Украјина тражи од Њемачке блокаду Сјеверног тока1

Генерални директор компаније "ГТС Оператор Украјине", Сергеј Макогон, изјавио је данас да је затражио од њемачке владе да искључи гасовод Сјеверни ток 1 и умјесто тога предложио снабдијевање гасом преко украјинског система за пренос гаса.

Свијет 27.05.2022 | 21:16
Украјина тражи од Њемачке блокаду Сјеверног тока1

"Заједно са Нафтогасом упутили смо апел њемачком Министарству економије и њемачком регулатору везан за обуставу Сјеверног тока 1. Ово је гасовод који тренутно ради...Видимо да разлози на основу којих је Сјеверни ток 1 изузетак, у овом тренутку више не одговарају стварности. И захтијевамо да њемачка влада преиспита ове изузетке и заправо обустави или значајно ограничи испоруке гаса Европи преко Сјеверног тока 1", рекао је Макогон за телевизију Украјина 24.

Он је навео да сада има довољно слободних капацитета за транспорт гаса из Руске Федерације, укључујући и украјински систем, који је, према његовим ријечима, спреман да транспортује руски гас европским потрошачима умјесто преко Сјеверног тока 1.

Макогон сматра да ће испоруке руског гаса преко украјинског система за пренос гаса моћи да спасу тај систем од уништења током непријатељстава, пренијела је агенција РИА Новости.

Савјетница министра енергетике Украјине Олена Зеркал изјавила је раније, у контексту неспремности Будимпеште да одустане од руске нафте, да Кијев има полугу притиска на Мађарску у виду нафтовода Дружба који пролази кроз украјинску територију, са којим би, према њеним ријечима, нешто могло да се догоди.

Земље ЕУ увеле су пет пакета санкција против Руске Федерације због ситуације у Украјини.

У оквиру предстојећег шестог пакета, ЕУ разматра могућност увођења ембарга на руску нафту.

Неке земље ЕУ, посебно Мађарска, блокирају његово усвајање из страха од негативног утицаја овог корака на њену економију.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дјуро

27.05.2022 20:36

да ли трази украјина или америка????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

27.05.2022 20:43

Кад их Мађари не фермају онда почињу са пријетњама... ,,нафтоводу би могло нешто да се догоди" Мислите можда да га минирате или запалите као што сте Русе запалили у Одеси 2014???? Копилад нацистичка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2022 22:54

То се деси кад мањина хоце да влада вецином као сто је био слуцај у Хрватској,рекао би Сојиц неце да мозе.

Name

За Ре

28.05.2022 10:12

Хрвацка једина земља у свијету која је протјерала, побила и одузела сва права за 500.000 својих грађана СРБА и то слави као ослобођење. Немате ни стида ни образа, усташка копилад. Поклопи се ушима и ћути товару један.

Name

Дијагноза

28.05.2022 04:51

Увртили сте у главу да сте несто битни. Ниста се Вас не пита. Послузили сте Европи да се преко Вас ријеши, прода застарело орузје. Сад слиједи прекомпозиција. Сад це да Вас дијеле са Путином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који недавно!

28.05.2022 12:49

Стално нешто траже,моле и условљавају!!!Па,није вам Њемачка мама!!!

ОДГОВОРИТЕ