Ugrožen turizam: Turisti se boje mina i vojnih aviona

Turizam u Bugarskoj se suočava sa ozbiljnim izazovima u vezi sa dešavanjima u Ukrajini, izjavio je bugarski ministar turizma Hristo Prodanov i dodao da su osnovni razlozi to što neće moći da dođu ruski i ukrajinski turistima kao i strah ljudi iz drugih država da putuju u Bugarsku koja se nalazi u blizini konflikta.

Svijet 28.05.2022 | 08:30
Ugrožen turizam: Turisti se boje mina i vojnih aviona

„Preduzimamo sve što je u našoj moći kako bismo ubedili goste iz drugih zemalja da je Bugarska bezbedna i mirna turistička destinacija, kao i da će se crnomorska obala dodatno obezbeđivati“, izjavio je bugarski ministar.
Predstavnik proturske opozicione partije „Pokret za prava i slobode“ Mjumjun Sali Mjumjun se nada da će Vlada uspeti da dobro izreklamirati bugarska letovališta.

„Ne znam koliko su takve vesti lažne, ali kada strani mediji trube o tome da mine plutaju u Crnom moru, prirodno je da će turisti biti zabrinuti i odlučiti da odu negde drugde. Imam informacije i da su pre otprilike mesec dana avioni, koji pritom nisu putnički, leteli iznad plaža. Tako da i ovaj podatak predstavlja problem“, izjavio je bugarski poslanik.

Prodanov je kao odgovor na ovu konstataciju naveo da država teži ka tome da opovrgne sve lažne informacije i dodao da ni jedna državna institucija nije videla te avione, osim turskih ribolovaca.

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je krajem marta izdala upozorenje da se u Crnom moru nalaze plutajuće ukrajinske mine. Komandant ratne mornarice Bugarske Kiril Mihajlov je izjavio da ovo saopštenje ima za cilj stvaranje napetosti i da ne postoji realna opasnost.
Kako je krajem maja bugarski portal „Dnevnik“ pisao, tokom vojnog konflikta u Ukrajini iz bugarske Varne i Burgasa je nekoliko puta poleteo teretni avion An-12 koji je prevozio „proizvode koji su povezani sa odbranom“.

Bugarska zvanično nekoliko godina ne isporučuje oružje Ukrajini, a nakon početka sukoba pristala je samo da remontuje ukrajinsku opremu u bugarskim fabrikama. Poslanici parlamentarne partije GERB su više puta optuživali Vladu da Ukrajinu snabdeva oružjem preko Poljske kao posrednika.

(Sputnjik)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zar svijet

28.05.2022 07:59

Treba ovakvo da izgleda u 21 vijeku zbog hegemonovih nezasitih apetita?

ODGOVORITE
Name

hm zar svijet

28.05.2022 08:35

Ovo je tek pocetak,ko zna sta sledi.A sto se vekova tice.Predpostavljam da je bilo drugacije,bolje, opustenije, ziveti u nekom drugom, nego u 21. veku. Umesto da uz pomoc tehnologije covek unapredi kvalitet zivota. On se pita da li je ovo zivot,prezivljavanja ili borba za opstanak.

Name

075

28.05.2022 08:13

"Pametna" nacija Bugari nema šta, odustali od jeftinog ruskog plina, a oba plinovoda Južni tok i Turski tok prolaze kroz Bugarsku, i prešla na par puta skuplji "demokratski" zapadni plin i što je najgore sudbina svih nas u ex YU je u njihovim rukama jer ako oni na "nagovor" zna se koga zatvore ta dva plinovoda a Ukrajina i Poljska prijete isto, ostade ovaj dio Europe bez plina! Biti će zima jako "zanimljiva", nažalost svima nama na Balkanu, energenti, moguća pandemija opet, moguća glad, a mi se "glođemo" oko nacionalizma!!

ODGOVORITE