Угрожен туризам: Туристи се боје мина и војних авиона

Туризам у Бугарској се суочава са озбиљним изазовима у вези са дешавањима у Украјини, изјавио је бугарски министар туризма Христо Проданов и додао да су основни разлози то што нец́е моц́и да дођу руски и украјински туристима као и страх људи из других држава да путују у Бугарску која се налази у близини конфликта.

Свијет 28.05.2022 | 08:30
Угрожен туризам: Туристи се боје мина и војних авиона

„Предузимамо све што је у нашој моц́и како бисмо убедили госте из других земаља да је Бугарска безбедна и мирна туристичка дестинација, као и да ц́е се црноморска обала додатно обезбеђивати“, изјавио је бугарски министар.
Представник протурске опозиционе партије „Покрет за права и слободе“ Мјумјун Сали Мјумјун се нада да ц́е Влада успети да добро изрекламирати бугарска летовалишта.

„Не знам колико су такве вести лажне, али када страни медији трубе о томе да мине плутају у Црном мору, природно је да ц́е туристи бити забринути и одлучити да оду негде другде. Имам информације и да су пре отприлике месец дана авиони, који притом нису путнички, летели изнад плажа. Тако да и овај податак представља проблем“, изјавио је бугарски посланик.

Проданов је као одговор на ову констатацију навео да држава тежи ка томе да оповргне све лажне информације и додао да ни једна државна институција није видела те авионе, осим турских риболоваца.

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије је крајем марта издала упозорење да се у Црном мору налазе плутајуц́е украјинске мине. Командант ратне морнарице Бугарске Кирил Михајлов је изјавио да ово саопштење има за циљ стварање напетости и да не постоји реална опасност.
Како је крајем маја бугарски портал „Дневник“ писао, током војног конфликта у Украјини из бугарске Варне и Бургаса је неколико пута полетео теретни авион Ан-12 који је превозио „производе који су повезани са одбраном“.

Бугарска званично неколико година не испоручује оружје Украјини, а након почетка сукоба пристала је само да ремонтује украјинску опрему у бугарским фабрикама. Посланици парламентарне партије ГЕРБ су више пута оптуживали Владу да Украјину снабдева оружјем преко Пољске као посредника.

(Спутњик)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зар свијет

28.05.2022 07:59

Треба овакво да изгледа у 21 вијеку због хегемонових незаситих апетита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм зар свијет

28.05.2022 08:35

Ово је тек поцетак,ко зна ста следи.А сто се векова тице.Предпостављам да је било другације,боље, опустеније, зивети у неком другом, него у 21. веку. Уместо да уз помоц технологије цовек унапреди квалитет зивота. Он се пита да ли је ово зивот,презивљавања или борба за опстанак.

Name

075

28.05.2022 08:13

"Паметна" нација Бугари нема шта, одустали од јефтиног руског плина, а оба плиновода Јужни ток и Турски ток пролазе кроз Бугарску, и прешла на пар пута скупљи "демократски" западни плин и што је најгоре судбина свих нас у еx YУ је у њиховим рукама јер ако они на "наговор" зна се кога затворе та два плиновода а Украјина и Пољска пријете исто, остаде овај дио Еуропе без плина! Бити ће зима јако "занимљива", нажалост свима нама на Балкану, енергенти, могућа пандемија опет, могућа глад, а ми се "глођемо" око национализма!!

ОДГОВОРИТЕ