Четири злата и два сребра за домаће иноваторе

- Чланови Асоцијације иноватора БиХ, међу којима су тројица Бањалучана, добили су четири златне и двије сребрне медаље на 14. изложби иновација ЕВРОИНВЕНТ која је одржана у румунском гради Јашију.

Босна и Херцеговина 29.05.2022 | 14:52
Четири злата и два сребра за домаће иноваторе

Грађевински инжењер Перо Петровић из Бањалуке добио је златну медаљу за метални канални пропуст, који се поставља трансферзално на макадамске путеве, а злато је додијељено и његовом суграђанину Зорану Дујаковићу, свјетски признатом стручњаку за спелеологију и роњење, који је представио "подводни пуњач гасних и течних средстава".

Драгана Јанковић из Сарајева добила је златну медаљу за "цилиндричну алатку за брушење и полирање танких узорака" и сребрену за "калуп за изливање танких узорака", саопштено је из Асоцијације иноватора БиХ.

Обје иновације односе се на цементне материјале, на грађевинску научну дисциплину у којој је Јанковићева стекла научну титулу магистра у САД.

Професор термодинамике на Машинском факултету у Тузли Фикрет Алић награђен је златном медаљом за "флексибилни термо-акумулациони конвективни емитер" који је намијењен принудном, али поузданом загријавању различитих флуида.

Од шест промовисаних иновација, три су из Бањалуке: Зоран Ђоковић, специјалист у кулинарству, добио је сребрну медаљу за "инстант шејк напитак" - освјежавајући напитак од воћа и поврћа, који се може израђивати у текућем, кашастом и кремастом облику.

Друга сребрена припала је Хуснији Капићу из Цазина за "ЦНЦ машину за резање стиропора и пјенастих порозних материјала".

(Срна Фото: ИЛустрација) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цеститке

29.05.2022 13:58

Свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Султан

29.05.2022 22:53

Браво дјецо и честитка родитељима

ОДГОВОРИТЕ