Elektroprivreda i njena preduzeća spali na niske grane

Dobit „Hidroelektrana na Trebišnjici“ smanjena je u prvom ovogodišnjem kvartalu za četiri miliona maraka u odnosu na isti period lani. Finansijski izvještaj preduzeća pokazuje da su prihodi značajno smanjeni, dok su  u isto vrijeme rashodi preduzeća povećani, što je za stručnjake iz ekonomije pokazatelj sve teže situacije u elektronergetskom sektoru.

Republika Srpska 29.05.2022 | 19:09
Elektroprivreda i njena preduzeća spali na niske grane

Prva tri mjeseca ove godine HET je završio u plusu od 5,6 miliona KM, dok je u prvom kavrtalu prošle godine imao 9,6 miliona maraka dobiti. U isto vrijeme prihodi su pali s 24,2 miliona KM na 20,7 miliona, dok su rashodi povećani za oko pola miliona KM, s 14,6 na 15,1 milion maraka.

Za ekonomske stručanjake ovakvi poslovne rezultati HET-a nisu objašnjivi.

-Ja ne mogu da sporim da u toku inflacije nije došlo I do većih poslovanja troškova, ali je pitanje da li je ovdje rashod izazvan troškovima poslovanja ili zapošljavanjem. Ili nerecionalnim trošenjem sredstava. Znamo mi kako izgledaju nabavke ERS, ali zašto su smanjeni prihodi", pita ekonomista Svetlana Cenić.

Ona navodi da nije struja pojeftinila niti se smanjio broj korisnika, a nešto, kaže,  ne znam da se manje troši struja.

"Jedino i ako je možda što je industrija oslabila pa ne troši toiko struje i nisu prodali dovoljno i još se hvale izvozom. To je za mene kako se onda hvalite takvim izvozom a padaju prihodi, rastu rashodi, onda je negdje kvaka u tome kako ste neracionalno napravili tu strukturu i prihoda i rashoda da se ovakve stvari dešavaju", kaže Cenićka.

Ekonomisti smatraju da je kompletna Elektroprivrede i njena preduzeća spala na niske grane.

Oni navode, između ostalog, da je Banjalučka berza ukinula indeks kretenje akcija elektronergetskih preduzeća zbog toga što je vrijednost tih preduzeća pala na ispod deset posto knjigovodstvene vrijednosti.

-To znači da uprava elektronergetskogsektora uništava taj sektor i on je spao na niske grane. Taj kompletno sektor, sva preduzeća, neka više neka manje su prezadužena, imaju višak radnika, dobro je što se niska cijena struje koristi kao socijalni faktor i kao vid pomoć privred međutim i to je neselektivno. Kod nas sa ljudi sa 5000 maraka iamju istu cijenu kao i penzionrei sa 400 KM", mišljenja je ekonomista Marko Đogo.

On kaže i da je je situacija u elektronergetskim preduzećima veoma teška i  da se ona može popraviti samo drastičnim rezovima. 

"Sve to pokazuje da se HET i druge kompanije nalaze u vrlo teškoj situaciji iz kojih se neće izvući bez drastičnih rezova, drastični rezovi podrazumjevaju da se smanji broj zaposlenih. Jasno je da se kompanije koriste kao političko utočište za zapošljavanje, da se cijena struje poveća onima koji mogu da je plate, a da se socijalno ugroženim održava niska cijena struje i da se krene u smanjivanje dugova i neki investicioni ciiklus  svede na realnim osnovama", kaže Đogo.

U Hidrolektranama na Trebišnjici ni ovaj put nisu odgovorili na pitanja BN televizije zbog čega je došlo do ovakvih promjena u poslovanju tog preduzeća.

(BN Foto: Ilustracija/etrebinje) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Miha

29.05.2022 17:50

Pa ne prodaje HET kilovate direktno stanovništvu niti ih izvozi van BiH već ima potpisan ugovor o zakupu cjelokupne proizvodnje sa Matičnim preduzećem Elektro privrede RS, gdje se po definisanoj formuli plaća svaki proizvedeni kilovat. Jednostavno, koliko prozvedenih kilovata tolika je dobit HET-a a pošto je ove godine hidrološka situacija kudikamo lošija od prošlogodišnje rekordne sezone i prihodi su za toliko i manji.

ODGOVORITE
Name

Uskoro Jubilej:

29.05.2022 20:40

Skoro 30 godina pljacke privrednih resursa..

Name

Re

29.05.2022 22:13

Ne pali Miha bacanje prašine u oči. Gubitak je u direktnoj vezi sa izborima. To se vidi iz aviona.

Name

BANJA LUKA

29.05.2022 18:41

Dajte Igoru nek kupi i to preko Prointera da se debilko nedrogira što kaže tata dezerter izdajnik.

ODGOVORITE
Name

Re

29.05.2022 20:11

Pitajte igora gdje je proveo rat

Name

Licni Dohodak

29.05.2022 20:36

Tata je svoje obavio, a vama sretan put trbuhom za kruhom!

Name

Re

29.05.2022 20:39

To se zato i radi umanji se vrijednost preduzeca da bi tajkuni za malo novaca kupili postali vlasnici strateski vaznih preduzeca to je njihov oproban metod pljacke drzave koja je lako ce oni reci ,,SVE JE RADENO PO ZAKONU,,

Name

Kruško

29.05.2022 18:57

Gubitak HET-a je opravdan. Fizika je u pitanju. Voda se proredila, slabije okreće turbine, manje se struje proizvodi. Manje struje, manje para... Pitajte inžinjere iz SNSD-a... Istina živa!

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

29.05.2022 19:40

Manje besposličara po kàncelarijàma, manje konobara ,onih koji neźnaju koje im je radno mjesto itd , a zaposlite stručnih osoba inženjera od struke i neće biti gubitaka.

ODGOVORITE
Name

PLAVI JORGOVNI

29.05.2022 19:46

SAD CE MINISTAR ENERGETIKE,PETAR DJOKIC STAVITI ZA SAVJETNIKA DAVORA SESICA ,I RIJESITI PROBLEM U ENERGETICI.HAKO POJACANJE.PREKETAC,BRZE CE RADITI.!

Name

????

29.05.2022 19:56

I kako ce namiriti gubitak??? Tako sto ce gradjanima oderati kozu s tijela. Svaki mjesec idem priloziti reklamaciju na neocitano brojilo. Pisu koliko hoce , racun salju koliko hoce. Niko nista ne radi a naprimalo ih ko mrava.

ODGOVORITE