Četiri zlata i dva srebra za domaće inovatore

- Članovi Asocijacije inovatora BiH, među kojima su trojica Banjalučana, dobili su četiri zlatne i dvije srebrne medalje na 14. izložbi inovacija EVROINVENT koja je održana u rumunskom gradi Jašiju.

Bosna i Hercegovina 29.05.2022 | 14:52
Četiri zlata i dva srebra za domaće inovatore

Građevinski inženjer Pero Petrović iz Banjaluke dobio je zlatnu medalju za metalni kanalni propust, koji se postavlja transferzalno na makadamske puteve, a zlato je dodijeljeno i njegovom sugrađaninu Zoranu Dujakoviću, svjetski priznatom stručnjaku za speleologiju i ronjenje, koji je predstavio "podvodni punjač gasnih i tečnih sredstava".

Dragana Janković iz Sarajeva dobila je zlatnu medalju za "cilindričnu alatku za brušenje i poliranje tankih uzoraka" i srebrenu za "kalup za izlivanje tankih uzoraka", saopšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Obje inovacije odnose se na cementne materijale, na građevinsku naučnu disciplinu u kojoj je Jankovićeva stekla naučnu titulu magistra u SAD.

Profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli Fikret Alić nagrađen je zlatnom medaljom za "fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter" koji je namijenjen prinudnom, ali pouzdanom zagrijavanju različitih fluida.

Od šest promovisanih inovacija, tri su iz Banjaluke: Zoran Đoković, specijalist u kulinarstvu, dobio je srebrnu medalju za "instant šejk napitak" - osvježavajući napitak od voća i povrća, koji se može izrađivati u tekućem, kašastom i kremastom obliku.

Druga srebrena pripala je Husniji Кapiću iz Cazina za "CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala".

(Srna Foto: ILustracija) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cestitke

29.05.2022 13:58

Svaka cast.

ODGOVORITE
Name

Sultan

29.05.2022 22:53

Bravo djeco i čestitka roditeljima

ODGOVORITE