Електропривреда и њена предузећа спали на ниске гране

Добит „Хидроелектрана на Требишњици“ смањена је у првом овогодишњем кварталу за четири милиона марака у односу на исти период лани. Финансијски извјештај предузећа показује да су приходи значајно смањени, док су  у исто вријеме расходи предузећа повећани, што је за стручњаке из економије показатељ све теже ситуације у електронергетском сектору.

Република Српска 29.05.2022 | 19:09
Електропривреда и њена предузећа спали на ниске гране

Прва три мјесеца ове године ХЕТ је завршио у плусу од 5,6 милиона КМ, док је у првом каврталу прошле године имао 9,6 милиона марака добити. У исто вријеме приходи су пали с 24,2 милиона КМ на 20,7 милиона, док су расходи повећани за око пола милиона КМ, с 14,6 на 15,1 милион марака.

За економске стручањаке овакви пословне резултати ХЕТ-а нису објашњиви.

-Ја не могу да спорим да у току инфлације није дошло И до већих пословања трошкова, али је питање да ли је овдје расход изазван трошковима пословања или запошљавањем. Или нереционалним трошењем средстава. Знамо ми како изгледају набавке ЕРС, али зашто су смањени приходи", пита економиста Светлана Ценић.

Она наводи да није струја појефтинила нити се смањио број корисника, а нешто, каже,  не знам да се мање троши струја.

"Једино и ако је можда што је индустрија ослабила па не троши тоико струје и нису продали довољно и још се хвале извозом. То је за мене како се онда хвалите таквим извозом а падају приходи, расту расходи, онда је негдје квака у томе како сте нерационално направили ту структуру и прихода и расхода да се овакве ствари дешавају", каже Ценићка.

Економисти сматрају да је комплетна Електропривреде и њена предузећа спала на ниске гране.

Они наводе, између осталог, да је Бањалучка берза укинула индекс кретење акција електронергетских предузећа због тога што је вриједност тих предузећа пала на испод десет посто књиговодствене вриједности.

-То значи да управа електронергетскогсектора уништава тај сектор и он је спао на ниске гране. Тај комплетно сектор, сва предузећа, нека више нека мање су презадужена, имају вишак радника, добро је што се ниска цијена струје користи као социјални фактор и као вид помоћ привред међутим и то је неселективно. Код нас са људи са 5000 марака иамју исту цијену као и пензионреи са 400 КМ", мишљења је економиста Марко Ђого.

Он каже и да је је ситуација у електронергетским предузећима веома тешка и  да се она може поправити само драстичним резовима. 

"Све то показује да се ХЕТ и друге компаније налазе у врло тешкој ситуацији из којих се неће извући без драстичних резова, драстични резови подразумјевају да се смањи број запослених. Јасно је да се компаније користе као политичко уточиште за запошљавање, да се цијена струје повећа онима који могу да је плате, а да се социјално угроженим одржава ниска цијена струје и да се крене у смањивање дугова и неки инвестициони цииклус  сведе на реалним основама", каже Ђого.

У Хидролектранама на Требишњици ни овај пут нису одговорили на питања БН телевизије због чега је дошло до оваквих промјена у пословању тог предузећа.

(БН Фото: Илустрација/етребиње) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Миха

29.05.2022 17:50

Па не продаје ХЕТ киловате директно становништву нити их извози ван БиХ већ има потписан уговор о закупу цјелокупне производње са Матичним предузећем Електро привреде РС, гдје се по дефинисаној формули плаћа сваки произведени киловат. Једноставно, колико прозведених киловата толика је добит ХЕТ-а а пошто је ове године хидролошка ситуација кудикамо лошија од прошлогодишње рекордне сезоне и приходи су за толико и мањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ускоро Јубилеј:

29.05.2022 20:40

Скоро 30 година пљацке привредних ресурса..

Name

Ре

29.05.2022 22:13

Не пали Миха бацање прашине у очи. Губитак је у директној вези са изборима. То се види из авиона.

Name

БАЊА ЛУКА

29.05.2022 18:41

Дајте Игору нек купи и то преко Проинтера да се дебилко недрогира што каже тата дезертер издајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.05.2022 20:11

Питајте игора гдје је провео рат

Name

Лицни Доходак

29.05.2022 20:36

Тата је своје обавио, а вама сретан пут трбухом за крухом!

Name

Ре

29.05.2022 20:39

То се зато и ради умањи се вриједност предузеца да би тајкуни за мало новаца купили постали власници стратески вазних предузеца то је њихов опробан метод пљацке дрзаве која је лако це они реци ,,СВЕ ЈЕ РАДЕНО ПО ЗАКОНУ,,

Name

Крушко

29.05.2022 18:57

Губитак ХЕТ-а је оправдан. Физика је у питању. Вода се проредила, слабије окреће турбине, мање се струје производи. Мање струје, мање пара... Питајте инжињере из СНСД-а... Истина жива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

29.05.2022 19:40

Мање беспосличара по кàнцеларијàма, мање конобара ,оних који неźнају које им је радно мјесто итд , а запослите стручних особа инжењера од струке и неће бити губитака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАВИ ЈОРГОВНИ

29.05.2022 19:46

САД ЦЕ МИНИСТАР ЕНЕРГЕТИКЕ,ПЕТАР ДЈОКИЦ СТАВИТИ ЗА САВЈЕТНИКА ДАВОРА СЕСИЦА ,И РИЈЕСИТИ ПРОБЛЕМ У ЕНЕРГЕТИЦИ.ХАКО ПОЈАЦАЊЕ.ПРЕКЕТАЦ,БРЗЕ ЦЕ РАДИТИ.!

Name

????

29.05.2022 19:56

И како це намирити губитак??? Тако сто це градјанима одерати козу с тијела. Сваки мјесец идем прилозити рекламацију на неоцитано бројило. Пису колико хоце , рацун саљу колико хоце. Нико ниста не ради а напримало их ко мрава.

ОДГОВОРИТЕ