Ukrajina traži od Njemačke blokadu Sjevernog toka1

Generalni direktor kompanije "GTS Operator Ukrajine", Sergej Makogon, izjavio je danas da je zatražio od njemačke vlade da isključi gasovod Sjeverni tok 1 i umjesto toga predložio snabdijevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.

Svijet 27.05.2022 | 21:16
Ukrajina traži od Njemačke blokadu Sjevernog toka1

"Zajedno sa Naftogasom uputili smo apel njemačkom Ministarstvu ekonomije i njemačkom regulatoru vezan za obustavu Sjevernog toka 1. Ovo je gasovod koji trenutno radi...Vidimo da razlozi na osnovu kojih je Sjeverni tok 1 izuzetak, u ovom trenutku više ne odgovaraju stvarnosti. I zahtijevamo da njemačka vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Sjevernog toka 1", rekao je Makogon za televiziju Ukrajina 24.

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Ruske Federacije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim riječima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umjesto preko Sjevernog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava, prenijela je agencija RIA Novosti.

Savjetnica ministra energetike Ukrajine Olena Zerkal izjavila je ranije, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim riječima, nešto moglo da se dogodi.

Zemlje EU uvele su pet paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije u Ukrajini.

U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu.

Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

djuro

27.05.2022 20:36

da li trazi ukrajina ili amerika????

ODGOVORITE
Name

Zare

27.05.2022 20:43

Kad ih Mađari ne fermaju onda počinju sa prijetnjama... ,,naftovodu bi moglo nešto da se dogodi" Mislite možda da ga minirate ili zapalite kao što ste Ruse zapalili u Odesi 2014???? Kopilad nacistička.

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2022 22:54

To se desi kad manjina hoce da vlada vecinom kao sto je bio slucaj u Hrvatskoj,rekao bi Sojic nece da moze.

Name

Za Re

28.05.2022 10:12

Hrvacka jedina zemlja u svijetu koja je protjerala, pobila i oduzela sva prava za 500.000 svojih građana SRBA i to slavi kao oslobođenje. Nemate ni stida ni obraza, ustaška kopilad. Poklopi se ušima i ćuti tovaru jedan.

Name

Dijagnoza

28.05.2022 04:51

Uvrtili ste u glavu da ste nesto bitni. Nista se Vas ne pita. Posluzili ste Evropi da se preko Vas riješi, proda zastarelo oruzje. Sad slijedi prekompozicija. Sad ce da Vas dijele sa Putinom.

ODGOVORITE
Name

Koji nedavno!

28.05.2022 12:49

Stalno nešto traže,mole i uslovljavaju!!!Pa,nije vam Njemačka mama!!!

ODGOVORITE