Koliko će svijet osjetiti posljedice rata u Ukrajini?

Cijene hrane i drugih proizvoda na globalnom nivou nezaustavljivo rastu zbog dešavanja u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina 27.05.2022 | 19:17
Koliko će svijet osjetiti posljedice rata u Ukrajini?

Situacija u Ukrajini, utiče na svjetska tržišta, posebno žitarica, uljarica, ali i drugih roba, upozorava Monika Tothova, ekonomista UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu.

“Tržišta su odranije bila u teškoj situaciji prije nego što je rat krenuo, pogotovo jer se svijet oporavljao o pandemije COVID-19. U svijetu se povećao broj onih kojima je ugroženo snadbdijevanje hranom. Cijene prehrambenih proizvoda bile su visoke zbog visokog inputa, nekim uskim grlima u lancima snabdijevanja i tako dalje, itd. Dakle, ako se ovom miksu doda da smo imali, prije rata, ovaj dodatni šok, to stvara vrlo zategnutu situaciju na tržištu, a cijene poljoprivrednih proizvoda rastu”, kazala je Tothova.

Naglašava da se pšenica uzgaja u Ukrajini kao zimski usjev, tako da je zasađena prošle godine otprilike u oktobru, novembru. Žetva je od juna, jula zavisi od toga kako će se vrijeme razvijati ove godine.

(N1  Foto:Pixabay)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Xx

27.05.2022 18:07

Svaka drzava moze sebe da rani treba samo sijat i da imas gdje prodati al nedaju stranci moramo kupit od njih uvozit robu

ODGOVORITE
Name

Mnogo

27.05.2022 18:29

Osjetice se posledice sve bahatosti trulog zapadnog sistema,svih mogucih izopacenih vrijednosti koji je silom nametan mnogima po svijetu (vjestackog raja) i to u svoj snazi......Na zalost, sama logika nalaze da prosto drugacije ne moze biti.

ODGOVORITE
Name

Decko

27.05.2022 18:46

Prestanite lagati narod da je to zbog desavanja u Ukrajini! U Njemackoj je sve jeftinije, nego u BiH, jer profiteri koriste krizu kao izgovor za neopravdano povecanje cijena! Narod je to zasluzio, normalno... ali nemojte lagati!

ODGOVORITE
Name

Tatar

27.05.2022 18:48

Dobra je ovo situacija da se vidi koliko ko vredi.Mislim da je svet poletio grlom u jagode

ODGOVORITE
Name

Rog za svecu

27.05.2022 19:51

Ko da veruje u pricu, da je ceo svet do sada opstajao samo zahvaljujuci zitaricama iz Ukrajine.

ODGOVORITE