Колико ће свијет осјетити посљедице рата у Украјини?

Цијене хране и других производа на глобалном нивоу незаустављиво расту због дешавања у Украјини.

Босна и Херцеговина 27.05.2022 | 19:17
Колико ће свијет осјетити посљедице рата у Украјини?

Ситуација у Украјини, утиче на свјетска тржишта, посебно житарица, уљарица, али и других роба, упозорава Моника Тотхова, економиста УН-ове Организације за храну и пољопривреду.

“Тржишта су одраније била у тешкој ситуацији прије него што је рат кренуо, поготово јер се свијет опорављао о пандемије ЦОВИД-19. У свијету се повећао број оних којима је угрожено снадбдијевање храном. Цијене прехрамбених производа биле су високе због високог инпута, неким уским грлима у ланцима снабдијевања и тако даље, итд. Дакле, ако се овом миксу дода да смо имали, прије рата, овај додатни шок, то ствара врло затегнуту ситуацију на тржишту, а цијене пољопривредних производа расту”, казала је Тотхова.

Наглашава да се пшеница узгаја у Украјини као зимски усјев, тако да је засађена прошле године отприлике у октобру, новембру. Жетва је од јуна, јула зависи од тога како ће се вријеме развијати ове године.

(Н1  Фото:Пиxабаy)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xx

27.05.2022 18:07

Свака дрзава мозе себе да рани треба само сијат и да имас гдје продати ал недају странци морамо купит од њих увозит робу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Много

27.05.2022 18:29

Осјетице се последице све бахатости трулог западног система,свих могуцих изопацених вриједности који је силом наметан многима по свијету (вјестацког раја) и то у свој снази......На залост, сама логика налазе да просто другације не мозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

27.05.2022 18:46

Престаните лагати народ да је то због десавања у Украјини! У Њемацкој је све јефтиније, него у БиХ, јер профитери користе кризу као изговор за неоправдано повецање цијена! Народ је то заслузио, нормално... али немојте лагати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

27.05.2022 18:48

Добра је ово ситуација да се види колико ко вреди.Мислим да је свет полетио грлом у јагоде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рог за свецу

27.05.2022 19:51

Ко да верује у прицу, да је цео свет до сада опстајао само захваљујуци зитарицама из Украјине.

ОДГОВОРИТЕ