak u EU je lajtmotiv za maloumne i ostale korisne idiote!

Name

realnost

30.05.2022 19:44

Samo Vi sa svojim EU-stamparijama novca odmaknite od BiH!

Name

EU

30.05.2022 08:56

Tek ce da vas snađeeeee....

ODGOVORITE
Name

Pz12

30.05.2022 11:52

Upravo samo svita trosi taj novac a sica od naroda od tog nema ništa.Bolje da nema tog novca uzdaj se use i u svoje kljuse kaze narodna .To su đavolje pare nešto moras dati da bi ih dobio .Dajemo ono što imamo šuma voda struja zemlja za skladišta njihovog otpada !

Name

Miroslav

30.05.2022 09:13

EU ima preceg posla, u ova ratna vremena. Moramo prestati misliti da smo mi njima vrlo vazni, da bi nam oni davali ili investirali. U dejton tvorevinu su stigle milijarde i milijarde para, od dejtona do danas i gde se to vidi? Cini mi se da je ogromno par jednostavno nestalo. Nema nam druge, nego treba zavrnuti rukave i raditi.Dzaba cekamo da nam daju, a i sto bi nam dali? Oni nemogu toliko dati, koliko mi mozemo upropastiti a neki su nesto para i pokrali.

ODGOVORITE
Name

Kop

30.05.2022 09:16

Što bi davali novac da ovi pune svoje đžepove i malo crkavice sirotinji . Dosta je bilo . Treba da sami živimo od svojih resursa koji nisu ni mali ni beznačajni. Lako je pružiti ruku i tražiti novac.. A dužničko ropstvo to je tek divno.

ODGOVORITE
Name

barba

30.05.2022 12:08

Stegnite ventil,neka izdahne...konacno,i na radost svih.

ODGOVORITE
Name

RE BARBA

30.05.2022 14:58

Ne može da izdane BiH već samo entiteti na tvoju žalost

ODGOVORITE
Name

Kamo srece

31.05.2022 17:21

Da su oduvijek, davno bi se okfenuli realnim vrijednostima a ovi montirani nas ne bi unistili....

ODGOVORITE